Bir de bakıyorsunuz ki bu adam binlerce, on binlerce partilinin çalışmalarını hiçe sayıp partisinden istifa ediyor.

Şu parti bu parti hiç önemli değil. Sistem baştan aşağı yanlış.

Adam partisinden şöyle veya böyle bir şekilde M.Vekili adayı oluyor. 3-4 ay boyunca seçim propagandası, afişler, ilanlar, reklam panolarını süslemeler falan.. 

Tabi kendisine eşlik eden binlerce onbinlerce partili.. Bu partililer seferber olup, Mahalle mahalle, köy köy gezerek, kapı kapı dolaşarak akrabalarından, dostlarından, arkadaşlarından; kısacası önüne çıkan herkesten bu aday için oy istiyorlar. Niçin ? Mensup oldukları parti vekil çıkarsın diye…

Bu çalışmalar sonucunda adam M.Vekili seçilip Ankara’ya Meclise kapağı atıyor. 

Bir süre sonra bir de bakıyorsunuz ki bu adam binlerce, onbinlerce partilinin çalışmalarını hiçe sayıp partisinden istifa ediyor ve başka bir partiye geçiyor.

Böyle ucube bir sistem olamaz. Aslında bu Demokrasiye de aykırıdır. 
Şöyle ki ; O adamı seçen yerine göre 90-100 bin , ama her durumda en az 30-40 bin vatandaş Mecliste temsilcisiz kalıyor. Diğer yandan da diğer parti sıfır(0) oyla ekstradan haksız yere bir M.Vekili kazanıyor.

Neresinden bakarsanız bakın haksız, adaletsiz bir durum. Bu yanlışa  bir yasal düzenleme ile mutlaka son verilmelidir. 

Peki nasıl ?
Aslında çok basit;

Partisinden istifa eden M.vekilinin M. Vekilliği de düşer. O partinin M.Vekili listesindeki seçilemeyen sıradaki kişi onun yerine o İli temsilen Meclise gider. 

Böylece hem o partiye oy veren vatandaşların oyları boşa gitmez hem de o vatandaşların Mecliste bir temsilcisi olur. O parti de M.Vekili kaybına uğramaz. 

Bunu yapsınlar, bakalım bir tek vekil istifa edecek mi?

Ayrıca böyle bir düzenleme ile geçmişte çok yaşanan “Kirli” M.vekili transferlerinin(Güneş Motel olayı) de önüne geçilmiş olur.
Mithat SOLGUN