Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) akademisyenleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK destekli yapay zeka projesiyle Türkçe metinleri doğal dile yakın bir şekilde seslendirebilen bir yazılım geliştirdi.

Uzun süredir yapay zeka üzerine çalışmalar yapan ADYÜ’lü akademisyenlerin geliştirdiği yazılımla matematik, gökbilim, coğrafya, tarih ve doğa bilimleri gibi pek çok konuda çalışmalar yapan bilim insanları tarafından ünlü İslam alimi El-Biruni’nin hikâyesi seslendirildi.

Siri ve Polly'e rakip

Apple'ın “Siri” ve Amazon'un “Polly” uygulamalarına rakip olarak üzerinde çalışılan sistemin yerli ve milli imkânlarla geliştirildiği bildirildi.

ADYÜ tarafından geliştirilen proje ile ders içeriklerinin otomatik olarak seslendirilebilmesi ve ses verilerinin Google veya Amazon gibi şirketlere gönderilmeden Türkiye'nin donanım alt yapısında kullanılması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, vizyon sahibi ve hızlı adımlarla değişim ve dönüşümlere açık olan bir kurum olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Turgut, “Akademisyenlerimizin bilgi ve birikimiyle oluşturacağı sinerji ile yapay zeka konusunda verimli ve somut sonuçlar elde edeceğimizden hiç şüphemiz yok.” dedi.