38 maçta 99 gol atıp 99 puan alacaksın, sonra da başarısız olduğunu düşünerek İsmail Kartal'ı gönderip, dünyaca ünlü Portekizli Jose Mourinho'yu alacaksın.

38 maçta 99 gol atıp 99 puan alacaksın sonra da başarısız olduğunu düşünerek İsmail Kartal'ı gönderip Jose Mourinho'yu alacaksın.

Anlaşılan o ki Fenerbahçe'nin Kendisi bile üzerinde oynanan oyunların tam olarak farkına varamamış.

Bu takım başarısız olduğu için değil, Türkiye Liginde şampiyon olamayacak kadar kötü oynadığı için değil, rakipleri kendisinden daha iyi oynadığı için değil, Federasyonuyla, hakemiyle, varıyla en kritik zamanlarda verilen ince kararlardan dolayı şampiyon olamıyor.

Jose Mourinho Sivasspor maçında verilen penaltı için ne yapacak mesela, ya da Antalyaspor maçı ve daha benzeri onlarca maç için.

Rakip lehine olmayan penaltıları verdiklerinden dolayı hakemlik hayatları sona eren kararlar için ne yapacak mesela Jose Mourinho?

Ofsaytımsı kararları mı değiştirecek yoksa olmayan kırmızı kartların önüne mi geçecek? Yoksa Ankaragücü Başkanı gibi sahaya inip hakemi mi tokatlayacak, ne yapacak Jose Mourinho, otobüsün önüne geçip göğsünü kurşunlara mı siper edecek?

Sonuçta oynanan bir futbol oyunudur, her takım yenilir, berabere kalır, lehine ya da aleyhine penaltılar verilir, sarı kartlar Kırmızı kartlar görür her takım. Futbolun içinde olan her şeyin her maçta olması mümkündür. Dolayısıyla bir takımın bütün maçlarını alması ve bütün rakiplerini yenmesi mümkün değildir. Ama söz konusu Fenerbahçe olunca durum değişir. Fenerbahçe'nin şampiyon olabilmesi için futbolun bütün kurallarını değiştirmesi gerekiyor.

Tıpkı Galatasaray maçında olduğu gibi 10 kişi de kalsa, sahada 9 kişi kalması gereken rakibi 11 kişi de maçı tamamlasa, nizami golü de iptal edilse, hakem de var da, federasyon da rakip takımın sahadan puanla ayrılması için kıçını da yırtsa sahadan galip ayrılması gerekiyor.

Fenerbahçe ya bunu başaracak, ya bu kangren olan sistem değişecek.

Değilse, değil Jose Mourinho'yu, Messi'yi, Ronaldo'yu, Arda Güler'i de getirsen nafile. Çünkü 10 yıldır kangren olan bir sistem tarafından ligde tutulmaya çalışılan takımlar var. Sırf Fenerbahçe şampiyon olamazsın diye, ki hiç de umurumda değil, dizayn edilen bir lig var.

Fenerbahçe'nin bu şartlarda başarısız olduğunu düşünerek her yıl farklı teknik direktörlerle çalışması, sonucu belli olan bir maçta sürpriz oynamaya devam etmesi gibidir.

Jose Mourinho'ya eğer şampiyon olmak istiyorsa Galatasaray maçı izlettirilerek yapacağı tek şeyin ne olduğu izah edilmelidir;

bütün bir sezonun özeti olan o maçı izledikten sonra rakiplerinin ligdeki takımlar değil, federasyon, hakem ve var olduğu tane tane anlatılmalıdır.

Jose Mourinho'da sonuçta eşek değildir, futbolun içinde gelen bir adamdır. Ya nasıl bir sistemde kimlerle mücadele edeceğini anlayıp kılıç kuşanacak ya da nasıl çürümüş bir sistemin içine düştüğünü anlayarak geldiği gibi gerisin geri gidecektir...