Adıyaman Üniversitesi Hocaları Uluslararası Arena’da

Adıyaman Üniversitesinden Prof. Dr. Eylem Taşkın, Doç. Dr. Celal Güven ve Düzce Üniversitesinden Arş. Gör. Dr. Salih Tunç KAYA Nova Science Publishers, Inc. Yayın evi tarafından basılan ‘HMGB1: Functions, Inhibitors and Clinical Significance’ adlı kitapta editörlükleri ve aynı kitapta ‘The Role pf Ferroptotic Cell Death-Related HMGB1 in inflammation crosstalk with Cancer and Myocardial Ischemia/Reperfusion Injury’ isimli bölüm yazarlıkları yaparak uluslararası bir çalışmaya imza attılar.

Dünya genelinde önemli yayınevlerinden olan ve uluslararası prestije sahip Nova Science Publishers, Inc yayınevi tarafından basılan kitap ‘HMGB1 ve Kanser’, HMGB1 ve Metabolik İlişki’ ve ‘HMGB1 ve nörodejeneratif hastalıklar’ olmak üzere üç ana bölüm ve sekiz kitap bölümünden oluşmaktadır.

Yüksek mobilite grubu kutu-1 (HMGB1) fizyolojik koşullar altında, çekirdekte bulunur. Bununla birlikte, HMGB1, nekrotik veya ölmekte olan hücreden aktif ve pasif olarak salgılanabilir. Bu nedenle, işlevi konuma göre çeşitlidir. HMGB1, transkripsiyon, replikasyon, rekombinasyon ve DNA onarımının düzenlenmesinde önemli roller oynamaktadır.

HMGB1, doğuştan gelen bağışıklık sistemini aktive etmek ve doku onarımını desteklemek için bir alarm olarak hücre dışı sıvılarda iltihaplanma ve bağışıklık tepkilerine aracılık etmeye katılmaktadır. HMGB1'in miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarı (kalp krizi), epilepsi, diyabet, multipl skleroz (merkezi bir sinir sistemi hastalığı), kanser ve ayrıca yağlı karaciğer hastalığı dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların patogenezine katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Kitapta Kanser ve COVID-19 tedavilerinde bitkisel ürünlerin HMGB1'i ilişkisi, Hücre ölümünde HMGB1 yoluyla kanser ve miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarı arasındaki ilişki ve aynı zamanda HMGB1'in neden olduğu iltihaplanmaya dayalı olarak kanser ve miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarı arasında ilişkiye katılan yeni tanımlanmış hücre ölüm yolu olan ferroptoz hakkında yeni değerlendirmeler yer almaktadır.

Kitap HMGB1, karaciğer hasarı, diyabet, obezite ve sinir hastalıkları ile ilgili son verileri, örneğin ilaca bağlı karaciğer hasarı, alkolik karaciğer hastalığı, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, viral hepatit, hepatositlerde oksidatif stres, inflamatuar sinyal ve otofaji, sepsis ve akut kronik karaciğer yetmezliği, hepatoselüler ölüm yoluyla özetlemektedir. Son olarak, kitap genel anlamada, epilepsi, baş ağrısı, nöroimmünolojik bozukluklar, nörodejeneratif bozukluklar ve inme dahil olmak üzere beyin bozukluklarında HMGB1’nin rolünü açıklayan birçok değerli bilgi içermektedir.

Konusunda uzaman bilim insanlarının katkı sağladığı kitabların; Enstitülere, üniversitelere ve birçok araştırma merkezine bu alanda çalışan araştırmacılara ve akademisyenlere referans kaynağı olabileceğini belirtidi. Her iki kitabın kitabın editörleri Türk bilim insanları olarak böyle bir çalışma yapmaktan memnun olduklarını dile getirdiler. Yaptıkları akademik çalışmalarla hem ülkemize hem de Üniversitemize katkı vermeye devam edeceklerini ifade ettiler.

Adıyaman üniversitesi bilimsel çalışmalalrın yanı sıra Tıp fakultesi başta olmak üzere bir çok önemli bölumleriyle öğrencilerin öncelıkle tercıh ettikleri Üniversiteler arasında yer alıyor.

Kaynak: gap olay gazetesi