Sena Yıldırım gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi ‘ Tekelin kapatılması Tütün tarımına sınırlama getirilmesi özellikle sulamada geri kalan Adıyaman çiftçilerini susuz tarımda arayışlara yöneltti, bunun neticesi olarak devlet badem, Nar gibi ürünlere destek sağladı, bölgemizdeki çiftçiler bu teşviklerden yararlanmak ve alternatif tarım olarak gördükleri Badem üretimine yöneldiler.

Bizlerde Kâhta’da badem üretimi için kolları sıvadık. Orman İşletme müdürümüzü ziyaret ettik onlardan bilgiler almaya çalıştık, özellikle Adıyaman Orman işletme müdürü Mehmet Harbi bey ve müdürlük personelleri bizleri bu işe teşvik etmede, sorunlarımızın çözümü ve işlerimizi kolaylaştırmak için bizlere sıcak ilgi gösterdiler, bizleri teşvik ettiler desteklediler. Buradan aracılığınızla teşekkür edıyorum.

AHMET AYDIN BEY EN BUYUK DESTEKCİMİZ

Adıyaman milletvekilimiz Ahmet Aydın bey Bademciliği önemsiyor, üretim artışı için bizleri teşvik ediyor, sorunlarımıza karşı duyarlı, kendisi de bölgeyi bilen birisi işin ehemmiyetine vakıf, bu açıdan da bizler şanslıyız. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tesis edilen sert kabuklu meyve bahçelerine İlk Tesis Yatırım (Fidan) Desteği olarak, bir defaya mahsus olmak hibe sağlamaktadır. Ayrıca her yıl olmak üzere dekar başına mazot ve gübre desteği sağlanmaktadır. Çifçi bütün dünyada desteklenmektedir. Türkiye’de de çıfçıyı mutlak surette desteklemek gerekiyor, moral vermek gerekiyor, üretimi teşvik etmek gerekiyor.

KİMSE ENDİŞE ETMESİN BADEM İŞİNE GİRSİN

Arazisinde badem üretmek isteyen çiftçilerimiz tereddüt etmesin bu işe adım atsınlar, bizlerde onlara birlik olarak destek vereceğiz. Amacımız Adıyaman’ı badem üretiminde Türkiye’nin en büyük üretim merkezi yapmak.

BADEM FİATLARI DÜŞMEZ

Kimse badem Fiatları düşerse zarar ederiz gibi düşünmesin, dünya badem ihtiyacının sadece %60 ancak üretilebilmektedir. Türkiye badem ihtiyacının ancak %26 sını üretebilmektedir, sektörün önü açık, bozulma ve elde kalma endişesi olmayan bir üründür badem.

ANTEP FISTIKLIDAN SONRA, ADIYAMAN BADEMLİ BAKLAVA GÖRECEKSİNİZ

Bizlerde şevkle çalıştık ve bu gün geldiğimiz nokta itibariyle bölgedeki üreticilerle birlikte dayanışma içerisinde sektörde binlerce kişi aş ekmek sahibi oldu. Badem kalitemiz yüksek, kurduğumuz laboratuvarlarda uzmanlar denetiminde kaliteyi yükseltmek için çabalarken diğer yandan, badem ürünümüzü baklavada denedik ve başarılı olduk. Fıstığa göre daha az maliyetli olması münasebetiyle baklavada bundan sonra Antep fıstıklı baklavası yerine, Adıyaman bademli baklavalar üretilecek, bu iş rağbet görurse dağ taş inşallah badem ekimiyle yeşillenecektir. Hber:R.Kıymaz