Ortadoğu'da her gün dengeler değişiyor.ABD-İsrail bloğu Suud-Mısır-BAE yeni bir ittifak kurdular. Amerika’nın asıl amacı ise Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme kapsamı içinde Suriye'de Irak'a uzanan YPG-PKK terör yapısını kurmak. İsrail'in güvenliğini sağlarken Türkiye'yi güneyden kuşatmak.Suriye’yi artık İsrail’e tehdit oluşturamayacak duruma getirildi. Diyarı Şam artık müdahalelere açık bir yapıya sokuldu. Suriye topraklarında bir PKK yapısını yeni oluşacak anayasada kabul ettirme, bu yapının Akdeniz’e çıkışını ve enerji koridoru oluşturmasını sağlamak.Bu durumu alanda Fırat'ın doğusunda petrol ve doğalgaz havzalarını tutarak Şam rejimi ile pazarlık masası oluşturdu. Şam Rejiminin İdlip’de Rusya destekli bir operasyon yapmasını en fazla isteyen ülke ABD.Böylelikle Astana Masası baltalanacak.Zeytin Dalı-Fırat Kalkanı'nın güney hattında uzun sürecek bitmeyen çatışmalar ile güvenlik şemsiyesi tehlikeye düşürülecek.İdlip ve çevresinden başta Türkiye'ye insan hareketi, Zeytin Dalı-Fırat Kalkanı bölgesine gelecek olası silahlı gurupların oluşturacağı riskler ise Türkiye'nin boynuna.Gazze bombalanırken Suriye darmadağın edildi.
GAZZE ''AÇIK CEZA EVİ''
Bizde ben dahil Filistin meselesini, Kudüs davasını ve Gazze dramını iyi bilen anlatan gazeteci sayısı ne kadar sorulması gereken bir soru.İsrail saldırıları ile ölü ve yaralı sayıları ile durumu analiz etmeye çalışıyoruz. Bugün sistemli biçimde Filistin topraklarında büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. ABD destekli İsrail ablukası ile Gazze’ye giren-çıkan mal akışı neredeyse tamamen durdu. Gazze'nin dışarı ile bağlantısını sağlayan en önemli kapı olan Refah Sınır Kapısı Sisi tarafından kapatıldı. Hayfa ve Erez limanlarını elinde tutan İsrail bölgeyi denizden de sarmış durumda. Gazze ekonomisi çökmüş durumda. noktasına geldi. İsrail işgal devleti 2009 Dökme Kurşun Operasyonu katliamının ardından 2014 yılındaki Koruyucu Hat Operasyonu ile Gazze’ye kara, hava ve denizden bombaladı. Bu operasyonlarda 5.000’e yakın sivil hayatını kaybetti. Filistin topraklarının %78’i İsrail işgalinde. Filistin nüfusunun %60’tan fazlası mülteci yahut göçmen olarak topraklarından farklı bölgelerde zor şartlarda yaşıyor.Örneğin Gazze'de hem içme suyu yüzde 95, kulanım suyu yüzde 70 kirli durumda.Hastaneler çalışamıyor, ilaç çok az, elektrik çok kısıtlı.
TÜNELLER ...
Genç nesil gazetecilerden Mehmet Akif Ersoy 1 yıl Gazze'de yaşadı. Ersoy abluka altındaki Gazze’de gazetecilik yaptı. Tünel-Gazze'de Yaşamak kitabı ile bilinmeyen öteki yakayı bize anlattı.Onun kaleminden''“Filistin için kaygılı olan herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kimileri diplomasi yürütüyor kimileri insani yardım gönderiyor. Ben ise savaş muhabirliğim boyunca sadece bu toprakların, her saniye tonlarca demir parçası altında yaşama tutunmaya çalışan halklarının gözlerindeki sitemi, yüzlerindeki acıyı anlatmaya çabaladım. Anlatabildiklerim ve Tünel’de okuyacaklarınız, onların dünyasının küçücük bir detayı.”
RAKAMLARLA....

Dünyanın en kalabalık üçüncü bölgesi olan Gazze Şeridi 365 km2 lik bir bölge.Km2' ye altı bin kişi düşüyor. 13 yıldır devam eden kara, hava ve deniz ablukası altında yaşayan nüfusun % 71'ini oluşturan mülteciler 8 mülteci kampına dağılmış vaziyette bulunduğu 5 ana vilayette yaşayan 2 milyon Filistinli. 5000'den fazla şehit 20 bin üzerinde yaralı ve toplam yerleşim birimlerinin % 77,36'sı anlamına gelen 300 bin üzerinde hasar görmüş ev bırakan ve 3'ü yıkıcı olan çeşitli saldırılarla devam eden İsrail kuşatması, bu insani krizi daha da arttırıyor.Liste uzun...
SİSİ İLE SİNA ÇÖLÜ PROJESİ
Suriye iç savaşı Filistin topraklarının Müslümanların çıkarılması için fırsat olarak gören İsrail darbeci Sisi ile Sina Çölü'ne Filistinlilerin yerleştirilmesi görüşmelerine devam ediyor.Filistinlilerin başkenti olan Kudüs'ü ABD sözde asrın anlaşması ile İsrail işgaline vermeye çalışırken Golan'da bir oldu bitti yaşatılmaya çalışılıyor.
Anlatılacak, yazılacak çok şey var.Tutsak olmakla esir olmak bambaşka.Bunun en canlı örneği Gazze'dir.Dört yanı tutsak olsa da esir edilemeyen bir kent.Evet Gazze Şeridi Kudüs'ün kalbidir.Gazze her şeye rağmen yaşıyor Kudüs ölmesin di
ye...