Kırım Tatarlarının lideri ve İnsan hakları aktivisti Mustafa Abdulkerim Kırımlıoülu’nun 13 kasım olan ad günü özbekistanın baş kenti Taşkent’te kutlandı. Kutlama proğranmmında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Mustafa Abdul cemil Kırımlıoğlu’nun mücadele dolu hayatından kesitler vererek Kırımlıoğlunun doğum gününü kutladı hayırlı uzun ömür diledi.

Ad günü anma pro9ğramında konuşan Topçu şunları söyledi ‘ Hanımefendiler, Beyefendiler, Değerli katılımcılar, sözlerime 93 Ahıska muhaciri bir ailenin çocuğu olarak 14 Kasım 1944 Ahıska’dan sürgün edilen Ahıskalı Türkleri bağrına basan kardeş Özbek halkına minnet ve şükran dileklerimi sunarak başlıyor sizleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum.

Aynı zamanda 44 sürgününde Ahıskalı Türkler ile aynı kaderi paylaşan Kırım Tatar Türklerinin Eline silah almadan inancı ve yüreği ile zulmü ve bütün zülüm sahiplerini titreten, insan haklarına saygılı herkesin kahramanı olan, altı aylık iken ailesiyle ata yurdu Kırım’dan sürgün edilip işkenceyi, hapisleri ve açlık grevlerini yaşayan, Kırım Tatar Türklerinin Milli lideri ve Türk dünyasının aziz evladı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun 13 Kasım ad gününü medeniyet beşiğimiz Kardeş Özbekistan’dan bütün kalbimle kutluyor kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

1944 sürgününün 78.yılında 4 Kasım 1938 de kurşuna dizilerek şehid edilen Özbek ziyalımız Abdullah Kadiri ve Ahıska, Kırım ve bütün sürgün şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Makamları ali mekânları cennet olsun.

Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu nezdindeki Uluslararası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkanı Sn.Kurbanova

ve Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi Başkanı

Sn.Ömer Salman beye bu toplantıda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Yalçın Topçu