Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı Nihat ÇİFÇİ

‘KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDEN HİZMET ETTİM’

Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı Nihat Çifçi 3,5 yıllık çalışma süresini enine boyuna gazeteci-yazar Zeynel Abidin Kıymaz’a değerlendirdi.

Kısa sayılacak bir döneme büyük hizmetleri sığdırdığına dikkat çeken Başkan Çifçi Bey-tül malı, emaneti, en iyi şekilde Şanlıurfa için kullandığını belirterek, 900 milyon borçla devraldığı Şanlıurfa büyükşehir belediyesini onca hizmet yaptıktan sonra da borcunu 200 milyona düşürdüklerini gururla söyledi.

Yönetim tarzı olarak ‘kimseyi ötekileştirmedin bütün Şanlıurfalılara hizmet ettim, ilçelerimizde ayrım yapmadım, her yere adil hizmet götürmeye itina gösterdim’ diyen Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı Nihat Çifçi’ye sizler için Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz sordu.

BÖLGENİN TANINAN BİR İSMİSİNİZ, YİNEDE TANIMAYAN OKURLARIMIZ İÇİN KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?

 1975 yılında Şanlıurfa’nın Karaköprü Köyü'nde doğdum. İlk ve ortaokulu Şanlıurfa'da, lise tahsilimi 1993 yılında Ankara’da Bahçelievler Deneme Lisesinde tamamladım. Üniversite eğitimine 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde başladım. 1 yıl sonra Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş yaptım. 1998 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldum.

1998 ile 2000 yılları arasında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Müfettiş olarak görev yaptım. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümünde tezli yüksek lisans yaparak bilim uzmanlığına hak kazandım.

2004 ile 2005 yılında askerlik görevimi 301. kısa dönem olarak Muğla İl Jandarma Komutanlığında yaptım

 29 Mart 2009 tarihine kadar Şanlıurfa BARO' suna kayıtlı serbest avukat olarak çalıştım. Şanlıurfa  Boro’ nun farklı komisyonlarında görevler üstlendim.

2001 yılında kurulan AK Parti' nin kurucu il yönetim kurulu üyelerinden biriyim, 2002 yılında AK Parti Şanlıurfa İl Başkan Vekilliği, 2003 yılında AK Parti Şanlıurfa Merkez İlçe Başkanlığı, 2004 ile 2009 yılları arasında AK Parti Şanlıurfa İl Başkan Yardımcılığı ve AK Parti Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu AR-GE Başkanlığı yaptım.  

29 Mart 2009 tarihinden itibaren 6,5 yıl Karaköprü Belediye Başkanlığı görevini yürüttüm, 6 Eylül 2015 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim.

Nisan 2016 tarihinde Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatının(UCLG-MEWA) yapılan yönetim kurulu toplantısında Sosyal İçerme Komitesi Eş Başkanı olarak seçilmiştim, ayrıca 6 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul' da düzenlen Tarihi Kentler Birliği toplantısında, Tarihi Kentler Birliği Meclis Üyeleri tarafından Başkan adayı gösterildim ve katılımcı üyelerin tüm oylarını alarak Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildim. evli ve üç çocuk babasıyım.

GENÇLİK DÖNEMİNİZDE ŞANLIURFA BELEDİYE BAŞKANI OLMAK HAYALİNİZ VARMIYDI?

Öğrencilik döneminde idealist biriydim, arkadaşlarımızda öyleydi, Şanlıurfa’ya belediye başkanı olmak gibi düşüncelerim yoktu, fakat bulunduğum bölgeye imkânlarımı zorlayarak hizmet etmek, aksayan bir şeyler varsa düzeltmek anlayışında olan biriydim, bunun için 2002’nin o zor günlerinde AK partinin kuruluşunda yer alarak elimizi taşın altına koyduk. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi büyütmek, ileri taşıma hamlesine destek olduk omuz verdik, ilk kuruluşundan beri kurucu üyesi olarak şerefle bu bayrağı Şanlıurfa’da taşıdık, 6,5 yıl Karaköprü’ ye hizmet ettikten sonra Yüce rabbim nasip etti,  Şanlıurfa’ya Şanlıurfalılara hizmet etme şerefine nail oldum; ve yüz akıyla da bu görevi bayrağı 1 Nisan’da görev alacak seçilecek başkana teslim edeceğim.

KARAKÖPRÜ BELEDİYE BAŞKANIYDINIZ VE MEVCUT BAŞKAN MİLLETVEKİLİ OLUNCA GÖREV SİZE VERİLDİ, GÖREVE HAZIRMIYDINIZ NASIL BAŞLADINIZ ÇALIŞMALARA?

Ben Karaköprü doğumluyum ben doğduğumda Karaköprü köydü, İbrahim Tatlıses ‘Karaköprü narlıktır’ diye bizim memleketin türküsünü söylediği Karaköprü narlık ve bahçeleriyle şirin küçük bir köydü. Belde ve ilçe olduktan sonra burada görev aldım, ben bölgenin evladıyım hayatım buranın sokaklarında caddelerinde geçti.

Şanlıurfa’nın evladıyım buranın çilesini kahrını Şanlıurfalılarla birlikte yaşayan gören biriyim, dolayısıyla sorunlara bire bir tanık olan biriyim, ben Urfa’ya yabancı değildim Urfa’da bana yabancı değildi.

Celalettin Bey vekil olarak görevden ayrılınca, , 6 Eylül 2015 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararla Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim. Göreve başladığımda Büyükşehir belediye başkanlığının 900 milyon borcu vardı, Anadolu da bir tabir vardır ‘borç yiğidin kamçısıdır’ diye. Sızlanmadık dövünmedik kolları sıvadık borçların bir kısmını nakit ödedik bir kısım kamu borçlarını da takasla ödeyerek bu gün itibariyle 200 milyon gibi bir rakama borcu gerilettik.

Büyükşehirde hem bunca yatırım yapacak iş yapacak proje gerçekleştireceksin bir yandan da borcu eriteceksin bu kolay iş değil. Bu başarı sadece benim başarım değil belediyede uyumlu bir yönetim ve kadro ile bu işleri başardık, buradan aracılığınızla bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

BAHSETTİĞİNİZ 3,5 YILDA YÖNETİM TARZI OLARAK FARKINIZ NEYDİ?

Yönetim anlayışı olarak şeffaf olmayı tercih ettik, hesap verilirlik ilkesini önceledik, ortak akılla hareket ederken ilçelerimizin hepsine adil davranarak, her hizmeti her ilçeye yapmaya gayret ettik. Hizmet yaparken hiç kimseyi ötekileştirmeden yapmaya çalıştım, herkesin belediye başkanı olmayı önceledim.

Şanlıurfalılar ellerini vicdanlarına koyup değerlendirirlerse şunu göreceklerdir bu dönemde Şanlıurfa’ya ancak 40 yılda yapılabilecek hizmetleri biz bu 3,5 yıla sığdırdık. Çok az uyudum hep sahadaydım bu nedenle de vicdanen rahatım huzurluyum.

İlk işe başladığımız günden beri cesaretle kronikleşmiş bütün sorunlara neşter vurduk, hiç gelecek kaygısı taşımadım, meselelere bir daha seçilirmiyim kaygısıyla asla yaklaşmadım.

Gelecek kaygısı taşımadım, benim için Şanlıurfa ve Şanlıurfa’nın geleceği önemliydi, o zamanda önemliydi, bu günde önemli yarında Şanlıurfa’nın geleceği kaygısıyla yaşayacağım.

 ÇALIŞIRKEN HATALAR YAPTINIZMI?

Çocukluk ve gençlik dönemimiz de ‘Halka hizmeti Hakka hizmet’ olarak gören bir anlayışla yetiştik. Yani ibadet aşkı şevkiyle koşturduk gayret gösterdik, bu yoğunluk içerisinde bizlerde insanız beşeriz hatamız kusurumuz olmuştur, farkında olmadan üzdüğüm kırdığım vatandaşlarım arkadaşlarım olduysa onlardan helallik istiyorum.

 İdareci olarak herkesi mutlu etme, memnun etme gibi çaba içerisinde oluyoruz fakat, şartlar imkânlar bunları yapmaya imkan vermeyebiliyor, mevzuatlar, yasalar, imkânların yetersiz kaldığı yerde de çözüm üretmeye çalışsanız da mutlaka eksik kaldığınız oluyor, bu nedenle ben kul hakkını önemsiyorum, bu süreçte bana farkında olmadan darılmış hemşerilerim hakkını helal etsinler, benim hakkımda Şanlıurfalılara geçmişse helali hoş olsun.

Bizler gelip geçiciyiz Şanlıurfa kıyamete kadar kalacak. Bu peygamberler şehrine hizmet etme şehrül emini olma şerefini bana bahşeden Yüce Rabbime hamd sena olsun şükürler olsun.

ALTINI ÇİZECEĞİNİZ NE HİZMETLER YAPTINIZ?

Ekibim iyiydi mesai arkadaşlarımla güzel işlere projelilere başladık birçoğunu bitirdik bir çoguda devam ediyor.

Belediye başkanlığında gözle görülür bir başarı gösterdiysem bu ekibimin gayreti ehliyeti çabasıyla oldu, buradan mesai arkadaşlarıma tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Şanlıurfa genelinde sıcak asfalt, sathi kaplama, beton yol olmak üzere toplamda 6 bin km yol yaptık. İçme suyu arıtma, atık su arıtma, çevre yolları köprülü kavşaklar, GAP vadisi mesire alanları, parklar, bahçeler, Kadın, kültür, gençlik evleri tesisleri, bu hizmetler kalıcı yıllarca Şanlıurfalılara hizmet verecek hizmetler, sadece GAP vadisi 1600 dönüm yeşil alanı içeriyor. 13 ilçemize 100 er dönüm şehir parkları yaptık. Fuar merkezi, kadın, gençlik, spor merkezlerini ayrı ayrı tesisiler olarak hizmete sunduk. Şanlıurfalı kadınlarımız gençlerimiz buralardan istifade ediyor.

 Ulaşımda 160 otobüs hizmete sunduk, 3600 lisanslı sporcu yetiştirdik, bu sporcular ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldılar, ilimizi bölgemizi ülkemizi temsil ettiler birçok madalyalar aldılar.