ASKON 14.ekonomi değerlendirme toplantısın da konuşan Ticaret bakanı Ömer Bolat cari açığın azalmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye çapında 8.000 den fazla üyesiyle Türk ekonomisi ve ihracatında önemli katkısı bulunan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin üyelerini saygıyla selamlıyorum.

Ekonomimizi ve ihracatımızı artırma yolunda Ticaret Bakanlığı olarak, iş dünyamız ile yakın iş birliği içinde çalışmalarımızı ,ülkemiz ekonomisinin en büyük gücü tacir ve sanayicilerimiz olduğu bilinciyle devam ettiriyoruz.

Bu gün 14.değerlendirme toplantısında ekonomiyi konuşuyoruz. Yaptığımız çalışmalar yürüttüğümüz politikalarla dış ticaret açığının Eylül ayında 5 milyar dolar gerilediğine şahit olduk. Geçen yılın üzerinde ihracat yaptık. Bu değerler devam ettikçe dış ticaret açığımız gözle görülür şekilde gerileyecektir.

Ekim ayında iyi gidiyoruz.

Gazze'de büyük bir dram yaşandığının altını çizen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “ Filistin'de dram yaşanıyor. Gazze olayı ‘O başlattı, bu başlattı’ kavgası değildir.

 Bu meselenin temeli 1948’e dayanıyor. 1948’de evlerinden köylerinden kovulup oralara yerleşimcilerin konulmasıyla sık sık devam eden savaşlar oldu. Baskınlar oldu. Ancak 7 Ekim'den beri hadise artık bir mücadele, bir savaş değil. Bir insanlık suçu ve sivil yerleşim bölgelerine yönelik insanlık suçu haline geldi.

Hayvan üreticilerine destek Hayvan üreticilerine destek

Cami, okul, kiliseye gibi hedef gözetmeksizin orantısız güçle bombalama, yakma, eylemi yapılıyor. “Gazze topraklarından yerli halk sürme politikası güdülüyor” Gazze'nin yüzde otuzunun tamamen yıkılmış vaziyette diyen Ticaret bakanı Ömer Bolat, “ Gazze’li insanları Gazze topraklarından sürme politikası sinsice uygulanıyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Dış İşleri bakanımız Hakan Fidan başta olmak üzere, Gazzelilerin ve Gazze'nin korunması ateşkes sağlanmasını ve Filistin sorununa Batı Şeria, Gazze ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasıyla sorunun ortadan kalkacağı inancıyla çalışma yürütülüyor”

 “Günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz”

“İhracatta Temmuz ayından itibaren yükseliyor. 20,1 milyar dolarla Temmuz ayında başardık. Ağustos 21,6 dolardı. En yüksek Ağustos’tu. Eylül 22,7 milyar dolar oldu.

Bakan Bolat, “ÇİP kriziyle başlayan Otomotiv piyasasında ki belirsizlik durumu, tedarik zincirlerinin kopmasının piyasada meydana getirdiği sıkıntı Ağustos’tan itibaren tamamen ortadan kalktı.

600 bin araç 2 ayda piyasaya girdi. fiyatlar düşüyor, ikinci el piyasalarında aynı şekil düşüyor. İnternet üzerinden sahte ilanlarla ve kimliklerle fiyat şişirmeleri, manipülasyonların tesiri olmuştu. Biz sahte ilanlara karşı emlakta, otomotivde yaptığımız sınırlamalarla engelledik. 1 Kasım’da yönetmelik yürürlüğe giriyor. Bundan sonra bu gibi ilanlardan ilan siteleri sorumlu olacak, şahıslar sorumlu tutulacak.” dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) 2023-2024 yılı 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı ASKON’un Zeytinburnu’ndaki genel merkez binasında gerçekleşti. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanı sıra, İstanbul Valisi Davut Gül, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ve iş adamları katıldı.

Haber: GAP olay