Örenli Mahallesi'nde bulunan yerel halk tarafından Pirin olarak bilinen Kommagene Krallığı'nın beş büyük antik kentinden biri olan ve Başkent Samosata şimdiki adıyla Samsat ilçesi ile Melitene Malatya arasında yer alan Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilen kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı tarihi Roma Çeşmesi'nin suyu Kommegene, Roma, Bizans ve İslami dönemler olmak üzere 4 uygarlığa ve 2 bin yıldır akan çeşme yöre halkı tarafından hala kullanılıyor.

Antik kent’in Niceaia İznik’te toplanan İncil Konsil’ine temsilci göndermesi aynı zamanda dini bir merkez olduğunu da gösterirken 4 uygarlığın faydalandığı Roma Çeşmesi günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından hala kullanılıyor.

-"SU HALEN İÇİLİYOR TER TEMİZ KAYNAK AKIYOR"

Harç kullanılmadan yapıldığı ve Cendere Köprüsü'nde kullanılan taşlarla aynısı olduğunu belirten Turizm ve Tanıtma Platformu Adıyaman İl Temsilcisi Tayfun Güzel, yaptığı açıklmada, "Merkeze bağlı Örenli Mahallesi'ndeyiz burası Kommegene Krallığına bağlı 5 yerleşim biriminden bir tanesi Perre Antik Kentin olduğu yer Roma Çeşmeside Perre Antik Kentin devamı niteliğinde. Roma döneminin askerleri savaş veya sefer dönüşünde burada konaklar dinlenirlerdi. Şifalı olduğu söylenilen suyu kullanırlardı. O su halen içiliyor ter temiz kaynak akıyor. “dedi.

Güzel, harç kullanılmadan kesme taşlarla birbirine geçirilerek monte edilmiş aynı taşları Cendere Köprüsü'nde de görmek mümkün olduğunu belirterek, aynı uygarlığın devamı sayıldığını kaydetti.

Güzel, şöyle devam etti:

"Burası zamanında tescillenmiş ve koruma altına alınmış Turizm ve Tanıtma Platformu olarak biz buranın turizme yeniden kazandırılması ve Perre'ye gelen turistlerin buraya yönlendirilmesi konusunda da çalışmalar yapıyoruz. İçme suyu olarak köylülerimizde kullanıyor. Örenli Mahallesi sakinleri hem sulamada da kullanılıyor çünkü kaynak su sürekli akıyor köylüler hem tarla sulamada kullanıyor hemde içme suyu olarak kullanıyorlar. Her mevsimde buranın ayrı bir güzelliği var."