İbadetlerden önce ilah kelimesinin anlamını öğrenelim,öğretelim.......

 bugün  ilah kelimesinin anlamının bilinmesini istemeyenler var.çünkü ilah kelimesinin anlamı BİLİNİRSE  birçok  yapılanma çöker.

Malesef birçoğumuz  imanımıza şirk bulaştırarak  iman ediyoruz.
Bir kaç örnek verelim sonra ilah kelimesinin anlamını öğrenelim.

Büyük bir cami düşünün bahçesinde türbe var. Kardeşimiz içerde namaz kılıyor  her rekatta yalnız sana dua eder yalnız senden yardım isteriz diyor namazdan sonra türbeye gidip filanca evliya filanca baba bana şunu ver bunu ver veya Allah'ım burda yatan filanca kulunun HÜRMETİNE diye dua ediyor. Sadece kendisine sığinilan yardım istenilen kim?

Genç adam bir kızı çok seviyor fakat ailesi kızı bu gence  vermiyor.baskasiyla evlendiriyor. Gencte dayanamıyor kız için gidip intihar ediyor. En çok sevilen kim? 

Adam okulda öğretmen 5 vakit namaz kılıyor.sonra müdür yardımcısı oluyor cumadan cumaya namaza gidiyor.sonra müdür oluyor okuldaki mescidi kapatıyor.(28 şubat sürecinde yaşanan bir olay ) ilah kim  

Ezan okunuyor namaz saati geliyor rabbimiz ey kullarım huzuruma gelin ibadet edin diyor.Nefis yok kılma diyor arkadas kılmıyor Allahimiz bana ibadet et diyor ,nefis yapma diyor,yapmayınca ilah kim oluyor Hem Allah, hem nefis 

Adam bir şeyhe  bir gavsa bağlanıyor  diyor'ki; o şehy o gavs bana  mahşerde şefaat edecek,kabirde sorgu sualde yardım edecek, hatta son nefeste şeytandan koruyacak.tek kurtarıcı  kim?    

Adam filanca tarikatın şehyi gavsı diyorki bir mürşide yapışmadan 150 yıl ibadet etsen yinede doğruyu bulamazsın. Allaha ulaşamazsın boşa çalışırsın diyor. Ben olmadan olmaz diyor. Tek kurtarıcı kim ? 
 
Âlim olan bir şahıs sohbet ediyor diyorki: Buhari;   gök aşağıda yer yukarda dese bizde gök aşağıda yer yukarda deriz  buna sorgulamadan iman ederiz diyor. Her dediği mutlak doğru olan kim?

Adam borca giriyor her sıkıştığında bankaya gidiyor faizle borç alıyor.Allahin kendisine bir çıkış yolu göstereceğine inanmıyor.En çok güvenilen kim? 

Adam ayak ayak üstüne atmış oturuyor sigara içiyor.Bir ayet okuyorsun adam istifini bozmuyor. Nebi şu hadisi dedi diyorsun yine istifini bozmuyor.filanca (Mehdi, şehy,gavs) şunu dedi diyorsun.Sigara bir yerde küllük bir yerde el kalbin üzerinde  baş aşağıda. En çok saygı duyulan kim ?

Örnekleri çoğaltmak mümkün Ilah kelimesinin anlamı 
 
İlah en çok sevilendir,

İlah kendisine sığınılandır,

İlah kendisine güvenilendir,

İlah en çok yardım istenendir,

İlah her söylediği mutlak hakikat olan, doğru yöne yöneltendir,

İlah en çok korkulandır,

İlah her söylediğine mutlak itaat edilmesi gerekendir,

İlah tek kurtarıcı olandır.

 yukarda yazdığımız maddeleri hayatınıza aktarın ve imanımızda şirk varmı? testini yapalım.
En çok kimi seviyoruz
En çok kime sığınıyoruz
Sadece kimden yardım istiyoruz
En çok kimden korkuyoruz
Her dediği mutlak doğru ve itaat edilmesi gereken kim var hayatımızda 
Tek kurtarıcımız kim 
En çok kime saygı duyuyoruz

Yukarda yazdığım ilah kelimesinin anlamının bilinmesini istemeyenleri yukardaki maddelerle sorgularsanız rahatlıkla bulursunuz.

Lütfen hem kendimize hem yakınlarımıza ve çocuklarımıza ilah kelimesinin anlamını öğretelim.yoksa imanımıza şirk bulaşır.namaz kılar ,ibadet yapar, salih amelleriniz olur, dağlar kadar sevapla mahsere gideriz cennet beklerken sonunda cehenneme gideriz.ve aşağıdaki ayetin ( enam suresi 22-23) muhattabı oluruz.