Rusya’da 8-10 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması ara seçimleri, bazı bölgelerin başkanlarının ve yasama organlarının üyelerinin seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde düzenlenecek. İşgalci Rusya, sözde oylamayı, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında da gerçekleştiriyor. Erken oy kullanma işlemlerinin işgal altındaki Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde şimdiden başladığı biliniyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası ortaklarına Rusya’nın işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde yeni yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu. Rusya’nın düzenlediği sözde seçimlerin yasal olarak geçersiz olduğu vurgulandı.

Bahçeli İran’ın İsrail’e saldırısına ‘Tiyatro’ dedi Bahçeli İran’ın İsrail’e saldırısına ‘Tiyatro’ dedi

"SÖZDE SEÇİMLER HÜKÜMSÜZDÜR VE GEÇERSİZDİR!"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, işgalci Rusya tarafından Ukrayna topraklarında düzenlenen sözde seçimlerin yasa dışı olduğu ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, “Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği bölgelerde düzenlediği sözde seçimler, hükümsüz ve geçersizdir. Bunların hiçbir hukuki sonucu olmayacak ve Rus ordusu tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarının statüsü değiştirmeyecektir" denildi.

Bakanlık, Ukrayna'nın uluslararası ortaklarına Rusya'nın "önemsiz ve keyfi" eylemlerini kınamaları ve meşruiyetlerini tanımamaları çağrısında bulunarak, “Rusya Federasyonu liderleri, işgalci yönetimleri ve seçim kurumlarının temsilcileri de dahil olmak üzere bu sahte seçimlerin düzenlenmesine katkı sağlayan tüm kişiler adalete teslim edilmelidir. Ayrıca bu kişilere karşı yeni uluslararası yaptırımların uygulanması için gerekli süreçleri başlatıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynak: KHA (Kırım haber ajansı)