Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan-Macaristan-Sırbistan-Türkiye Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, “Amacımız, yalnızca ülkelerimizin değil, dünyamızın geleceğine etki edecek ‘yeşil ulaşım’ için planlarımızı değerlendirmek, ulaşımda ve erişilebilirlikteki engelleri kaldırmak ve daha etkin ve verimli bir ulaştırma ağı kurmaktır” ifadelerini kullandı.

ASYA İLE AVRUPA ARASINDA GERÇEKLEŞEN TAŞIMACILIK AÇISINDAN STRATEJİK BİR NOKTADAYIZ

Yapılan görüşmelerin iş birliğinin artırılması açısından çok verimli geçtiğini aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Buluşmamızın en önemli sonucu, ulaştırmadan sorumlu Bakanlar olarak Bulgaristan-Macaristan-Sırbistan-Türkiye Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi’nin teşekkül etmesi ve ilk toplantısının gerçekleştirilmesidir. Konsey üyesi dört ülke olarak, ilişkilerimizi ulaştırmanın her alanında geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Konsey, iş birliğimizin tüm bölgenin yararına olacak biçimde pekiştirilmesi yolunda kıymetli bir işlevi yerine getirecek. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında gerçekleşen taşımacılık açısından stratejik bir noktada. Sadece Çin ve Avrupa arasındaki ticaret hacminde yaşanan artış bile, ülkelerimizin sahip olduğu pozisyonun önemine dikkat çekmektedir. Bildiğiniz üzere uluslararası ulaşım koridorları ele alındığında, Orta Koridor, mesafe ve süre açısından, güçlü bir alternatife dönüştü. Çin'den Avrupa'ya giden bir yük treni, Rusya Kuzey Ticaret Yolu'nu tercih ederse; 10 bin kilometreyi en az 20 günde kat ediyor. Gemiyle Süveyş Kanalı üzerinden Güney Koridor’u tercih ederse 20 bin kilometre seyrederek ancak 45 ile 60 günde Avrupa’ya ulaşabiliyor. Ancak aynı tren, Orta Koridor ve Türkiye üzerinden ise 7 bin kilometreyi 12 günde kat ediyor. Sadece bu rakamlar Orta Koridor’un küresel ticarette, Asya ve Avrupa arasında ne kadar avantajlı ve güvenli olduğunu gözler önüne seriyor.”

LOJİSTİKTE HEM BÖLGESEL HEM DE KÜRESEL BİR ÜS OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Şubat ayından bu yana yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Kuzey Koridor’u sıkıntıya soktuğuna işaret eden Karaismailoğlu, “Güney Koridor’u rotası ise güzergahına göre hem maliyetli hem de süre anlamında dezavantajlı kalmaktadır. Ayrıca, Mart 2021’de Malezya'dan Hollanda'nın Rotterdam kentine giden Ever Given adlı geminin karaya oturarak Süveyş Kanalı'nı tıkaması da hala hafızalarımızdadır. Bölgemizdeki Asya-Avrupa dış ticaret ağlarının merkezinde olmamız hususunu da dikkate alarak lojistikte hem bölgesel hem de küresel bir üs olmayı hedefliyoruz. Hükümetimiz de büyük ekonomilerin can damarları olan ulaştırma ve haberleşme altyapılarının gelişimine özel önem veriyor. Orta Koridor’da ticaretin geliştirilmesi ve hattın etkinliğinin artırılması için üzerimize ciddi sorumluluklar düşüyor. Öncelikle demiryolu ile taşınan yük hacminin geliştirilmesi için maliyetlerin düşürülerek rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlarımızdan biridir. Bizler, 2053 yılı hedefimiz, demiryolu ile taşınan yük miktarını; yıllık 38 milyon tondan 440 milyon tona çıkaracağız” değerlendirmesinde bulundu.

HIZLA KARAR ALARAK HEDEFLERİMİZE DOĞRU HIZLA İLERLEYECEĞİZ

Geçen hafta Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye’nin Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları olarak bir araya geldiklerini anımsatan Karaismailoğlu, Türkiye’nin önerisi ile üç ülke arasında ulaştırma alanında iş birliğini geliştirmeye ve taşımacılığın artırılmasına yönelik bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi.

Somut ve sonucu etkiyecek çalışma konularının belirlendiğini kaydeden Karaismailoğlu, “Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ulaştırma alanındaki iş birliğinin en belirgin çıktısı da Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hayata geçirilmesiydi. Gördüğünüz üzere, ülkemizin doğusuyla iş birliklerimizi geliştirmeye ve uluslararası ölçekte çözüm odaklı yeni mekanizmalar kurmaya devam ediyoruz. Batı yönünde de önemli ve etkin faaliyet yürütecek bir Konsey’in kuruluşuna ev sahipliği yaparak cazibe merkezi haline gelen Orta Koridor’un gelişiminde her gün yeni bir adım atıyoruz. Bugün ilk toplantısını düzenlediğimiz Bulgaristan-Macaristan-Sırbistan-Türkiye Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi’nin ilk icraatı olarak da Demiryolu Taşımacılığı Çalışma Grubu’nu kurduk. Bu çalışma grubu, demiryolu alanında Avrupa Yeşil Mutabakatı’na da uygun başta sürdürülebilir ve yeşil taşımacılık başta olmak üzere demiryolu altyapısının ele alınması dahil pek çok konuda ivedilikle çalışmalarına başlayacak ve sonuçlarını Konsey’e sunacaktır. Böylelikle, dört ülke Bakanları olarak teknik düzeyde ele alınan konuların sonuçları üzerinden hızla karar alarak hedeflerimize doğru hızla ilerleyeceğiz. Ülkemize yaptığımız yatırımları çok boyutlu değerlendirerek, uluslararası ölçekte entegrasyonlarını da planlıyoruz” şeklinde konuştu.

KAPIKULE’DEN SONRA DA DİĞER ÜLKELERLE YÜK VE YOLCU AKIŞINDA EŞGÜDÜM SAĞLANACAK

Bu Konsey çerçevesinde yürütülecek çalışmalar ile Halkalı-Kapıkule arasındaki hızlı tren hattı tamamlandığında, Kapıkule’den sonrası için de diğer ülkelerle yük ve yolcu akışında eşgüdüm sağlanacağını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Biz inanıyoruz ki, bir yerde niyet varsa, inanç varsa, imkan da muhakkak bulunur. Azim ve kararlılık olduğu müddetçe hiçbir engel aşılamayacak kadar büyük değildir. Bugüne dek uluslararası entegrasyon odaklı yatırımlarımızı başta milletimizin olmak üzere tüm dünyanın hizmetine sunduk. Bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Harcadığımız her kuruşun milletimizin menfaatlerine azami katkı sağlaması gayretindeyiz” dedi.

Haber:GAP olay

Editör: TE Bilişim