Ömer BOLAT: SUUDİ ARABİSTAN İLE TİCARETTE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Ticaret Bakanı Prf.Dr.Ömer Bolat, ABD’de düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı kapsamında Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ele alındığı görüşmenin ardından Bolat, Türkiye-Suudi Arabistan ticaret hacmini kısa vadede 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı dolayısıyla ABD’nin Milwaukee kentinde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacminin artırılması, yeni iş birliği alanlarının oluşturulması ve iki ülkenin belirlediği ortak ekonomik hedefler değerlendirildi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ ELE ALINDI

Bakan Bolat, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeden duyulan memnuniyetin karşılıklı olarak dile getirildiğini belirtti.

Bolat, Suudi mevkidaşı el-Kasabi ile ikili ve bölgesel ticaretin yanı sıra müteahhitlik hizmetleri, helal alanında iş birliği ve transit ticaret konularını da ele aldıklarını bildirdi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için atılabilecek yeni adımların değerlendirildiğini kaydeden Bolat, karşılıklı ticaretin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

2025'TE TİCARET HACMİ 8,6 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerde belirlenen hedeflere dikkat çeken Bakan Bolat, iki ülkenin ticaret hacminin 2025 yılında 8,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2026 yılının ilk 8 ayında ise 6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde “Türkiye Yüzyılı'nı Ticaretin Yüzyılı yapma” hedefi doğrultusunda Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımaya kararlı olduklarını belirtti.

Pezeşkiyan : Nukleer silah İzrailde, denetimciler İran’da
Pezeşkiyan : Nukleer silah İzrailde, denetimciler İran’da
İçeriği Görüntüle

“UZUN VADEDE 30 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ”

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticarette önlerine önemli hedefler koyduklarını vurgulayan Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

“Suudi Arabistan ile 2025 yılında 8,6 milyar dolar, 2026 yılının ilk 8 ayında ise 6 milyar dolar olan ticaret hacmimizi; kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın son dönemde artan karşılıklı temaslarının ticaret, yatırım ve müteahhitlik başta olmak üzere farklı alanlardaki ekonomik iş birliklerine yeni ivme kazandırması hedefleniyor.

Haber: GAP olay

Muhabir: Zeynel abidin Kıymaz