Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dünya Mirası Nemrut Dağı’na erişimi kolaylaştıracak Adıyaman Narince-Gerger Yolu’nu en kısa zamanda hizmete sunacaklarını belirterek, “Projenin tamamlanmasıyla, yol güzergahımız, 2 kilometre kısalacak, seyahat süresi, 46 dakikadan 25 dakikaya düşecek. Yıllık toplam 21 milyon lira tasarruf sağlayacağız” dedi.

NARİNCE-GERGER YOLU İLE SEYAHAT SÜRESİ 21 DAKİKA KISALACAK, 21 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Narince-Gerger Yolu Temel Atma Töreni’ne katıldı. “Bakanlık olarak projelerine verdiğimiz önem sayesinde bugün, ülkemizin her ilini, her bölgesini dünyaya bağlıyor, Bakanlık olarak Türkiye’nin kalkınması ve refahı için çok güçlü bir kaldıraç görevi görüyoruz” diyen Karaismailoğlu, hükümetleri döneminde; Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için yapılan 1 trilyon 653 milyar liranın üzerindeki harcamanın yüzde 60’ından fazlasının karayollarına ait olduğunu söyledi. 

YOL AĞIMIZIN YARISINI BÖLÜNMÜŞ YOL STANDARDINA KAVUŞTURACAĞIZ

2003-2022 yılları arasında karayolları için 995 milyar 900 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, “Diğer bir ifadeyle, ülkemizin, ulaştırmanın diğer alanlarında da olduğu gibi karayolunda da 100 yılda yapılacak işleri 20 yıl gibi bir sürede neredeyse tamamladık. Son 20 yılda karayollarımızdaki; bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 816 kilometrenin üzerine çıkardık. 2023 yılında bu rakamı toplamda 30 bin kilometreye ulaştıracağız. Yani; karayollarında da ‘durmak yok, yola devam’ diyoruz. Bölünmüş yol hedefimiz 38 bin kilometre. Toplam yol ağımızın yarısını bölünmüş yol standardına kavuşturacağız. Aynı zamanda, karayollarımızdaki yol kalitesini de hızla artırıyoruz. Karayollarında yalçın dağları tünellerle, derin vadileri de viyadüklerle, köprülerle aşıyoruz. Hükümetlerimiz döneminde tünel uzunluğunu; 50 kilometreden alıp, 663 kilometreye çıkardık. Cumhuriyet’imizin 100. yılında tünel uzunluğumuzu 720 kilometreye ulaştırıyoruz. Köprü ve viyadük toplam uzunluğunu da 735 kilometreye yükselttik. 2023 yılı için hedefimiz; toplam uzunluğu 770 kilometrenin üzerine taşımaktır” değerlendirmesinde bulundu.

GÜZERGAHI 2 YOL KİLOMETRE KISALACAK

Narince-Gerger yol projesi yer teslimini bu yılın Haziran ayında gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Narince Gerger projemiz kapsamında, 33 kilometrelik tek yol ile birlikte, 3,5 kilometre uzunluğundaki Gerger Çevre Yolu bulunuyor. Bugün temelini attığımız Narince-Gerger Yolu’muzu, en kısa zaman da sizlerin hizmetine sunmak için hummalı çalışmaya başlayacağız. Projenin tamamlanmasıyla, yol güzergahımız, 2 kilometre kısalacak. Seyahat süresi, 46 dakikadan 25 dakikaya düşecek. Böylece; yolun fiziki ve geometrik standartlarını yükseltmiş olacağız. Zamandan 18,2 milyon lira, akaryakıttan 3 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 21 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Yapacağımız yeni yol ile Narince-Gerger Yolu güzergahı üzerinden bulunan, UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen ve sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli turizm merkezlerinden Nemrut Dağı’na da erişim kolaylaşacak. Yerli ve yabancı turistlerin seyahatleri daha konforlu hale gelecek. Bu da turizmi canlandıracak, ticareti canlandıracak, şehrimizi canlandıracak. Yaptığımız her bir kilometrelik yol, yapıldığı yörenin, üretiminin, istihdamının, ticaretinin, eğitim, kültür ve turizminin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Yeni yollarımız, yapıldıkları ve gittikleri yerlere ‘akarsu’ gibi canlılık katmaktadır.”

RAHAT, GÜVENLİ VE EKONOMİK ULAŞIM İÇİN BİZLER YORULMAYA RAZIYIZ

Karaismailoğlu, ulaşım ve iletişim altyapı çalışmalarında, bölge ayrımı gözetmeksizin, batıya hangi yatırım gerçekleştirildiyse, doğuya da; kuzeye hangi yatırımlar gerçekleştirildiyse güneye de aynısını yaptıklarını vurgulayarak, “Bizim çalışma sistemimizde ‘halka hizmet, Hakk’a hizmetin gereğidir.’ Biz de, durmadan yola ve yol yapımına devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın tüm dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı projesindeki hedeflere uygun olarak, 2053 Ulaştırma ve lojistik Ana Planı’mız kapsamında projelerimizi hayata geçirmek için gece-gündüz demeden, 7/24 esasına göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yarınlarımıza, torunlarımıza daha rahat, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanlarını sağlamak için bizler yorulmaya razıyız, hazırız” diye konuştu. 

Karaismailoğlu, Adıyaman programı kapsamında ayrıca Kahta-Narince-Siverek Yol yapım çalışmalarını ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı’nı yerinde inceleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:gapolay gazetesi

Editör: Zeynel abidin Kıymaz