Irak Türkmen Cephesi başkanı Hasan Turan Kerkük il başkanlığı teşkilatı ile yaptığı geniş çaplı toplantı sırasında yaptığı değerlendirme konuşmasında Bölünme projelerine teslim olmayı ret ettik dedi.

Irak Türkmen Cephesi başkanı Hasan Turan yaptığı değerlendirmede şunları söyledi ‘Türkmenlerin milli kimliğini yok etme ve siyasi dışlama kampanyalarına maruz kalmasına rağmen kimliğimizden vazgeçmedik.

- Bölünme projelerine teslim olmayı reddettik ve şehitlerimize sadakatimizden Irak'ın birliğini koruduk.

- Milli duygumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve topraklarımızı müdafaamız durmadan devam eden bir mücadeledir.

- Irak Türkmen Cephesi teşkilatının tüm üyeleri Türkmeneli'nin tüm il ve ilçelerinde Türkmen milletinin hizmetindedir.

- Projelerimiz ve faaliyetlerimiz seçim öncesi ve sonrasında da devam etmektedir. Türkmen milletine hizmet etmek her zaman önceliğimizdir.

- Güven ve dürüst bir şekilde iş yapmak, hepimizin üzerine düşen tarihi ve ahlaki bir sorumluluktur.

- Irak Türkmen Cephesi, siyasi direnişiyle teşkilatıyla ve sunduğu hizmetlerle her Türkmen’in evindedir.

- Kapılarımız tüm Türkmen milletine açıktır. Teşkilatımız her türlü hizmeti sunmak için görev yapmaktadır.

- Türkmen eğitiminin maruz kaldığı karalama kampanyasının ardında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz.

- Türkmen ebeveynlerini ikna etmek için okullarımızdaki eğitim kalitesine yükseltmemiz gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Irak Türkmen Cephesi çalışmalarını sürdürecektir.

- Türkmen esas okullarından mezun olanlar bilimsel yeterliliğe sahip olmalıdır.  

- Eğitim performansını geliştirmeden okullarımıza kaydolmayı teşvik etmek için kullanılan yanıltıcı yöntemleri reddediyoruz.

- Irak Türkmen Cephesine yönelik saldırılar devam etmektedir. Tüm komploların, birlik ve beraberliği sağlayarak üstesinden geleceğiz. Türkmen milletinin rencide edilmesine de izin vermeyeceğiz.

- Genel merkezimizde ve bürolarımızda, halka açık toplantılar yapmaya, insanlarımızın ihtiyaçlarını belirlemeye ve çözmeye çağırıyoruz.

- Milletvekili seçimlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bugün siyasi bir krizle, hükümetin kurulamamasıyla, bütçe olmamasıyla, hizmet sorunlarıyla ve sürekli protestolarla karşı karşıyayız.

- Irak Türkmen Cephesi Başkanı, siyasi ulusal güçlerin toplantılarına Türkmen milleti temsilcisi olarak katılmaktadır. Yapılan her toplantıda Türkmenlerin görüşünü sunmaktayız.

- Türkmenlerin Kerkük'ü hükümet kurma müzakerelerine dahil etmeyi reddettiğini tüm siyasi kitlelere açıkça belirttik.

- Kurulacak olan hükümette Türkmenlerin de temsil edilmesi esas taleplerimizdendir.

- Tüm siyasi kitleleri ortak olmaya, anlaşmaya ve Türkmen coğrafyasının özgünlüğünü dikkate almaları hususunda çağrıda bulunduk.

- Sadr Kitlesinin Parlamento’da kalması gerekmekteydi. Çekilme kararlarını da saygı gösteriyoruz.

- Koordinasyon Çerçevesi Başbakan adayı dahil Hadi El-Amiri, Ammar El-Hekim, Dr. Haydar El-İbadi ve siyasi taraflarla görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimizde hükümetin kurulma sürecinde yapılan toplantılara katılması gerekliliği hususunu ilettik.

- Siyasi kitle liderlerine Kerkük'te yaşanan güvenlik ihlallerini, adam kaçırma, gasp olaylarını ve vatandaşlara yönelik yapılan tehditleri anlattık. Ayrıca Türkmenlerin Irak’taki fedakarlıklarını dile getirerek kadrolarımızın ve seçkinlerimizin hedef alındığını belirttik. Bunun yanı sıra, Kerkük’ün federal güvenliğini terk etmeyi kesin olarak reddettiğimizi ifade ettik.

- Siyasi kitle liderlerine “Kerkük güvenlik açısından eskisi gibi olmayacaktır” mesajımızı ilettik. Buna karşıda güvenlikten sorumlu liderlerden olumlu yanıtlar aldık.

- Birleşmiş Milletler Misyonu (UNAMI) gözetiminde devam eden görüşmelerimiz var ve Türkmenleri tüm aşamalarında temsil ediyoruz. Ele aldığımız konular ise (yönetim- güvenlik – toprak) meselelerinden oluşmaktadır.

- Türkmen yönetiminin dosyasında, %32'lik bir denge uygulanmasından yanayız.  Yönetim pozisyonların rotasyonu ile yapılması gerekmektedir. Kürtler ve Araplar yönetimde yer aldılar, şimdi Türkmenlere Kerkük valiliği görevinin verilmesi zamanı gelmiştir. Bu ilkelerden vazgeçmeyeceğiz.

- Toprak ve arazi konusunda ise Türkmenlerin tüm siyasi taraflara sunulmuş görüşleri bulunmaktadır.

- Başbakan adayı Muhammet Şuya El-Sudani ile görüşerek UNAMİ gözetiminde Kerkük valiliğinin Türkmenlere verilmesi müzakerelerinin yapılması hususunda görüşümüzü bildirdik.

- Türkmenlerin birliğini ve beraberliğini korumak için Türkmen parti ve Milletvekillerinin çabalarını takdir ediyoruz.

- Türkmenlerin hakları ve Kerkük ile ilgili konularda siyasi güçlerden olumlu mesajlar aldık.

- Tarihi ve büyük sorumluluklarımız var. Birliğimiz tüm sorunlarımızın çözülmesinde esas güvencedir. Kerkük’te geçmişte yaşanan bayrak krizine karşı duruşumuz sorunları çözümdeki başarımızın bir göstergesidir. Tüm tehdit ve baskılara rağmen milletimiz, Türkmen siyasetine büyük katkıda bulundu.

- Türkmen milletinin her zaman ve her yerde haklarını savunacak bir kararı ve sözü vardır.

- Irak Türkmen Cephesi, Türkmen milletinin mülküdür. Cephemizin zayıflamasına asla izin vermeyeceğiz. Irak Türkmen Cephesi, Türkmenlerin stratejik projesidir ve milli çizgisine devam etmektedir.