16 ayda önce Kahta'nın Tüten Ocak köyünde üzerinde erkek ve kadın figürü bulunan kayayı gören köylüler durumu Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne bildirdi.

Yetkililer tarafından yapılan incelemede kabartmanın Roma döneminde eşi ölen bir kişinin vedasını anlattığı belirlendi.

Bunun üzerine 8 ton ağırlığındaki kaya, vinç yardımıyla tıra yüklenerek Adıyaman Müzesi'ne getirildi. Müze bahçesinde hazırlanan alana yerleştirilen Roma dönemine ait kabartma ziyarete açıldı.

Müze Müdürlüğü yetkililerince Roma döneminde eşi ölen bir kişinin vedasını anlattığı figürü 15 bin kişi ziyaret edildiği belirtilerek gösterilen ilginin pandemi sürecinin bitmesinin ardından daha da artacağını ifade edildi.

Müzeye ziyarete gelen Üzeyir Çelik, "Bu tarihi görmek herkese nasip olmaz. Bu gibi eserlerİ görmemezlikten gelemeyiz."dedi.

Tarihi ve turistik yerleri gezmeyi çok sevdiğini ifade eden Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Haberlerde bu taşı gördük baya sevindim normalde buraya kız arkadaşımla gelmeyi düşünmüştüm oda çok meraklıydı buradaki taşları tarihi eserleri görmeye gerçekten gördüm çok mutluyum ve bu tarihi görmek herkese nasip olmaz herkesin bu tarihi müzeyi ziyaret etmesi bu gibi eserleri görmemezlikten gelmemelerini istiyorum. Bu tarihi eseri görmeleri hem gelecek için geleceğimize ışık tutan bu tarihi eserleri görmemezlikten gelemeyiz. Çünkü hepsinin tarihi bir anısı var."

Figürü görmek için geldiğini belirten Mehmet Sivritaş,ise "Arkadaşlarımızla birlikte müzeye bu taşı görmeye geldik. Bu ayrılık Roma dönemine ait ayrılık figürü o zamanlar kağıt kalem olmadığı için insanlar taş üzerinde sevgilerini belirtmeye çalışmışlar. "şeklinde konuştu.

Arda Akbaş ise figürü arkadaşlarıyla ziyarete geldiğini ve herkesin gelmesi için tavsiyede bulundu

Kaynak:PHA