“Şahsıma yapılan bu hakaret, esasında Kıbrıs Türk halkına yapılan bir saygısızlık ve saldırıdır”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında yaptığı görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statülerinin kabulünün, müzakerelere “dönüş şartı” olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar Londra temaslarında, İngiliz parlamenterler ve gazetecilerle bir araya gelerek Kıbrıs Türklerinin davasını ve mücadelesini anlattığını belirtti.
Önceki gün Rum ve Yunanlı öğrencilerin kendisine yaptığı sözlü saldırıya da değinen Cumhurbaşkanı Tatar söz konusu eylemin, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmasını engellemeye yönelik olduğunu yineledi.
Cumhurbaşkanı Tatar; “Şahsıma yapılan bu hakaret, esasında Kıbrıs Türk halkına yapılan bir saygısızlık ve saldırıdır. Bu gerçek de bütün Türk dünyasında yer bulmuştur. Dolayısıyla karşı taraf da herhalde bundan bir ders alacaktır” dedi.
Kıbrıs Türklerinin davasını ve haklılığını anlatmaya devam edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta artık bir antlaşma olacaksa, iki ayrı devlet esasına uygun olması gerektiğini ve kimsenin KKTC'ye dayatmayla bir antlaşma kabul ettiremeyeceğini vurguladı.
“Hristodulidis'in farklı bir şey söyleyeceğini düşünmüyoruz”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in seçilmesinin ardından Kıbrıs görüşmelerinde bir hareketlilik beklenip beklenmediği sorusuna Cumhurbaşkanı Tatar; “Onlar bizi birtakım yerlere çekmeye çalışıyor ama müzakere masasına oturmak için statümüzün eşitlenmesi lazım. Elbette bizim ortak zeminimizin onaylanabilmesi için egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün tesis edilmesi gerekir” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis'in aşırı unsurların da desteğiyle seçildiğini, geçmiş dönemlerde Annan Planı'na “hayır” dediğini ve Crans Montana'daki konferansta müzakere masasının devrilmesinde büyük rol oynadığını anımsatarak sözlerine şöyle devam etti:
“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in farklı bir şey söyleyeceğini düşünmüyoruz. O nedenle bizim söylediğimiz; evet ilişkiler olsun, gayriresmi sohbetler olsun ama resmi müzakere masasına geçmek için çerçevenin belirlenmesi lazım. O çerçeve belirlendiğinde diğerlerine göre farklılığını ortaya koyacaksın. Kıbrıs Türklerine yaklaşımı nedir? Bizim egemen eşitliğimizi kabul edecek misin, etmeyecek misin? Etmezsen, resmi müzakere masasına oturmanın hiçbir anlamı yok.
Kaynak:KKTC Cumhurbaşkanlığı haber portalı