Çelikhan Sincik bölgesinde üretilen bal’ın faydaları hakkında bilgi veren Kizir ‘vitamin mineral kaynağı olan bal, bağışıklık sistemine faydası vardır. Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir kemik erimesini önler, içerisindeki demir sayesinde dolaşım sistemine katkı sağlar. Doğal enerji kaynağı olarak bildiğimiz bal, birçok sağlık problemini önlemede etkisiz hale getirmede katkı sağlar.

1. Bal Alerjileri Azaltır

Balın en önemli özelliklerinden birisi de iltihaplanmalara karşı çok güçlü olmasıdır. Aynı zamanda bal, öksürük yatıştırıcı etkisi ile de bilinmektedir

2. Bal, Tamamen Doğal Enerji Kaynağıdır

Balın içerisinde, her bir yemek kaşığı başına yaklaşık 17 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bu nedenle bal için tamamen doğal yollarla oluşan bir enerji kaynağı denmektedir

3. Bal Hafızanızı Güçlendirir

Antioksidanlar ile dolup taşan bu tatlı nektar, özellikle beyin hücrelerinde oluşabilecek hücre hasarlarını engelleyici bir özellik gösterebilmektedir. Aynı zamanda balın, vücutta kalsiyum emilimini kolaylaştırdığı ve beynin sağlığını korumada yardımcı olduğu bilinmektedir.

4. Bal Öksürük Kesicidir

Sinir bozucu soğuk algınlıkları söz konusu olduğunda, bal tamamen doğal olan bir ilaç gibi etki göstermektedir. Sürekli bir şekilde sizi rahatsız eden öksürük, yapılan araştırmalara göre, iki yemek kaşığı bal yenerek kolay bir şekilde iyileştirilebilir.

5. Bal Uyumanıza Yardımcı Olmaktadır

Bal aynı zamanda uykusuz geçen gecelerin de ilacı sayılmaktadır. Aynı şeker gibi, bal yemek de seratonin salınımında bir artışa neden olmaktadır ve bu artış kişinin ruh halinin iyi olmasını ve mutlu hissetmesini sağlamaktadır.

Balda bulunan triptofan, beyne ulaşarak orada birtakım reaksiyonlara sebep olur rahat bir uyku uyuyabilir. Bu nedenle rahat bir uyku için, bal önerilmektedir.

6-kabızlığı önler daha bir çok faydası vardır’ dedi.

Piyasada el altında çok bal satıldığına dikkat çeken Kizir hakiki bal alma düşüncesinde olan vatandaşlar içinde uyarı yaptı

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek balın fiyatı 30 TL'den aşağı olmaz. Fiyatının yanı sıra balı test etme imkânınız var ise Tahta kaşık ile balı alın ve çakmakla yakmaya çalışın. Bal, glikoz şurubu içeriyorsa o an alev alır parlar. Gerçek bal ise kesinlikle yanmaz alev almaz böylelikle gerçek bal ortaya çıkmış olur dedi.

TANITIM ÖNEMLİ

Bal üreticisi Kizir Dağ kesiminde tarımsal arazi az olan köylerimizde arıcılık bal üretimi teşvik edilmeli ve bölgemizin balı tanıtılmalı dedi.