Ateş düştüğü yeri yakar ve sözün bittiği yerler vardır ya, işte biz tamda MANAVGAT’tayız. İnsanlığımızın nefes almasına olanak tanıyan, nefesimizin oksijen kaynağı doğamız hala yanmaya devam ediyor. Bizler Devlet ve Millet el ele, maddi, manevi tek kalpte birleştik.

Yüreklerimiz yandığında, bizler sessizliğin sesiyiz. Nefes almaya çalıştığımız tabiatın, ormanın, hayvanın, kuşun ve toprağın bekçisiyiz. Ciğerimiz yanıyor milletçe yastayız. Tedavisi zor, iyileşmeyi bekleyen bir yerlerdeyiz. Yanan ormanların arasında kaybolan yeşilliklerin, evlerin ve canlıların yasındayız. Gelen yardımların, kurulan değişik yerlerdeki çadırlarındayız. Yardımların hedefine ulaşması çabasındayız. İçimize düşen kor ateşin, sönmesini beklemekteyiz.

Devletin yangınla mücadelesine, halk kahramanları da yardıma geldi. Alevlerin arasına can siperhane elindeki hortum, kürek, kazma, tahra veya tuttuğu bir dalla, evinin önünde su tankını arabasının arkasında, traktörün arkasında su tankerini, kuyusundan ve güneş enerjisindeki suyu taşıyan, motorlarla ve arabalarla yangına müdahale edenlere yardım eden, halkın kahramanca yazdığı destanlara ve isimsiz kahramanların gözyaşlarına şahitlik ediyoruz.

Köylülere ve yangın ekibine sorduk dağda, bir ihtiyacınız var mı diye! Hepsi sanki sözleşmiş cesine var fakat çaresi sizde yoktur! Çünkü biz uyku, uyku, uyku istiyoruz. Halkın en büyük ihtiyacı günlerdir köylerini, mallarını, canlarını ve doğayı korumak için 7/24 uykuya hasret.

Türkiye’nin her yerinden ihtiyaçlar için arayan, soran ve gelen yardımların haddi ve hesabı yok. İyi niyetlerin karşılık bulduğu, maddi ve maneviyatın buluştuğu bu ortamı, her yerde bulmak mümkün. Her yer acıları sarmaya çalışanlarla dolu, yardımlaşmanın bu kadar manevi duygularla perçinleştiği bir yer daha olamaz.

Yardımların ihtiyaca göre çözüm konusu şu aralar tam bir muamma. Her yerde bir yardım kampanyası adı altında iban ve yardım telefon numaraları, araçlar, turizm bölgelerinde otellerden istek, gıda ve çeşitleriyle herkes kontrolsüz talepler başlattı.

Manavgat eski hisar muhtarı Ali ÇETİN de yardım kuruluşuna destek veriyor ve köyleri dolaşıyor. Yapılan yardımların dağınık ve koordinasyon merkezi oluşturulamadığından yakınıyor. Sözde bugün AFAD koordinasyon merkezi kurulacaktı. Kontrolsüz yapılan yardımların özellikle gıdalarda, çoğunun şimdiden zayii olduğundan bahsediyor. Hedeflerine giderken gecikmelerden dolayı, ayran, yemek ve su gibi. Çok elzem gıdalarda sıkıntı yaşanıyor. Sıcak havada buz yetersizliğinden, ihtiyaç sahiplerine ve yangın söndürmeye çalışan kahramanlarımıza ulaştırılamıyor. ‘’İhtiyaca göre yardımların köy/mahalle muhtarlarına sorularak belirlenmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin faydalanması gerekir’’, diyor.

Kampanya kapsamında yardımların Cumartesi pazarında kurumların yardım topladığı bir alan var. Kültür merkezinde kaymakamlık ve Belediye Yangın dayanışma merkezinde de muhteşem bir organizasyon var. İnanın genci ve yaşlısıyla, resmen arı misali çalışıyorlar. Yardımları almaları ve dağıtırken gönüllü olmanın mutluluğu gözlerinden okunuyor.

Yanan ormanların ve köylerin durumu ve konumları ise yürek burkuyor. Herkesin ortak dileği, ormanda çalışanlar ve köylerde ihtiyaç sahiplerinin talepleri belirlenmesi. Yardımlarında belirlenen taleplere göre değerlendirilmesi. Örneğin Şu an manavgat’ın en büyük sıkıntısı Küçük jeneratörler, Buz, firiko soğutucu ve soğuk taşıyıcılar. Araçların dağlara gidecek yardım paketlerindeki önemi çok fazla. Siz yardımları şehre getirir, şehirde dağıtırsanız, köydeki ve dağdaki insanlara ve hayvanlara nasıl ulaştırabilirsiniz. Şehirde toplananlar anlık ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı sürece, toplanan yardımların kontrolü kimsede olamaz. Acilen tek merkezde toplanıp dağıtılacak bir kriz masası. Yardımı ihtiyaç sahiplerine zamanında ve işe yarar şekilde ulaştırmak. Sorumluluğun kimde olduğu bilinmesi ve tüm yardımların bir yerden toparlanması. Kimsenin kontrolsüz yardım kuruluşlarına, itibar etmemesi gerekiyor.

Doğal afet ilan edilen illerimiz

1-)Antalya : Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş, Gazipaşa.

2-)Mugla : Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Seydikemer.

3-) Mersin : Aydıncık, Silifke.

4-) Adana : Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı, Kozan.

 5-) Osmaniye : Merkez ve kadirli.

Beş bölgede 101 yangından 91 tanesi kontrole alındı. Dualarımız kalan 10 yangında kısa sürede bitmesi ve Bir yaraların biran önce sarılması.

Devlet ve Millet el ele. Duygusal bağlarla halkın yardımlaşması, muhteşem bir enstantane. Allah hiçbir millete ne doğal afet, nede savaşların kötü yüzünü göstermesin. Hepimiz bu toprakların nimetlerinden faydalanıp, acılarından korunalım. Sevgi selinde, yelkenlerin gölgesinde hayata gülümseyelim.