Zeynep Hanım Vakfı onursal başkanı İşadamı Kemal Arslan Adıyaman’ın sorunlarının çözümünün birlik olunursa mümkün olacağını söyledi.

2024 Yılı Badem alım fiyatları açıklandı 2024 Yılı Badem alım fiyatları açıklandı

İşadamı Kemal Aslan 6 Şubat depreminde ilk andan itibaren aksiyon alarak, İzmir’de yardım organizasyonlarının Adıyaman’a yönlendirilmesi ve dağıtımıyla ilgili çabalarıyla öne çıkmıştı.

Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz Kemal Aslan’a 6 Şubattan günümüze yapılan çalışmaların yanı sıra, Neler yapılmalı? Sorularını sordu Kemal Aslan cevaplandırdı.

ASLAN ‘..Büyük bir yıkım yaşadık, geçmiş günlere dönemeyiz. Bu gün biz önümüze bakacağız neler yapabiliriz bunun peşine düşeceğiz. Ölenlere geri getiremeyiz, depremde vefat edenlere Allah(C.C.)tan Rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun. Yaralılara şifa diliyorum. Bu kıyameti yaşayan hemşerilerime sabır diliyorum.

 Her Adıyamanlının psikolojik desteğe ihtiyacı var. Bu yaşanan olay 500 yılda bir olduğu söylenen olağanüstü büyük facia. Bu deprem sonrası her yer yıkıldı. Bu yıkımın altından kalkılması için özel çabalara ihtiyaç var. Milletvekilleri, Valisi, belediye başkanı, STK’lar, Basın, bütün Siyasi parti temsilcilerinin ortak projeler etrafında bir araya gelmelerine ihtiyaç var. Bu yıkımın altında sadece kamu imkânlarıyla kalkılmaz.

Adıyaman depremden öncede çözülmeyen birçok sorunu vardı konuşuluyordu. Bu sorunları uzaydan dışarıdan gelecek kimseler çözecek değil. Adıyaman’ın sahibi sen ben hepimiziz. Belki bu deprem Adıyaman’ı ayağa kaldırmak, gelişen büyüyen modern bir kent olmasına fırsat tanıyacaktır. Yeni bir Adıyaman inşa etmeliyiz. Eski Adıyaman’ı da aslına uygun onarıp çarşı pazarı turistik bir yer haline getirmeliyiz. Her kurum kuruluşun vs ayrı ayrı hareket etmesiyle başarı sağlayamayız. İşlerin hızlı bir şekilde halledilmesi, projelerin hazırlanıp hayata geçirilmesi takibi, bizlerin sivil toplum örgütleri ve basının takibiyle sağlanacaktır. BENLİĞİ BİR KENARA BIRAKACAĞIZ BİZ OLACAĞIZ başarı böyle gelecektir.

Oluşturacağımız birliklerle tek ses olmayı başarmalıyız, mesela STK’lar dernekler federasyonlaşmalı konfederasyonlar kurmalılar birlikte hareket etmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeliyiz.

Herkes elindeki imkânlar ölçüsünde çalışmalarla destek vermeli, kiminin parası, kiminin duası ama herkesin atacağı adım ve desteklerle başarı sağlanacaktır.

ADIYAMAN’I ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN ÇIKARMALIYIZ

Diyarbakır üzerinden Siverek Kâhta Adıyaman Tut üzerinden Kapıdere üzeri karayolu projesi hayata geçirilmeli. Bu sağlanırsa Diyarbakır Ankara arası 160 km kısalır. Doğudan Ankara’ya trafik akışı Adıyaman üzerinden böylece sağlanır. Diğer yandan Şanlıurfa Bozova üzerinden Adıyaman’ın kuzeyinden Çelikhan yolundan Kurucaova üzerinden bir iki tünel yapımıyla karayolu Adıyaman-Malatya arası oldukça kısalır ve Adıyaman çıkmaz sokak olmaktan kurtarılır. Bu günkü teknoloji ile tünel yapımı zor bir şey değil. Yeter ki proje yapılsın ve bir adım atılsın yapımı eni sonu olacaktır.

Bu gün İzmir-Adıyaman arası uçak seferi yok Adıyaman’dan Aydın’a Manisa’ya ve İzmir’e gidip gelecek olanlar 18 saatlik otobüs yolculuğu yapma durumunda kalıyor. Adıyaman-İzmir arası mutlaka uçak seferi düzenlenmeli.

Adıyaman’ın geleceğini iyi planlamalıyız. İlçelerimizde tarımsal planlama yapılmalı, mesela Kahta Samsat bölgesinde Nar ve badem yetişiyor, Gölbaşında Kiraz Trabzon hurması, Besni’de fıstık üzüm gibi

Adıyaman’ın inşası yapılırken bu günü değil 100 yıl sonrasını düşünürek planlama yapmalıyız.

Editör: Zeynel abidin Kıymaz