Mustafa Abdulcemil Kirimlioglu 'Ruslar yenilecektir'

Kırım Tatar milli meclisi başkanı Mustafa Abdulkerim cemil Kirimlioglu Gazeteci-yazar Zeynel Abidin Kıymaz a verdiği röportajda Rusya'nın eni sonu yenileceğini söyledi.

Ruslar Kırımlıları sürdükten sonra Rusları Kırıma yerleştirdi. Döneminin efsane ismi Kırım Tatar milli meclisi başkanı Abdülkerim Mustafa Cemiloğlu tatarların sürgün hayatının devam ettiğini söyledi. Cemiloğlu Kırım Tatarlarının stalın döneminde 1944 18 mayısında gece evlerini basıp apar topar trenlere doldurularak Asya sıbırya steplerine sürdüğü Tatarların çocukları bu gün vatanlarına dönme mücadelesi yapıyorlar.

Türkiye bizlerin sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor. Turk medyasında bazen saçmasapan görüşler çıkıyor ‘Türk kamuoyunun yüzde 99,9’u Ukrayna’yı destekliyor’… Ama bazı televizyonlara bakıyorsun,  Hem de üst seviyedeki insanlar arasında saçma fikirler var. Diyorlar, bu savaş şartları durdurulabilirdi ama ABD kışkırtıyor. Soruyorsun: Nasıl kışkırtıyorlar? Silah veriyorlarmış Ukrayna’ya. Silah vermeseler ne olacak? Ruslar tüm Ukrayna’yı işgal edecek… Bazı insanlar bunu anlayamıyor. ‘Savaş bitsin’ o kadar… Ama nasıl şartlarla? Şimdi Türkiye’nin bir kısmını Ruslar işgal etse, Türkiye’ye yardım edenlere ‘Savaşı kışkırtıyor’ mu diyeceğiz? Anladığıma göre bunun altında anti-Amerikan duygular var. Ama bunun da bu savaşta menfi tesirleri var. Amerika ne yapsa mutlaka onun bir zararını göreceğini düşünüyor bazı insanlar.”

Ankara temaslarına ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı başdanışmanı Yalçın Topçu yapılan mülakatta görüşleri sorulunca şunları söyledi.

Yalçın Topçu ‘KIRIM TATARSIZ, TATARDA KIRIMSIZ OLAMAZ’

Öncelikle kendine iyi bakmasını istiyorum. Bize diyor ki Kırım özgürlüğünü kazanana kadar ölmek yok. Sözünde durmalı Kırım’da zafer kazanana kadar ölmek yok. Çok üzülüyorum Rusların gönderdiği askerler çocukların suratına silah doğrultarak ateş ediyor ve bu katliamı yapıyorlar bu duruma çok üzüldüğünü söylüyor.Tam bir vahşet uygulanıyor diyorlar. Tarihi bir hakikat var Şehidimiz Numan Çelebi Cihan Belediye seçimlerine girdiği zaman 1883 de Bahçesaray belediye başkanlığı için yapılan  seçimde belediye şehir meclisi, 37 Kırım Tatarı, 27 Rum,2 Karay ve 2 Rus üyeden oluşmuş hakikat budur. Kırım tarihi süreç için Tatar’sızlaştırılmaya çalışılmıştır ama unuttukları bir şey var: Kırım Tatar’sız, Tatar Kırım’sız asla olmaz. dedi.

Haber:GAP olay gazetesi