Yalçın TOPÇU ‘Altı Devlet Bir Milletiz’

Taşkent Özbek-Türk kültürel ve beşeri iş birliğinin yeni döneminin ve beşeri istikballerinin’ başlıklı konferansında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın TOPÇU ‘Türkiye devleti ve milletiyle Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 6 devlet bir millet olduğumuz bütün Türk soylu halkların ve dini dili ne olursa olsun bütün mazlum ve mağdurların yanındadır.’ dedi.

 Özbekistan başkenti Taşkent’te Alişir Nevai Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi konferans salonunda konuşan Yalçın Topçu konferans açılışında şunları söyledi ‘.. Sözlerime başlarken, Türkiye’de Düzce ilinde 12 Kasım 1999'da olan depremde şehit olan 710 canımızı rahmetle anıyorum.

İmam Buhari’nin, İmam Maturidi’nin torunlarını, Emir Timur’un evlatlarını, Abdulhamid Süleyman Çolpan’ın kardeşlerini, Özbek halkının bir tamamını ve Sayın Cumhurbaşkanı Mirzayev’i Anadolu Kışlağındaki kardeşlerinizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve şahsımın adına saygıyla selamlıyorum.

Hanımefendiler, Beyefendiler, Değerli katılımcılar, sözlerime 93 Ahıska muhaciri bir ailenin çocuğu olarak 14 Kasım 1944 Ahıska’dan sürgün edilen Ahıskalı Türkleri bağrına basan kardeş Özbek halkına minnet ve şükran dileklerimi sunarak başlamak isterim.

Allah medeniyet beşiğimiz Özbekistan Devletini ve Halkını korusun ve yüceltsin.

Değerli hazirun,

1800’lü yıllarda çarlık Rusya ile başlayan ve 1944 de Sovyet Rusya ile devam eden sürgün zulüm ve soykırım uygulamaları ile Türk soylu halklardan Ahıskalı Türkler sürgün içinde sürgünler yaşayarak 9-10 ülkede yaşamaktadırlar.

Ahıskalı Türkler, yaşadıkları her ülkenin birliğine ve dirliğine, çalışkanlıkları, yüksek ahlakları ve üstün vefaları ile önemli katkılarda bulunmaktadırlar.

Üzülerek ifade etmek isterim ki; Ahıskalı Türklerin tarihi sorunları bugüne kadar İnsan Hakları ile ilgili hiçbir uluslararası kuruluştan kayda değer bir ilgi görmemektedir.

Fakat, BM ve demokrasi havarisi ülkeler bu kardeşlerimizin tarihi hak ve hukuklarına sahip çıkmasalar da onların yanında Türkiye ve Türk milleti vardır ve onların her meselesi Türk devletinin ve milletinin de meselesidir.

Türkiye devleti ve milletiyle Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 6 devlet bir millet olduğumuz bütün Türk soylu halkların ve dini dili ne olursa olsun bütün mazlum ve mağdurların yanındadır.

Sözlerime son verirken; Özbekistan Türk Milli Medeni Merkezimizin 25. yılı kutlu olsun ve kuruluşunda emeği geçen Kardeş Özbekistan devletinin yöneticilerinden Allah razı olsun.

14 Kasım 1944 sürgününün 78.yılında 4 Kasım 1938 de kurşuna dizilerek şehid edilen Özbek ziyalımız Abdullah Kadiri ve bütün sürgün şehidlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Makamları ali mekânları cennet olsun.

“Göğsü geniş Özbek’in gitmez imani,

Özgür, genç evlatlar sana güçlü kanat!

İstiklâl meşalesi, barış bekçisi,

Haksever, ana yurt, ebediyyen ol abat.”

Her birinizin değerli varlığını tekrar saygıyla selamlıyorum.’ dedi.

Açılış konuşmasını şu isimler yaptı:

R. Kurbanov - Ö.C.Bakanlar Kurulu nezdindeki Uluslararası İlişkiler ve

 Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkanı;

-Yalçın Topçu: Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı;

-Sultan Rayev : Türk Kültürü Uluslararası Teşkilatı Genel Sekreteri;

- Osman Mesten: TBMM Milletvekili, Türk-Özbek Parlamentolararası

 Dostluk Grubu Başkanı;

- Ömer Salmanov: Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi Başkanı

Proğram Moderatör: Cumali Şabanov-Taşkent Devlet Şarkşınaslık Üniversitesi Türkoloji Fakültesi Dekan

Oturumun öğleden önceki bölümünde Konu: “Özbekistan-Türkiye Kültürel İnsani İlişkilerin Gelişme İstikballeri” S.Davlatova: Milletlerarası İlişkiler İlmi Merkezi Başkanı

Öğleden sonraki bölümünde ise Konu: “Orta Asya Ahuska Türkleri Tarihine Bir Bakış”

Y.Baltürk-Trakya Üniversitesi Doktora öğrencisi (çevrimiçi) konuşma yaptılar.

Konferans sonrası misafirler Taşkent’te bulunan önemli tarihi turistik mekanları ziyaret ettiler.

Kaynak.gapolaygazetesi