Uzun yıllar siyasilerin her yerde,her ortamda övünerek ballandıra ballandıra anlattıkları: Sağlıkta çağ atladık, sağlıkta avrupadan çok çok ilerideyiz ve sağlıkta büyük reformlar yaptık sözlerini yıllarca dinledik durduk. Gerçekten sağlıkta çağmı atlamışız sağlıkta avrupadan çokmu ilerideyiz diye merak ediyordum.

Rabbime şükürler olsun ki hastalanıp hastahaneye yolum (eş dost ziyaretleri hariç) hiç düşmedi. Taki:21 Temmuz 2019 tarihinde kayın validemin(76 yaşında) evde düşüp beyin travması geçirmiş olabilir şüpesi ile Malatya devlet hastahanesi acil servisine götürünce gerçekleri gözlemlemiş oldum.

Bu vesile ile de sağlıkta nasıl çag atladıgımızı gördüm. Evet 70’li 80′ li ve 90′ lı yıllardaki sağlık hizmetlerinden çok farklı ve bir çok şeyler gerçekten değişmiş. Şöyleki: O yıllardaki sabah saat 3’deki 4’deki sıra alma kuyrukları,ilaç kuyrukları,doktor kuyrukları yok olmuş.

Bu sıkıntıları gideren tüm kurum ve kuruluşlara candan teşekür ederim.Bunlar yeterlimi tabiki yeterli değil. Esas olan kuyrukları kaldırmak değil insana insan saglıgına gerekli önem ve ehemiyetin verilip verilmediğidir.

Gelelim yaşadığım olayı anlatmaya: Kayınvalidemi acil servisten hastahaneye girişini yaptırıp ilgili yada nöbetci dr’a götürdüğümde: Dr. sordu ne oldu neyi var diye sordu. Bende evde yere düştü kafası bak şişmiş birde nasıl düştüğünü hatırlamıyor deyince: İlgili dr.beyin travması geçirmiş olabilir diyerek hemen beyin Tomografisi çektirmemizi söyledi. Beyin tomografisini çektirdik.yine ilgili dr. şimdide hemen Emarını çektirin ve elimize 3 adet tüp vererek kan tahlilide yaptırın diyerek bizi gönderdi.Tüm bu işlemleri yaparken beyin travması geçirmiş olabilir kanısını yaşayan hastayı tek başıma hiçbir görevli olmadan hastayı yürüterek yerine getirdim.

Düşünün bir kere beyin travması geçirmiş olabilir denilen bir hastayı yürüterek bu işlemleri yapıyorum. Sonra kendi kendime sormaya başladım. Beyin travması geçirmiş olabilir denilen bir hastayı yürüterek bu işlemleri yaparken.Allah korusun o an hasta düşüp vefat etse yada daha farklı vakalar olmuş olsaydı bunun sorumlusu kim olacaktı. Hani diyorlar ya sağlıkta çağ atlamışız vay beeeee. 70’li 80’li yıllardaki hastahane kuyruklarını kaldırmakla çağ atlanmıyormu görmüş oldum.

Hastaya yerinde zamanında en ivedi bir şekilde müdahale edebiliyorsanız,insan saglıgına gerekli önemi ve ehemiyeti verebiliyorsanız sağlıkta çağ atladık diye bilirsiniz. Beylerin efendilerin sık sık gündeme taşıdıkları sağlıkta avrupadan çok ileriyiz dedikleri avrupada bu tür işlemler yada bu durumdaki hastalara nasıl bakıyorlar neler yapıyorlar anlatayım. Beyin travması kanısı ile hastahaneye gelen hastayı hemen kontrole alıyorlar. Beyin tomografisimi çekilecek, emarmı çekilecek kan tahlilimi yapılacak,hastayı yürütmeden ( hasta yakınını hastahane içinde dolaştırmadan) doktor nezaretinde ve hastahane görevlilerince yerine getiriliyor. Şimdi söyleyin bakalım kim sağlıkta çağ atlamış.

Sağlıkta çağ atlamak sadece kuyrukları kaldırmakla değilde: Hastaya gerekli özeni gerekli ehemmiyeti vermekle olur. Eğer siz beyin travması geçirmiş olabilir diye düşündügünüz bir hastayı yürüterek birim birim dolaştırıyorsanız: Bende derimki sizler sağlıkta çağ atlamayı bırakında olsa olsa çagın çooookkkk gerisinde olduğunuzu söylemek olur. Tabi efendiler beyler bu tür olayları yaşamadıkları için bunları anlayamazlar. Makamlarınızı unvanlarınızı bırakıp hele hastahane acil servislerine gidip yerinde inceleyin bakalım sağlıkta çağ atladık diye biliyormusunuz. Yaşadığım bu olaydan sonra. Allah bu tür vaakalarla hastahaneye gelenlere yardımcı olsun.

Biz sağlıkta çağ atlamışık VAY BEEEEEEE Saygılarımla.