TOPÇU ‘Hüseyin Cavid’i Unutmayacağız’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Azerbaycanlı şair-yazar Hüseyin Cavid’in şehadetinin yıl dönümünde bir mesaj yayınlayarak Hüseyin Cavid’i unutmayacağız dedi.

Topçu mesajında şunları söyledi ‘

Diktatör Stalin'in emriyle Sovyet Rusya işgalindeki Türk Soylu Ziyalılara karşı başlatılan kıyım katliam ve zulüm yıllarında, Türk Dünyasının büyük şairi ve yiğit evladı Hüseyin Cavid’te 1938 de tutuklanıp sekiz yıl ceza verilerek Magadan cezaevine konulmuş, oradan da Sovyet Rusya’nın vahşet Kampı olan Irkutsk’a gönderilmiştir.

Türk dünyasının cesur kalemi, yiğit sesi 24 Ekim 1882 Nahçıvan doğumlu Hüseyin Cavid eşi ve iki çocuğu ile birlikte yaşamış olduğu acı ve zulümlerle dolu hayata 1941 yılında 59 yaşında veda ederek Hakka yürümüş, doğumunun 100. yılında Can Azerbaycan’ımızın ulu önderi Türk dünyasının büyük devlet adamı merhum Haydar Aliyev tarafından naaşı Sibirya’dan alınarak doğduğu toprağı Nahçıvan’a getirtilmiştir.

çoğunu çok sevdiği Türkiye Türkçesi ile Eserlerini kaleme alan büyük münevverimizi en çok etkileyenlerin başında Türk dünyasının fikir münevverlerinden birisi olan Atamız İsmail Bey Gaspıralı’dır.

Onun için yazdığı ‘İsmayil Bey’ şiirinde;

“İsmayıl bey, o bir büyük Türk idi,

Bir güneşti, Kırım ufuklarından

Parlayıp etrafı nura gark etti,

Yıldızlar yarattı şafaklarından.

İsmayıl bey Türk yurduna şan verdi,

Öksüz, ölgün milletine can verdi.

Onun mesleki bu idi daima:

“İşde birlik; dilde, fikirde birlik..”

İş, fikir, dil birliyi, olmayınca,

Evet, pek çetindir cihanda dirlik.” diyerek,

Türk dünyasının bütün fertlerine kıymetli bir vasiyet bırakan Can Azerbaycan’ın azatlığı, Türk Dünyasının birliği ve geleceği için canını ve ailesini feda eden, yiğit münevver atamız Hüseyin Cavid’i asla unutmadık ve de asla unutturmayacağız.

Saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz,

Mekânı cennet, ruhu şad olsun inşallah’ dedi.

Kaynak:gapolaygazetesi

Editör: Zeynel abidin Kıymaz