FKÖ'nün bitişini gören işgal altındaki Filistinliler bu defa Hamas'ı kurarak mücadelelerine yeni bir soluk katmışlardır.

Hamas'ın İsrail'in içlerine sızmasıyla başlayan süreci nasıl okumalıyız? Hamas işbirlikçi mi yoksa topraklarını savunan bir örgüt mü?

1970 ve 80'lerde Filistin'in özgürlğü için mücadele veren Filistin Kurtuluş Örgütü İsrail'e karşı savaşmış, Lübnan iç savaşında adından fazlasıyla söz ettirmiştir. Beyrut'ta demir atan Fransız ve Amerikan gemilerini vurmuşlardır. Arkasında Rusya ve Arap krallarının olduğu FKÖ'yü Beyrut'tan çıkarmak ve İsrail'i rahatlatmak için Amerika ve İsrail'in emriyle uşak Arap ülkeleri "siz çok güzel mücadele verdiniz. Birer kahramansınız" diyerek FKÖ üyelerini Beyrut'tan çıkarıp kendi ülkelerine davet ettiler. Orada savaşan idealist FKÖ üyelerine madalya takıp, törenlerle karşılayarak kendi ülkelerinde sığınma hakkı verdiler.

Böylece hem Beyrut iç savaşı bitmiş hem de İsrail rahatlamıştı. Tabi askeri mücadeleden siyasi mücadeleye dönen FKÖ'nün lideri Arafat Amerika'dan aldığı maaşla İsrail'e hem meydan okuyor, masaya oturuyordu. Artık ne FKÖ eski FKÖ ne Arafat eski Arafat'tı! Edward Said gibi sürgündeki Filistinli Hıristiyan bir aydın dahi bu durumu kınarken Arap ülkeleri alkışlıyordu. Arafat her ne kadar Amerika'dan maaşını alsa da yine de İsrail'in suikastinden kurtulamamıştır. Düşmanla işbirliğinin sonu her zaman hazin olmuştur. Bugün Batı Şeria'da İsrail'in verdiği maaşla geçinen Arafat'ın silah arkadaşı Abbas'ın Gazze katliamında sesi çıkmamaktadır. İsrail'i kırmayacak derecede cılız bir kınama yaptı diye İsrail hükümeti maaşını keseceğini açıkladı. Özellikle İsrail'in "maaşını keseceğim" beyanı aşağılayıcı bir beyandı. Çünkü İsrail bu beyanıyla şöyle demek istemiştir: "Sen bizi kapımıza bağladığımız paralı köpeğimizsin. Biz izin vermediğimiz müddetçe havlayamazsın." Düşünebiliyor musunuz Gazze direnirken Batı Şeria seyrediyor. Bırakın savaşmayı İsrail'in yaptıkları katliamın fotoğrafını dahi paylaşamıyorlar....

FKÖ iyi niyetle kurulmuş daha sonra Amerika ve uşak Arap ülkelerinin güdümüne girdiği için gücünü kaybetmişti. FKÖ'nün bitişini gören işgal altındaki Filistinliler bu defa Hamas'ı kurarak mücadelelerine yeni bir soluk katmışlardır. Hamas bu son eylemiyle İsrail'in güçlü ve yenilmezlik efsanesini bitirmiş, korkak Arap ülkelerine İsrail ile nasıl savaşılacağını göstermiştir. Hamas'ın bu Savaşı'nın arkasında başka şeyler aramak bana biraz haksızlık gibi geliyor. Eğer Hamas dedikleri gibi arka planda işbirliği içinde bu çıkarmayı yapmış olsaydı İsrail bu denli öfkeli olur muydu? Tıpkı samimi mücadele veren FKÖ'yü bitirip yerine işbirlikçi FKÖ'yü getirdikleri gibi Hamas'ı yok edip işbirlikçi bir Hamas getirmek için çabalayacaktır. Şu unutulmamalıdır Filistin işgal altında olduğu müddetçe FKÖ biter Hamas doğar, Hamas biter bir başka örgüt doğar. Bu bağımsızlık mücadelesini bitirmek mümkün değildir. Ancak Hamas'ın bu son eylemi İsrail'in fabrika ayarlarını bozmuştur. Psikolojisini altüst etmiştir. Bu yüzden İsrail acımasız davranmakta soykırım yapmaktadır. Gazze'de bu kadar kişinin ölmesi elbette büyük bir trajedi. Az az ölmekle birden ölmek arasında fark yoktur. Gazze ya hep ya hiç diyerek bu savaşa mecbur olmuştur. Bu son direnişi başka alanlara çekmeye gerek yoktur.

Not: Arafat ve Abbas'ın Amerika ve İsrail'den maaş aldığını hiç bir zaman dile getirmeyen Türk gazete ve televizyonları Hamas liderlerinin Katar'dan maaş aldığını söyleyerek onları Arafat ve Abbas ile aynı hizada göstermek istiyorlar. Dolaylı olarak Katar'ın arkasında Amerika olduğunu söyleyerek Hamas'ın bu mücadelesine gölge düşürmek istiyorlar. Eğer bu noktadan bakarsak İslam dünyasında sırtını Amerika'ya dayamayan kaç ülke var? Hiç olmazsa birini söyleyiniz?