Dikkatinizi çekmiştir özellikle Batı’da gazetecilerin çoğu sanki aynı fabrikadan çıkmış gibidir. Ana akım medyada haberler birbirinin benzeridir. Çünkü aynı orkestra tarafından yönetilirler ve aynı merkezlerde eğitilirler . Ben İngiltere’de City University Gazetecilik bölümünde okudum ve bu benzerlik ilk o zaman dikkatimi çekmişti. Özellikle 2 merkez gazeteciler için referans niteliğindeydi .

Bu merkezlerden biri Avrupa Gazetecilik Merkezi . Bu örgüt gazetecileri eğitiyor, eğitim kitapları yayınlıyor, her ülkeden gazetecilerle proje çalışmaları yapıyor , sponsor oluyor vs

Diğeri tüm gazetecilere referans gösterilen bir haber sitesi ve medya örgütlenmesi. Adı Project Syndicate: proje sendikası. 150 ülkede 500 medya kuruluşu ağıyla ilişkide olan bir etki ajanı. Sitede amacını medya özgürlüğünün desteklenmesi için çalışır cümlesiyle açıklıyor. Devamında da şöyle diyor: “Küresel görüşlere erişimin artması için çalışır.” Web sayfasında yazar listesinde Kemal Derviş’ten tutun da Dış İlişkiler Konseyi(CFR) Başkanı Richard Haas’a ; açık toplumcu George Soros’a, Avrupa Birliği memurlarından Joschka Fisher’den eski Japon başbakanı Shinzo Abe’ye kadar birçok küresel ismi görebilirsiniz. Onların küresel yazılarına erişen küresel gazeteciler, küresel haberler yapmayı öğrenmekteler!! Bir de ombudsmanlık örgütlenmesi var. Birileri İsveç’in medya ombudsmanı Caspar Opitz’le konuşmuş. Röportajı okurken epey güldüm. Ombudsman’a sorulmuş: “Bu çalışmalarınızda bağımsızlığınızı ve tarafsızlığınızı nasıl koruyorsunuz? diye ... Cevap vermiş “Dört basın kuruluşu ve dört yayın şirketi tarafından finanse ediliyoruz” demiş. Bunlar : İsveç Gazeteciler Birliği, Ulusal Basın Kulübü, İsveç Radyosu (sr), İsveç televizyonu vesaire sıralamış. Biliyorsunuz Trt’den atılmamda rol almış olan büyükelçilerden biri de İsveç’inkiydi ve İsveç televizyon müdürü, İsveç tarihi ile ilgili sorumu beğenmediği için görüşmemi sonlandırmış ve hakkımda şikayette Bulunmuştu. İşte bu adamlar Ombudsmanlar olarak basın özgürlüğü havariliği yapanlar. Genç gazeteci kardeşlerimin dikkatine sunmak istedim. Mutlaka bu iki örgüt araştırılmalı.

Youtube'dan izleyin:https://youtu.be/NDnazd7iFx8

GAZETECİLİK MERKEZLERİ KİMİN KONTROLÜNDE? | Banu AVAR