Florinalı Nazım’ın kendi şiir kralı ilan etmesi ile sizin kendinizi filozof ilan etmeniz aynı şey değil mi?

 Efendim, sizin için kendini bir filozof gibi görüyor diyenler hakkında neler söylemek istersiniz?

- Gibisi fazla. Ben zaten filozofum. Benim için “gibi” kelimesini kullananları kınıyorum. Yani filozof nedir bilmiyorum ama en azından iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir adamın filozof olup olmadığını anlamanız için adamın kendi hakkında ne dediğine bakacaksınız; eğer ki ben filozofum diyorsa o adam filozoftur. Ben de ben filozofum diyorum. Ama bu durum diğer filozoflar için geçerli değil. Onların kendini filozof ilan etmesi Florinalı Nazım’ın kendi şiir kralı ilan etmesi gibi bir şey.

- Florinalı Nazım’ın kendi şiir kralı ilan etmesi ile sizin kendinizi filozof ilan etmeniz aynı şey değil mi?

- Ne münasebet? Ben kendimi filozof ilan etmedim. Nasıl ki aslanlar analarından aslan, inekler buzağı olarak doğarsa filozoflar da analarından filozof olarak doğarlar. Benim filozofluğum da doğuştandır. Öyle kendini filozof sanan sonradan görme birilerinin ki sonradan değildir.

- Bugüne kadar değil yayınlanmış bir eseriniz, yayınlanmış bir tek makaleniz yokken nasıl filozof olduğunuzdan bu kadar emin olabilirsiniz?

- İnsanlar yazdıklarıyla ya da fikirleriyle değil bedenleriyle filozof olabilirler ancak. Bendeki boy, pos, duruş, bakış ben filozofum dedirtiyor zaten. Ben kendim, kendim olarak zaten filozofum ayrıca bunu ispatlamam için bir şeyler yazmaya ihtiyaç duymuyorum; kendimden şüphem yok çünkü.

- Peki fikirlerine katıldığınız ya da eserlerini okuduğunuz filozoflar var mı?

- Filozoflar mı? Hangi filozoflar? Ben kendimden başka filozof tanımıyorum. Okumaya gelince, okumakla filozof olunsaydı herkes filozof olurdu. Yazma konusuna değinmek bile istemiyorum, görüyorsunuz ki yazma konusu artık çoluk çocuğun işi olmuş.

- Okumuyorsunuz, yazmıyorsunuz, kimseyi beğenmiyorsunuz, daha doğrusu tanımıyorsunuz ama buna rağmen kendinizden başka filozof olduğuna da inanmıyorsunuz. Okumadan bilmeden nasıl bu kadar kendinizden emin olabiliyorsunuz?

- Çünkü ben kendimin filozof olduğunu biliyorum; sadece filozofluğun ne demek olduğunu bilmiyorum.

- Efendim, filozof; felsefeyle uğraşan ve felsefe biliminin gelişmesinde katkıları olan, felsefede çığır açan kimselere deniyor. Kısaca filozoflar icin 'düşünür' diyebiliriz.

- Şimdi ben bu felsefe denen şeyi ilk defa duydum. Nedir, ne değildir bilmiyorum. Ama kısaca “düşünür” demekse eğer, ben zaten hiç kimsenin düşünmediği kadar düşünüyorum.

- Neyi düşünüyorsunuz?

- Nasıl filozof olduğumu düşünüyorum.

- Nasıl filozof oldunuz?

- Olum sen benimle matrak mı geçiyorsun, dedim ya doğuştan diye…

8 Mayıs Cuma - 2020 - 02.00