Değerli okurlarım, trafik kazaları sonrası “Araç Değer Kaybı Tazminatı” nedir,  nasıl başvurulur sizlere bu konulardan bahsedeceğim.

  Bilindiği üzere trafik kazalarında kusurlu olan aracın trafik sigortası sizin aracın onarım masraflarını karşılıyor. Fakat onarım sonrası aracı satmak istediğinizde hem TRAMER kayıtlarında hasarlı araç olarak geçmesi hem de onarım yapılan yada değişen parçalardan dolayı aracınızın değer kaybetmesi gibi sebeplerden kaynaklanan zararları karşılamak için ödenen tutara “Değer Kaybı Tazminatı” deniliyor.

Değer Kaybı Tazminatı hakkında merak edilen soruları  başlıklar altında değerlendirelim.

Değer kaybı tazminatı nasıl hesaplanıyor?
Sigorta şirketleri,  aracın rayiç değerine,  hasarın boyutuna,  aracın kilometresine göre çıkan tutarı aracın hasarına ekliyor ve başvurulması halinde mağdur araç sahibine belirlenen tutarı ödüyor.

Araçtaki tüm hasarlar için tazminat ödeniyor mu?
Cam,  radyo-teyp, lastik, mini kaporta hasarları, plastik tampon onarımları, hava yastığı, mekanik, jant, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı ödenmiyor.

Kazaya karışan tüm sürücüler değer kaybı tazminatı alabilir mi?
Tazminattan yararlanabilmek için kazada kusurunuzun olmaması gerekiyor. Kazaya neden olan kusurlu sürücüler “Değer Kaybı Tazminatı” alamıyor.

Taksi ve ticari amaçlı kullanan araçlar da tazminat alabiliyor mu?
Evet, alabiliyor. Ancak “Değer Kaybı Tazminatı”nın yüzde 50’si ödeniyor.

Aracım ile tek taraflı kaza yaptım, nereye başvuracağım?

Kaza çift taraflı olmalıdır. Tek başınıza yaptığınız ve başka bir aracın olaya karışmadığı kazalarda değer kaybı bedeli ödenmez.

Başvuru için zaman aşımı var mıdır?

Evet, zaman aşımı süresi 2 yıldır.

Tazminat için kime ve nasıl başvuracağım?

Araç onarımı sonrası karşı aracın sigorta şirketinin internet sitesinden ya da çağrı merkezi üzerinden başvuru talebinde bulunabilirsiniz. Sigorta şirketi  sizden dilekçe ve bazı belgeler talep edecektir. Sigorta şirketleri gerekli hesaplamayı yaptıktan sonra çıkan “Değer Kaybı Tazminatı”nı IBAN hesabınıza yatıracaktır. Üstelik tazminat talebi için aracı kurum veya kişilere başvurmanıza gerek yoktur.