TOPÇU ‘Ukrayna’da ki İşgal ve ilhakı tanımıyoruz’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın TOPÇU Eskişehir’de düzenlenen Kırım günleri programında yaptığı konuşma da ‘Türkiye; Kırım başta olmak üzere Ukrayna topraklarından yapılan ilhakları ve işgalleri tanımıyor ve kabul etmiyor’ dedi.

Topçu açılış konuşmasında şunları söyledi ‘ Dost ve komşumuz Ukrayna’dan gelen değerli konuklar, Sn. Müsteşar, Sn. Bakan yardımcıları ve Sn. başkanlarımız, değerli Valim, Altı aylıkken Ana kucağında sürgüne gönderilen, milletimi tanımayanları bende tanımam dediği için ömrünün 15 yılını zindanlarda, işkence, sürgün ve açlık grevleriyle geçiren, halkının var olma mücadelesini, teröre, şiddete başvurmadan ve asla taviz vermeden halen sürdüren, Türk Dünyasının büyük evladı, Kırım’ın efsanevi mili lideri Sn. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yiğit kardeşleri ve Kırım davasında her daim merhum Şefika Gaspıralı Annemiz gibi en önde yer alan, soylu fedakâr ve cefakâr Kırımlı anneler ve bacılar, değerli basın mensupları sizleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum.

Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese Ümit başkanın şahsında tebrik ve teşekkürlerimi arz ediyorum.

Türkiye; Kırım başta olmak üzere Ukrayna topraklarından yapılan ilhakları ve işgalleri tanımıyor ve kabul etmiyor, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunmaya ve Ukrayna halkına kesintisiz insani destek içinde gerekeni yapmaya devam ediyor.

Türkiye; Komşumuz olan iki ülke arasında devam eden ve iki ülkeye de maddi manevi vahim zararlar verdiği kadar, bölgenin ve dünyanın da zararına olan bu savaşın bitip, kalıcı ve adil bir barışın gerçekleşmesi için elinden gelen gayreti ve çabayı her platformda göstermektedir.

Büyük Atatürk’ün vasiyeti “Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesine bağlı olan Türkiye; “Türk Samimiyeti” ile bütün insanlık için kalıcı bir barış, daimî bir refah ve kesintisiz esenlik istiyor.

Sözlerime son verirken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, Kırım Tatarı soydaşlarımızın hak ve hukukları için mücadele eden tüm kahramanları saygıyla selamlıyorum.

2023 yılının bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyor, yeni takvim yılınızı tebrik ediyor, değerli heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum’ dedi.Geleneksel olarak düzenlenen Kırım günleri programına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Ukrayna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Marina Popatenko, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, Göç İdaresi Genel Müdürü Savaş Ünlü, Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk, Kırım Tatar diasporası ve Eskişehir’de bulunan çok sayıda STK temsilcisi programa katıldı.

ÇUBAROV ‘SENEYE BAHÇESARAYDA KIRIM GÜNLERİ YAPALIM’

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov Kırım Günlerini organize edenlere teşekkür ederek yaptığı konuşmada "Kırım, Ukrayna'dır ve Kırım bir gün bağımsız olacaktır, Stalin'in Kırım Tatarlarını yok etmek üzerine planladığı siyaset başarılı olmadı, Bu gün Putin aynısını yapmaya çalışıyor, İnşallah, gelecek yıl Bahçesaray'da kırım günleri yapalım" dedi.

Kaynak: GAP olay gazetesi

Editör: Zeynel abidin Kıymaz