AK Parti Milletvekili İshak Şan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini, yaraların sarılarak bölgenin yeniden inşa ve ihyası için çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi.

Milletvekili Şan, yayımladığı mesajında, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yüreklerde derin yaralar açtığını belirterek, "Tüm Türkiye'yi sarsan depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Yüzyılın afeti zihinlerimize dönüşü olmayan ayrılıkların tarihi olarak kazındı. Saniyeler içinde binlerce canımız enkaz altında kaldı ve bu canlarla birlikte kurulan hayaller, özenle kurulan yuvalar da birer enkaz oldu. Olabilecek en acı şekilde 14 milyon insan uykusundan uyandı ve 85 milyon insan bu acıyı yüreğinde hissetti." ifadelerini kullandı. 

Depremin ardından yaraların sarıması için çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütüldüğünü bildiren Şan, şöyle devam etti:

"Yıkıntıların arasından kurtarılan her bir can yeni bir umut oldu. Felaketin ilk anından itibaren 'can'larımızı enkazlardan çıkarmaya başladık. Her çıkarılan vatandaşımız bir sonraki mucizenin habercisi olarak zihinlerimize kazıdığımız bir manifestoydu artık. Kendi sivil kurtarma ekiplerimiz ve çeşitli ülkelerden yardıma gelen sivil kurtarma kuruluşlarının zihinlerindeki tek şey kaybedilecek bir saniyenin bile olmadığıydı. Bu düsturla aralıksız kurtarma çalışmaları devam ettiler. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren havada, karada, denizde seferber oldu.

Diğer illerden deprem bölgesine personel ve malzeme gönderilmesi için hava yardım koridoru oluşturuldu. Depremin ilk saatlerinden itibaren memleketimizdeki sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi için benim de aralarında hem görevli hem de gönüllü olarak bulunduğum sağlık ordusu ile Ankara'dan gelerek sahada çalışmalara başladık. O süreçte hemen hemen bütün bakanlarımız, koordinatör valilerimiz ve ülkemizin dört bir yanından gelen yerel yönetimlerin destek ekipleri ile koordineli bir çalışma sergiledik."

"Devletimiz ve milletimiz tüm hızıyla çalışarak bir yıllık süreçte ciddi bir mesafe kaydetti"

Depremin ardından Devletin tüm varlığıyla bölgede olduğunu ve bir an evvel ihya ve inşa çalışmalarına başladığını belirten Milletvekili Şan, Hükümetin yaptığı çalışmalara değinen, şunları kaydetti:

"Geçen bir yılda yaklaşık 150 bin yardım tırını vatandaşlarımıza ulaştırdık. Yaklaşık 20 milyon gıda kolisini, afetzedelerimize teslim ettik. Bölgeden yaklaşık 3,5 milyon afetzedemizin tahliyesini gerçekleştirdik. Enkaz kaldırma çalışmalarını tamamladık, eşzamanlı olarak ağır hasarlı binaların yıkım enkaz kaldırma işlemlerinin büyük kısmını tamamladık. Vatandaşlarımızı, kalıcı konutlarımız yapılana kadar, ki bunları teslim etmeye başlıyoruz, konteyner kentlerimizde misafir etmeye başladık. Sosyal Marketler aracılığıyla vatandaşın günlük ihtiyaçlarını karşıladık. Özellikle çocuklarımız olmak üzere vatandaşlarımızın deprem psikolojisinden kurtarabilmek adına destek birimlerini faaliyete geçirdik.

Rezerv alan ilan edilen yerlerde yapım çalışmalarına başladık. AFAD'ın kurumlara aktardığı ödeneklerle birlikte, bugüne kadar yaklaşık 100 milyar lira deprem bölgesine gönderildi. Ayrıca deprem bölgesindeki okul, hastane, cami, köprü, yol, su, elektrik, doğal gaz, telefon gibi altyapı ve üstyapı hizmetleri de hızla yenilenmekte ve iyileştirilmektedir. Depremin yaralarını sarabilmek ve bölgede hayatın normalleşmesini sağlayabilmek için devletimiz ve milletimiz tüm hızıyla çalışarak bir yıllık süreçte ciddi bir mesafe kaydetti. Bu vesileyle tekrardan asrın felaketinde hayatını kaybeden tüm canlarımıza yüce Allah’tan rahmet ve tüm milletimize başsağlığı, tedavisi süren vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."

Başhekim Personellerine Teşekkür etti Başhekim Personellerine Teşekkür etti

Haber: GAP olay