GAP Gazetecileri Birliği tarafından düzenlenen 'Kıbrıs Milli Davamız' konulu konferansa katılmak üzere Adıyaman’a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Vekili, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet meclisi başkanı Zorlu Töre, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem işaret ederek Türkiye güçlüdür yaraları saracaktır dedi..

KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, Adıyaman temaslarına Adıyaman Valisi   Dr. Osman Varol'u ziyaret ederek başladı, burada şeref defterini imzalayan Töre Valilik makamında Adıyaman Valisi Varol’dan çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Töre 6 Şubat depreminde Adıyaman’ın büyük bir yıkım yaşadığını ancak deprem günü Adıyaman’da sportif faaliyet için bulunan Gazimogasalı otuzbeş gencin Isıas Otelde depremde hayatlarını kaybetmelerinin Kıbrıs’ı mateme boğduğuna dikkat çekti.

Zorlu Töre Isıas otel davasında "Adalete güveniyoruz" davanın takipçisi olduklarını söyledi.

Adıyaman Valisi Dr.Osman Varol ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Valilik ve hükümet olarak Adıyaman’da yaraların sarılması için yoğun çalıştıklarını söyledi.

Depremin ilk haftasından itibaren Kahramanmaraş’ta koordinatör Vali olarak görev laarak alanda görev aldığına dikkat çeken Varol yakın zamanda kalıcı konutlardan tamamlananlar peyder pey hak sahiplerine verileceğini söyledi.

BAŞKAN KILIÇ’TAN ANLAMLI HEDİYE

Adıyaman Valilik ziyareti sonrası Töre, Adıyaman belediye başkanı Dr. Süleyman Kılıç’ı ziyaret etti.

Ziyarette Adıyaman belediye başkanı Kılıç’tan çalışmaları hakkında bilgiler alan Töre ’ye burada bir sürpriz hediye verildi.

6 Şubat depremi arifesinde Magosalı Voleybolcu çocukların Adıyaman belediyesini ziyarette başkan Süleyman Kılıç’ı ziyarette çekilen toplu resim çerçeveletilmiş olarak meclis başkanı Zorlu Töre’ye takdim edildi.

Çok duygulandığını söyleyen Töre onların anılarını yaşatmak için Adıyaman’da da bir spor tesisine GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ın söylediği gibi isimlerinin verilmesinin güzel olacağını söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Adıyaman belediye başkanı Dr.Süleyman Kılıç depremin Adıyaman’ı yıktığını, yeniden ayağa kalkma mücadelesinde devletin büyüklüğünü gösterip yaraların hızlı sarılması için canla başla çalıştıklarını söyledi.

KIYMAZ: ADIYAMAN-MAGOSA ACILARDA KARDEŞ OLDU

Töre daha sonra Konteynir basın sitesinde bulunan GAP gazeteciler birliği genel merkezini ziyaret etti.

 Ziyarette GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz'dan çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Burada Töre Isıas otelde hayatını kaybeden Gazimogasılı otuzbeş sporcunun vefatıyla sonuçlanan Isıas otel davası ile ilgili mahkeme sürecinin takipçisi olduklarını ve ihmali suçu olanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını beklediklerini söyledi.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kaymaz’da depremde 11 ilin toplamında otuzüç gazetecinin vefat ettiğini bu gazetecilerden on üçünün Adıyamanlı gazeteci olduğunu söyleyerek Adıyaman yetişmiş insan kaybıyla da büyük bir yıkım yaşadığına dikkat çekti.

ORTAK ACILARI YAŞAMIŞ İKİ KARDEŞİZ

Kıymaz 'Kıbrıs’tan gelen çocuklarımız gençlerimiz bizlerin misafiriydi o nedenle onların kaybı bizim için daha yaralayıcı oldu. Kıbrıs’la beraber Adıyaman aynı anda, aynı acıyı birlikte yaşadı BERABER ÖLDÜK.

 Bu ortak acı bizleri birleştirdi. Biz ortak acıları yaşamış kardeşiz. 10 bine yakın Adıyaman kayıp verdi sizin çocuklarınızla bizim çocuklarımız beraber öldük.

ZORLU ISIAS OTEL ENKAZ BÖLGESİNE ÇİÇEK BIRAKTI

Töre, daha sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremde ağır yıkımın yaşandığı Atatürk Bulvarı üzerinde KKTC'den gelen voleybolcu çocukların kaldığı İSİAS Otelin enkazına çiçek bırakarak dua etti.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dua edilerek, alana çiçek ve karanfil bırakan KKTC Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre,

 Burası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti voleybolcu çocuklarımıza, antrenörlerimize, bazı ebeleyenlere maalesef mezar oldu.

Tabi ki; civarda görüyoruz bakın yıkılmayan binalarda var. Demek ki; bu otel binanın yapılmasında yapımında ciddi hatalar var, yapı bozuklukları vardır. Burada gördüğünüz sağlam ayakta duran binalar gibi bu otel binası da yıkılmaya bilirdi.

 Adıyaman'ın genelinde de daha sağlam binalar yapılmış olsaydı burada da 10 bine yakın kayıp olmazdı. İSİAS otelde yıkılmazdı.

ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUZ

Dolayasıyla yapıdan çalarak, binadan çalarak kar etmeye çalışan yüklenici olsun, mal sahibi olsun ciddi olarak büyük suç işlemişlerdir.

Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Can kaybına neden olanların Yargılandıkları zaman bunların ne ceza aldıklarını görmek istiyoruz. Çünkü gerçekten bir yargıç değiliz ama vicdanımızda da bu tür binaları yapanlar büyük suçludur.

ACILARIMIZ HEP DEVAM EDECEKTİR

 Suçun ötesinde bir nevi cinayetin ortağıdırlar, cinayeti işleyenlerdir. Bu can kayıplarına neden olanların inşallah mahkemeler tarafından cezalandırmalarını bekliyoruz, adalete güveniyoruz. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine güveniyoruz. İnşallah ağır cezalar alırlar.

FATMA ŞAHİN'DEN REŞİT ALKAN’A DESTEK! FATMA ŞAHİN'DEN REŞİT ALKAN’A DESTEK!

Gidenleri geri getiremeyiz giden canlar gitmiştir ama üzüntüler ve acılar hep devam edecektir.

Türkiye genelinde depremlerde 50 bin kişiden fazla hayatını kaybetti. Biz tümüne Allah'tan rahmet diliyoruz. Tabi ki; deprem çok geniş alanda oldu. Türkiye'miz güçlüdür inşallah bu bölgeler yeniden imar olacaktır. Ama gidenler geri gelmeyecektir. Sadece adaletin tecelli etmesini istiyoruz.

 Ve bir daha böyle bozuk yapılı oteller, evler yapılmasın ibret olsun. Günah değil mi? Bu kadar insan otel diye gelip yerleşiyorlar sonra kağıttan yapı olarak yerle bir oluyorlar. Ve bu binanın içerisinde hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelen çocuklar hemde ebeveynlerin bazıları ve burada kalan vatandaşlarımız, kardeşlerimiz hayatını kaybediyor. Allah rahmet eylesin, ailelerine Allah sabır versin." dedi.

KIYMAZ: SOSYAL HAYATA KATKI SUNALIM İSTEDİK

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ‘KIBRIS MİLLİ DAVAMIZDIR’ konferansının açılışında yaptığı konuşmada ‘Adıyaman 6 şubat depreminde önemli sayıda yetişmiş insan gücünü kaybetti. Sanatçılar gazeteciler değerli işadamları bürokratlar kaybetti.

Bir yandan barınma altyapı vs sorunların çözümü için çalışılırken diğer yandan kentin sosyal alanda da desteklenmesi gerekiyor. Bu kentte bir yandan sosyal faaliyetlere sportif faaliyetlere ihtiyacı var.

Gazze olayıyla ısınan Akdeniz’de Kıbrıs davası daha önem kazandı ve biz sosyalleşmeye katkı adına KKTC Cumhurbaşkanı vekili Zorlu Töre’yi davet ettik. Çok genç yaşlarda mücahit olarak Kıbrıs davasında aktif rol alan büyüğümüzden Kıbrıs davasını dinlemek daha yararlı olacaktır diye düşündük. Katılımından dolayı Meclis başkanımıza, Sayın Valimize, Belediye başkanı ve misafirlerimize teşekkür ederim dedi.

BAĞIMSIZLIĞI İNGİLİZLER VERMEDİ, BEDEL ÖDEDİK BAĞIMSIZ OLDUK

GAP gazeteciler birliği tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs Milli Davamızdır’ konferansını Perre uygulama otelinde veren Töre burada Kıbrıs meselesini 1571 de fethinden itibaren yaşadığı sorunları tarih tarih anlatarak bu güne geldi.

Çok sayıda öğrencinin de izlediği konferansta Töre: Kıbrıs’tan Osmanlının çekildiği tarihten itibaren hep geri dönecekleri günü Kıbrıs Türk halkının beklediğini söyledi.

Kıbrıslı Rumların Türkleri soykırıma tabi tutup Türklerden adayı soyutlamaya çalışan ENOSİS politikalarına Türkiye’nin 1974 barış harekâtıyla dur dediğine dikkat çekerek, adaya çıkarma emri veren dönemin hükümetine Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’a teşekkür etti.

Kıbrıs Türk halkının Türk mukavemet teşkilatının toplanmasına güçlenmesine katkı veren Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu’ya da rahmet diledi.

Babasının, dönemin Türkiye’de bakanı olan Rüştü Zorlu isminden dolayı kendi ismini ZORLU olarak kurduğuna dikkat çekti.

Konferansı dikkatle dinleyen izleyiciler konferans sonrası Töre ve protokolle hatıra resmi çekindiler.

Perre uygulama oteli konaklama odasında bir süre Adıyaman Valisi Dr.Osman Varol, Adıyaman belediye başkanı Dr. Süleyman Kılıç’la sohbet eden Töre akşam yemeğinden sonra Malatya’da ki programına gitmek üzere uğurlandı.

Haber: GAP olay