Türk dünyası kültür evi Azaflı sosyal yardım ve Kültür Derneği Azerbaycan’ın milli şairi Ahmet Cevat’ı anma programı düzenledi.

Türk dünyasının en saygın şairlerinden Ahmet Cevat’ı anma programında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ‘Şehit Atamız Ahmed Cevad bütün ömrünü, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Galiçya’dan Yemen’e uzanan bir coğrafyanın birlik ve dirlik davası için vakfetmiş ve bu uğurda da şehadetle kucaklaşmış bir şairdir. Türk dünyasında mücadelesiyle derin iz bırakmış biridir’ dedi.

Anma programında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu şunları söyledi

‘Değerli katılımcılar, sözlerime başlarken, Türk-İslam Dünyasının olduğu kadar bütün dünyanın da çok önemli başkentlerinden biri olan Ankara’mızın başkent oluşunun 99. Yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor, Büyük Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet, saygı ve şükranla anıyor, sizleri Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum.

Can Azerbaycan’ımızın Milli Şairi, Türk-İslam Dünyasının Münevver Serdengeçtisi Ahmed Cevad’ı şehadetinin yıldönümünde anmak ve anlamak için bu anlamlı toplantıyı tertipleyen Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Av. Arzuman AZAFLI ve yönetimine şükranlarımı sunuyorum.

Her bir vatan ve milliyetperverin dinlediğinde veya okuduğunda yüreğini derinden titreten Çırpınırdın Karadeniz’in yazarı, Azerbaycan ve Türk İslam Dünyasının milli şairi Ahmed Cevad 5 Mayıs 1892'de Azerbaycan'ın Gence şehrinin Şemkir bölgesi Seyfeli köyünde dünyaya gelmiştir.

“Zülme garşı isyankaram, ezilsem de susmaram!” diyen Ahmed Cevad Sovyet Rusya rejiminin sapık diktatörü katil Stalin’in "Büyük Temizlik" denilen tasfiye hareketinde, karşı devrimcilik gibi asılsız suçlamalarla tutuklanıp 13 Ekim 1937 de kurşuna dizilerek şehid edilmiştir.

Eşine ve en küçüğü bir yaşında olan dört çocuğuna Sovyet Rusya yönetimlerince akıl almaz eziyetler yapılmış, şehidimizin naaşı da yok edilmiştir.

Ahmet Cevat 7 yaşında Kuran hafızı olmuştur

Osmanlı ordusuna gönüllü yazılıp Balkan savaşına katılan, Azerbaycan Tarım Enstitüsünde ve Rus dilleri kürsüsünde doçent ve kürsü başkanı, Devlet Neşriyatının tercüme bölümünde editör ve şube müdürü olarak görev yapan şehidimiz, Farsça ve Arapça bilirdi, Kur’an Kerim’i 5 yaşında okuyup 7 yaşında hafız olmuştu.

Bakü'de faaliyet gösteren "Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi" üyesi olarak 1915'te Azerbaycan'dan Batum, Kars, Ardahan, Sarıkamış, Trabzon ve Erzurum'daki Türklere ve Rus ordusuna esir düşen askerlerimize yardım götüren heyette de yer alan şehidimiz Anadolu’daki kardeşleri için yardıma koşmuştur.

Şehid Atamız Ahmed Cevad bütün ömrünü, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Galiçya’dan Yemen’e uzanan bir coğrafyanın birlik ve dirlik davası için vakfetmiş ve bu uğurda da şehadetle kucaklaşmıştır.

Ahmet Cevat rol modeldir

Ahmed Cevad, ardında bıraktığı eserleri ve destansı mücadelesiyle Türk-İslam alemindeki her vatan ve millet perverin bayraktarı, mihmandarı ve rol modelidir.

Sözlerime Ziya Gökalp’in onun ‘Koşma’ adlı eseri için 1918 de yazdığı şu sözleri ile son veriyorum. “Koşma isimli bu kitabın nazımı Ahmet Cevat isminde bir Türk'tür. Bu milliyetperver şairin bütün şiirleri, Osmanlı Türklerine, ana vatana, orduya ithaf edilmiştir."

Makamı ali,mekanı cennet olsun.’ Dedi.

Türk dünyası kültür evi Azaflı sosyal yardım ve Kültür Derneği başkanı Av.Arzuman Azaf’da Şair Ahmet Cevat’ın hayatı biyografisi ve Kafkaslarda Türk dünyasında etkilerini anlattığı programa çok sayıda Azerbaycanlıda iştirak ettiler.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun Türk dünyasına ilgisi nedeniyle teşekkür edilip hatıra resimleri çekindiler.

Azerbaycan halk oyunlarının da sergilendiği programa ilgi yoğun oldu.

Kaynak:gapolaygazetesi