Azerbaycan'ın 17 kasım milli direniş günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu yayınladığı basın açıklamasında şunları söyledi ' Can Azerbaycan’ı asil milleti tarafından, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı başlattığı toprak iddiaları ve Karabağ bölgesinde uyguladığı Jenosit ve mezalimlerine sessiz kalarak destekleyen Sovyetler Birliği'ne karşı başlattığı bağımsızlık hareketinin dönüm noktası, 17 Kasım 1988’de Bakü’de misli görülmedik bir katılımla düzenlenen ve 17 gün süren, aynı zamanda da Sovyetler Birliği dönemindeki en büyük miting olarak tarihe geçen büyük mitingdir.

“Azadlığı istəmirəm zərrə-zərrə, qram-qram!

Qolumdakı zəncirləri qıram gərək, qıram, qıram!

Azadlığı istəmirəm bir həb gibi, dərman gibi

İstəyirəm

SƏMA gibi,

GÜNƏŞ gibi,

CAHAN gibi!”

Diyen!... Azerbaycan Türkleri, işgalci ve soykırımcı Ermeni çeteleri ile onları destekleyen bütün yandaşlarına karşı ‘Ya istiklal, ya ölüm.’ demiştir.

Ve tarih sahnesinde var olduğu her çağda ve her dönemde esareti ve boyunduruğu canı pahasına tüm benliği ile reddeden Türklerin tarihine, 17 Kasım 1988 Bakü’de yapılan bu şanlı direniş mitingi altın harflerle yazılan onurlu bir sahife daha eklemiştir.

Can Azerbaycan’ın kahraman halkı, kadını, yaşlısı, genciyle 17 Kasım günü başlattıkları bu tarihi kıyam, yalnız kendileri için değil, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ndeki her millet içinde özgürlüğün ve bağımsızlığın meşalesini de yakmıştır.

Bakü’de o günlerde günlerce süren bağımsızlık mitingleri medeniyetler coğrafyasında, bölgede ve dünyada her geçen gün daha da yükselen özgür ve her alanda tam bağımsız Azerbaycan Türk devletinin de temellerini atmıştır.

Köklerinden, imanlarından ve damarlarındaki asil kandan aldıkları güç ile destansı tarihlerine yakışır bir şekilde haksıza, hukuksuza, işgalci ve soykırımcıya dur demesini bilen Can Azerbaycan’ın kahraman evlatları bu şanlı tarihi kıyamlarını her yıl ‘Milli Diriliş Günü’ olarak kutlamaktadırlar.

Umum Milli lider Haydar Aliyev'in tarihi tesbitiyle “Bir millet, iki devlet" dediği Türkiye’deki kardeşleri olarak bizler de bugün, bu onurlu şanlı Milli Diriliş Günü’nü kardeşlerimizle birlikte geçmişimize, geleceğimize, birliğimize olan inancımızla kutluyoruz.

17 Kasım da yeniden layık olduğu göklerde dalgalanmaya başlayan Can Azerbaycan’ın şanlı üç renkli bayrağı altında kardeşlerimizin ilelebet esenlik içinde hür ve müstakil olarak dünya döndükçe var olmalarını Cenab-ı Haktan niyaz ediyoruz.

Can Azerbaycan’ın tarih sahnesinde var olduğu günden ‘Milli Dirçəliş Günü’ ve günümüze kadar azatlığı ve toprak bütünlüğü için göğsünü düşmana siper eden tüm şehidlerimizi, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade’yi, Azerbaycan Cumhuriyeti İkinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i, Modern Azerbaycan’ın Kurucusu Umum Milli Lideri Haydar Aliyev'i saygı ve rahmetle, gazilerimizi sağlık ve esenlik dileklerimizle anıyoruz.

Karabağ’da BM kararına rağmen Mütecaviz Ermenistan tarafından yaklaşık 30 yıldır süren vahşi ve hukuksuz işgaline 44 günlük zafer ile son veren, sonrasında 24 saatlik antiterör operasyonu ile de Ermeni terör örgütlerine diz çökerten savaşı yüksek akli siyaseti ve dirayetiyle hem sahada hem masada kazanan Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Muzaffer Ali Başkomutanı Cenap Prezident İlham Aliyev’in ve kahraman Azerbaycan halkının 17 Kasım Milli Uyanış Günü’nü en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Ey kahraman evladın, şanlı vatanı can Azerbaycan.

Üç renkli bayrağınla dünya durdukça sen hep yaşa.

Haber: GAP olay

Malatya'da Hamit Fendoğlu' anısına program düzenlendi Malatya'da Hamit Fendoğlu' anısına program düzenlendi