Adıyaman’ın kanaat önderlerinden, İşadamı Av.Hasan Taşar depremde ağır yara alan Adıyaman’da birlik içerisinde hareket edilirse sorunların hızlı çözüleceğini söyledi.

Adıyaman barosunun kurucu başkanı Avukat Hasan Taşar Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz’a verdiği röportajda Adıyaman’da baro ihtiyacı vardı. Sayımız yetersiz olduğu için çevre illerden geçici olarak Avukat üye kaydederek öyle baroyu kurabildik dedi.

‘Kuşluk Vakti’ temalı resim sergisi SANKO Sanat Galerisi’nde ‘Kuşluk Vakti’ temalı resim sergisi SANKO Sanat Galerisi’nde

Taşar, 6 Şubat depremi sonrası ayağa kalkmaya çalışan Adıyamanlıların birlik beraberlik içerisinde olmaları halinde, atılacak adımların daha çabuk sonuç vereceğine dikkat çekerek şunları söyledi.

Adıyaman 1954 yılında Malatya’ya bağlı bir ilçe iken İl oldu. O zaman nüfusumuz azdı kentte çok eksikler vardı. Avukat Celal Kızılkaya vardı beraber baro kurulması için çok çaba sarf ettik.

YENİ İL OLAN ADIYAMAN’DA O DÖNEM EKSİK ÇOKTU

Baro ile ilgili mesele olduğunda Baro Malatya’da olduğu için Malatya’ya gidiyorduk, o zaman Malatya gitmek bu günkü gibi kolay değildi 4-5 saatte gidiliyordu. Birde bunun dönüşü vardı.

Baro için çaba gösterdik ve bu ihtiyaç çabamızla giderildi. Biz bu kadar uğraşmasaydık yine kurulurdu fakat kaç yıl sonra kurulurdu onu bilemeyiz.

Söyleyeceğim o ki her meslek kuruluşu memlekette birlik içinde dayanışma içerisinde hareket ederse her kurum bu süreçte yaraları sarar ihtiyaçları ortadan kaldırır. Herkes evinin önünü temizlerse bütün memleket temiz olur.

HER SEKTÖR KENDİ SORUNUNUN TAKİPÇİSİ OLMALI

Ben 1967 yılında Avukat olarak ilimizin önemli eksiklerinden olan ve yargının olmazsa olmazı Avukat mesleğinin daha rahat sürdürülmesi. İşlerini düzenli yapabilmeleri için Baro ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaç önemliydi.

 O dönem Avukatların yanı sıra dava takipçileri vardı. Bu işin alaylısı sayılan kişiler vardı. Ben mahkemelerde Avukat varken dava takipçilerinin davalara bakmasının doğru olamayacağını mahkeme heyetlerine söyledim ve bu görüşümüz o dönem değer buldu ondan sonra davalar tamamen savunma görevi Avukatlar tarafından yapılmaya başlandı.

HER ADIYAMANLI PROJELERİN TAKİPÇİSİ OLMALI

Bizde imkânlarımız ölçüsünde 6 Şubat depremi sonrası Konteyner başta olmak üzere yardımlar yaptık. Adıyaman’da her alanda yapılması gereken şeyler var. Fakat bu işler birkaç resmi görevli tarafından yapılmasını beklemeyelim. Her Adıyamanlı her projenin arkasında olmalı ve sıkı takipçisi olmalı.

Adıyaman insanımız mulayım candan, komşuluk ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri çok güzel. Adıyaman’a gelen her memur görevli kendini evindeymiş gibi hisseder. Adıyaman’ı görmemişler Adıyaman’a tayini çıkarsa ağlarmış, Adıyaman’a gelip Adıyamanlıları tanıyanlarda tayinleri çıktığında ağlarlar. Yani Adıyaman’a gelen ağlayarak geliyor, gidende ağlayarak gidiyor.

ADIYAMAN MODERN KENTTİ

Adıyaman’da bizim gençlik dönemlerinde babam anlatırdı 1910 yıllarında Adıyaman çok modern kentmiş. Çevre iller Adıyaman’ın kültür düzeyine hayran kalırlardı. Çok sayıda şair yazar vardı. Musikiye önem verilir her sokakta bağlama, cümbüş keman çalan vardı. Bayanlardan Ud çalanlar vardı.  Esnaflar kendi aralarında harfane düzenler.

  4-5 sinema vardı bunlarda yazlık sinemalar vardı. Tiyatro gösterileri Hacivat karagöz oyunları sahnelenir. Zaman zaman lunaparklar kurulur, hatta zaman zaman ayı oynatanlar gelir, cambazlar ip kurar ipte yürürlerdi. Köklü kültürü olan bu kentte zengin sayılan kesim fakiri gözetir. Yetimi gözetir. Komşular yemek yaptıklarında birer tabakta komşulara ulaştırılırdı.

YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ

Adıyaman depremle ağır hasar aldı. Bu yarayı hep beraber saracağız ve kente sahip çıkacağız. Duyarlı Adıyamanlılar her türlü siyasi ayrılığı bir kenara bırakacak ve Adıyaman için biri birleriyle barışık hareket edecekler bunu yapmak gelecek nesillere borcumuzdur.

ADIYAMAN’A OKULLAR YAPTIRDIK

Ben ve eşim adına Adıyaman’a iki okul yaptırdık. Hasan Taşar İmam Hatip Orta Okulu ve Hatice Taşar Özel Eğitim Uygulama Okulu. Bu okullarımızda Adıyamanlı çocuklarımız gençlerimiz okuyorlar. Kalkınma eğitimle başlar, eğitim kalitesi ne kadar artarsa gelişmede buna paralel olarak devam eder. Okul yapımıyla da kalmadık mesela Hatice Taşar özel eğitim uygulama okulumuza 1 adet özel tasarımlı bir minibüs bağışında bulunduk, bu minibüsle özellikle engelli öğrencilerimizin ulaşımı için tasarlanmıştı. 

Bu okulumuzun atölyesine tekstil ürünlerinin logo vs baskıları için baskı makinası aldık, Galoş üretimi için makina aldık. Okulumuzun temizlik malzemelerini aldık. Öğrencilere kırtasiye yardımında bulunduk. Engelli öğrenciler için tekerlekli sandalye aldık. Okulu yaptık ama, okulu her zaman destekledik,  sorunlarının çözümünü de katkıda bulunduk. Eğitimi her alanda desteklemeliyiz.

Adıyamanlı iş insanları memleketi bu zor günlerde yalnız bırakmamalı. Anne babalarının adına, kendi adlarına Okul kütüphane sosyal sportif tesisler yapmalarını öneriyorum.

GAP olay gazetesini takip ediyorum. Zeynel Abidin Kıymaz yurt için ve yurt dışında Adıyaman’ı her alanda iyi temsil ediyor ve Adıyaman’ı tanıtıyor. Bu açıdan şahsınızda gayret eden her Adıyamanlıya teşekkür ediyorum.

Röportaj: Zeynel Abidin Kıymaz

GAP OLAY