MM Q Kültür Komitesi Başkanı. Paşayeva, Nizami Gence ile ilgili yeni uluslararası bir film çekilmesi teklifiyle hükümet önünde sahne aldı, Gence ' de Javad Khan heykelini dikti ve Ashig Alasgar hakkında dünyada gösterebileceğimiz bir belgesel filmi çekti

Ulusal Meclis Kültür Komitesi Başkanı Ganira Paşayeva, 2020 'deki faaliyetlere ilişkin raporu tartışması sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu' nun bugünkü toplantısında konuştu ve kültür ve kültürle ilgili birtakım önemli konulara dokundu .

Milli lider Heydar Aliyev 'in sözlerini hatırlatan Komite Başkanı, ′′ Ulusal Lider siyasetinde sadece yüksek kültürlü insanlar her zaman ileriye gidecek, her zaman yaşayacak, her zaman gelişecek, saygı duyulan Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva' nın büyüklüğünde kültür alanında yaptığı çalışma bugün tam tersini bulduğunu vurguladı:

′′ Beyefendi Cumhurbaşkanı 'nın Şuşa' yı Kültür Başkenti ilan etmesi, dünyada yaşayan tüm Azerbaycanlılar tarafından büyük bir memnuniyetle kabul edildi. İnanıyoruz ki, işgal ve vandalizm politikası yürüten Ermenistan tarafından yıkılan tarihi ve kültürel anıtlarımız yakında restore edilecek ve Kafkasya 'nın incisi olan kadim Şuşa' mızı Sn. Cumhurbaşkanı vurgulayarak, sadece Azerbaycan ' da değil, tüm dünyada İslam dünyasının kültürel başkenti olarak tanınacak.

Tesadüfen olmadı ki dün Azykh mağarasını ziyaret eden devlet başkanı yine bu konulara değindi ve işgalden kurtuluşa ermiş diğer alanlarımızda gerçek tarihi, arkeolojik araştırmalar yapma ihtimaline dikkat çekti, yerli ve yabancı uzmanlara koşulların oluşacağını söyledi gelenekler için ".

Sözlerine devam eden Komite Başkanı Nizami Yılı ile ilgili konuştu: ′′ Bildiğiniz gibi Sn. Cumhurbaşkanı 2021 yılını Azerbaycan ' da Nizami Gencevi Yılı ilan etti. Kültürümüzün gelişimi ve tanıtımının Cumhurbaşkanımızın siyasetinde ne kadar büyük bir örnektir. Ülkemizde ve dünyada Nizami mirasının teşvik edilmesinde ve Kültür Komitesi olarak çok sayıda çalışmanın yapılacağına inanıyor, hükümetimizden bu konuya özel dikkat etmesini rica ediyoruz. Nizami Ganjavi ' yi anlatan filmin Sovyet yıllarında çekilmiş olduğunu ve uzmanların ve entelektüellerin fikri bugün ülkemizin ve dünyanın Nizami mirasının daha geniş tanıtımı açısından yeni bir filme ihtiyacı olduğunu biliyorsunuz. Nizami yılında böyle bir filmin başlaması Nizami 'ye, Nizami' ye büyük katkı olur ve inanıyoruz ki devletimiz bu konuyu özel dikkate alacaktır.

Nizami Yılı kapsamında elbette doğduğu ve yaşadığı kadim Gence şehrimize daha yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi ziyaret edeceğiz. Azerbaycan halkının kahraman evlatlarından Cavad Khan 'ın hatırası her zaman Sayın' ın dikkatindeydi. Cumhurbaşkanımız ve ülkemizin ilk genel başkan yardımcısı Mehriban hanımefendi ve türbesi hanımefendinin desteğiyle tamir edildi Mehriban. Bugün ailesinin takipçilerinden biri olan Cavad Khan 'ın adının öncülüğünde ve Kültür Komitesinde kendisiyle yapılan toplantıda Sayın' ın yüksek tavrını kutladı. Başkan ve saygıdeğer hanımefendi Mehriban ' ın adı ve mirası. Vakıf başkanı, devlet yönetiminin Gence 'nin en güzel yerlerinden biri olan Javad Khan' a heykel yapılmasına ilişkin talimatının yakında uygulanacağını vurguladı. Gence Şehri Yönetici Başkanı ile bu konuda yaptığımız görüşmede, Gence Şehri Yönetici Başkanı heykelle ilgili bir yer olduğunu belirtti. İlgili makamlardan bu heykelin hazırlanması ve Gence ' de dikilmesi ile ilgili hususlara kısa sürede dikkat etmelerini rica ediyoruz ".

Q, Ashug Alasgar ' a bu yıl 200 yaşında olduğunu hatırlatıyor. Paşayeva, ′′ Bu yıl kültürel figürler, Sayın 'ın büyük aşug sanat ustası olan Aşig Alasgar' ın emrini takdir ediyor. Cumhurbaşkanı, Azerbaycan ' ın tarihi bir toprak olan Goycha ilçesinin mezarını Ermeniler tarafından yıkıldı. Kültür komitesi üyesi değerli bilim insanımız Aziz Alakbarli ile birlikte Dada Alasgar Ojagi temsilcisi ile beyden ilerleyen konular üzerine bazı istişarelerde bulunduk. 

Aşçılık sanatındaki güçlü sözün ustasının büyük rolüne ve rolüne, aynı zamanda işgalci Ermenistan ' ın uluslararası dünyada vandalizminin kapsamlı tanıtımı açısından, yapabileceğimiz düzeyde bir belgesel Uluslararası dünyada hazırlıklı olmak için dünyada gösteriye ihtiyaç var.