Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Nogay Türkleri dayanışma dernek yöneticilerini kabulde yaptığı konuşmada 1Ekim 1783 yılında Ruslar tarafından katledilen Nogay Türklerini Rahmetle anıyorum dedi.

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Ömer Aktürk ve yönetimi ile Türk Dünyasının dombra sanatçısı ünlü müzisyen Nogay Türkü Arslanbek Sultanbekov ve beraberlerindeki heyet Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu ziyaret ettiler.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu kabulde yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Tarihte birçok katliamı, sürgün ve soykırımı yaşamış olan Nogay Türklerine uygulanan en acımasız soykırım ise lanetle andığımız Nogay kasabı olarak bilinen Rus general Suvorov tarafından 1 Ekim 1783 de yapılan soykırımdır.

Bu vahşetin gerekçesi ise, Türk ve Müslüman olan Nogayların, Kırım Hanlığına ve Osmanlı Devletine karşı Ruslarla birlikte olmayı kabul etmemeleridir.

Nogay Türkleri tarihler boyu yaşadıkları onca baskı, zulüm, sürgün ve soykırıma rağmen kimliklerini, kültürlerini korumayı başarmış olan kardeşlerimizdir.

Türkiye, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, YTB ve diğer STK ile, Türkiye dışında yerleşik olan Nogay Türkleriyle de dayanışmasını her daim diri ve canlı tutmaktadır.

Bana aktarmış oldukları Türkiye dışında yaşayan Nogay Türkleri ile ilgili sorunları ilgililerine ileteceğim.

Bu vesile sürgün ve soykırımlar nedeniyle şehid olan Nogay Türklerini rahmetle anıyor aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”

Arslanbek Sultanbekov: Türkiye Türk Dünyasının Başkentidir

Ziyaret ile ilgili konuşan Sanatçısı  Arslanbek Sultanbekov; “Türkiye'nin Türk Dünyasının Başkenti olduğunu, Nogay Türkleri olarak Devletin Ali Cenap yardımlarını her daim yanımızda hissettiğimizi bu vesile ile Sayın Bakanımıza bir Nezaket ziyareti yaparak şükranlarımızı ilettik" dedi.   

Ömer Aktürk: Yalçın Türk dünyasının dertleriyle ilgileniyor                          

Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Ömer Aktürk ise “Rusya ve Ukrayna savaşı dolayısıyla Türkiye’ye sığınan Soydaşlarımızın Oturum - Eğitim ve Çalışma izinleri ile alakalı sıkıntıların çözülmesi noktasında Devletimiz tarafından bir beklenti içerisindeyiz,  bu hususun sayın bakanımız Yalçın Topçu’dan ilgili kurumlara iletilmesini rica etti ve Türk Dünyasına ve Nogay Türklerine vermiş olduğu destek içinde teşekkür ve şükranlarımızı ifade ettik Yalçın Topçu bakanım Türk dünyasının dertleriyle dertleniyor’” dedi

Heyet; Topçu’ya üzerinde Nogay Türklerine ait arma  ve Türk Bayrağı olan eşofman hediye takdim etti. Hatıra resmi verdiler.

Kaynak: GAP olay gazetesi