Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, İsmail Bey Gaspıralı’nın vefatının yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Değerli hazirun.

Türk Dünyasının büyük evladı atamız İsmail Bey Gaspıralı’nın vefatının seneyi devriyesinde onu anmak ve anlamak için birlikteyiz. Sözlerime onu şu muhteşem sözüyle başlamak istiyorum. O şöyle sesleniyor bizlere:

“Rusya’ya tabi bulunan Türklere Tatar lakabı verilmiş ise de bu isnattır, hatadır. Rusların Tatar, Buharalıların Nogay tesmiye ettikleri halklar hakikati halde Türk’tür” diyen, ömrünü milletimizin yükselmesi için adamış büyük dava adamı, Türk Dünyasının Büyük Evladı Atamız İsmail Bey Gaspıralı’yı vefatının seneyi devriyesinde rahmet, şükran, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Değerli hazirun.

24 Eylül 1914’de Kırım-Bahçesaray’da 63 yaşında vefat eden Gaspıralı, Usul-ü Cedit okullarının mucidi, çok önemli bir eğitimci, fikir ve dava adamı, yazar ve yayıncıdır.

Dilde birlik, işte birlik ve fikirde birlik ilkeleri ile Müslümanlara seslenen Gaspıralı, Türk İslam Dünyasının birliği ve dirliği için bütün ömrünü vakfetmiş büyük bir Türk münevveridir.

İsmail Bey Gaspıralı’nın fikirleri dün olduğu gibi bugün de, Türk-İslam Dünyasının yanı sıra, sömürülen ve ezilen bütün halklara gerekli olan esenlik reçetesidir.

Onun fikirlerini, metodunu, davasını anlamak ve gereği için çalışmak, gelecek tasavvurumuzdaki öneminin yanı sıra aynı zamanda da her birimiz içinde bir vefa borcudur.

Atamız İsmail Bey Gaspıralı’nın, “Türkçesi bulunan bir kelimenin yerine diğer bir lisanın kelimesini tercih etmek cinayet-i edebiyedir.” sözüyle sözlerime son verirken, yurdundaki hukuk dışı işgalin de bir an önce sona ermesini diliyor, vefatının seneyi devriyesinde rahmetle, saygı ve şükranla anıyoruz. Makamı âli, mekânı cennet olsun.” dedi.