Romanya Kulüpler birliği başkanı Cino Yargulescu futbolda Var uygulamasıyla hakem hatalarının %80 azaldığını söyledi.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve Romanya-Türkiye Ticaret Sanayi Odası başkanı Tamer Atalay’ı Romanya kulüpler birliğinde kabul eden Cino Yargulescu 2022 dünya kupasını değerlendirdi.

Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz ziyarette sorularıyla futboldaki gelişmeleri sorarken Tamer Atalay’da Rumence çeviri yaptı.

Dünya kupalarında takımların oyun anlayışının yanı sıra, bireysel yeteneklerinde ortaya çıktığına şahit oluyorduk bu dünya kupası bu açıdan nasıldı?

Romanya geçmişte önemli başarılara futbolda imza attı. Bizler futbolda geriye düşme nedenlerimizi araştırıyoruz, bunun üzerinde yoğunluklu çalışıyoruz. Takım oyun sistemi olarak bu son turnuvada da görüldü fizik gücü iyi olan takımlar başarı gösteriyor. Oyun anlayışında değişikliğe gitmeniz için takımda oyuncuların tek tek fizik güçlerinin iyi olması gerekir. Takımın oyun anlayışını değiştirmek için önce fizik gücünüzü artırmanız gerekir. Son dünya kupasında gördünüz öne çıkan futbolculardan Embabe ve Messi fizik güçleri, süratleriyle yeteneklerini ortaya koyabildiler.

Dünya Futbolunda VAR uygulaması başladı, Türkiye’de aynı zamanda Romanya’da bu uygulamanın içinde. VAR uygulamasını nasıl buluyorsunuz?

VAR uygulamasında da hata yapıldığı oluyor, ama genel olarak değerlendirdiğinizde VAR uygulanması faydalı oldu ve VAR uygulamasıyla hakem hataları %80 azaldı. Bu uygulama futbol için yararlı bir uygulama oldu.

Türkiye’de GAP bölgesi, doğu bölgesinde futbol diğer bölgelere göre az gelişmiş. Bu bölgede futbolun gelişmesi desteklenmesi adına mesela Şanlıurfaspor ve Adıyamanspor’a birer futbolcu vererek destek olabilirmisiniz?

Ben Romanya kulüpler birliği başkanıyım Romen futbolunun gelişmesi ve sorunlarının çözümü için çaba gösteriyorum. Romanya’da futbolcu transferlerinin tamamı menajerler aracılığıyla yapılmakta. Futbol bir endüstri ticaret olan bir müessese sizler menejerlerle bu konuyu görüşürsünüz.

GAP bölgesinde Romen takımlarından Stau Bükreş, Dinamo Bükreş gibi takımlar sezon öncesi hazırlık için Antalya’ya geliyorlar. GAP bölgesinde Gaziantep, Şanlıurfa veya Adıyamanspor sahasında bir hazırlık maçı mümkün mü?

Takımlarımız Antalya’ya kampa geliyorlar hatta her yıl 4-5 Romen takımı geliyor hazırlık döneminde. O dönemde kulüplerle görüşürseniz bizlerde tavsiye ederiz, neden olmasın.

kaynak:GAP olay gazetesi