Geride bıraktığımız hafta sonu, Türklerin yaşadıkları her ülkede Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlamaları yapıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Hollanda’da da T. C. Lahey Büyükelçiliğimizin Kasteel de Wittenburg’ta düzenlemiş olduğu, Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu ile başladı. Resepsiyonlar Amsterdam, Deventer ve Rotterdam Başkonsolosluklarımızın organizasyonlarıyla tam dört gün sürdü.

Resepsiyonların yani 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Milli Gün kutlamalarının haberlerini Hollanda’da yayın yapan Türkçe medya organlarında geniş geniş okuduk ve fotoğraf karelerine baktık. Resepsiyonlarda,Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal’ın enerjisi, yüksek performansı, katılımcılara olan sıcak ilgisi ve dahi gülen yüzü gözlerden kaçmadı. Deventer programında İstiklal Marşı ve Hollanda Milli Marşının okunması ve Başkonsolosumuz Hakan Cengiz’in misafirlere Hollandaca da hitap etmesi, bölgeden katılan Belediye Başkanlarına güzel bir jest oldu. İşte tam bu noktada, Deventer için kurumsal hafıza olan Hasan Şenok’un tecrübeleri hatırlandı.   

Resmi kutlamaların yanı sıra, bir de sivil Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları yapıldı ki, bu kutlamalar Cumhuriyetimizin millete mâl olduğunun göstergesidir adeta. Öyle ki, bu tür sivil kutlamalar, Türkün olduğu her belde de, kutsal göreve ara vermeden devam eden adsız kahramanların olduğunun da somut işaretidir.

Hollanda’da sivil Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları ve Atatürk’ü anma programları deyince, asla görmezden gelemeyeceğimiz isimlerin başında, hiç kuşkusuz Bülent Türker gelmektedir. Bülent Türker, bir banka emeklisidir. Bitmez tükenmez enerjisiyle, bütün mal varlığını, kazancını bu yolda seferber etmiştir. On yıllardır, bu uğurda türlü engel ve eleştirilere rağmen, mücadele etmiştir. Efkarı umumun bir kısmı ve kimi karar vericiler yıllarca kıymetini bilmeseler de, her geçen yıl, daha da zenginleştirerek Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri yapmaktadır Bülent Türker. İşte bu yıl da, daha önce kendi evini “Çanakkale Müzesi”ne çeviren Türker, Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamaları çerçevesinde evini “Atatürk Evi ve Müzesi”ne çevirmiştir. Ayrıca Türker, bu yılın anısına, üzerinde Atatürk resmi ile Türk ve Hollanda bayraklarının yer aldığı bir “hatıra pul”bastırmıştır. Bülent Türker ayrıca 100. Yıl kutlamaları kapsamında “8. Altın Lale Ödülleri” programı da gerçekleştirmiştir.

Sivil Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları çerçevesinde bir başka etkinlik, başkanlığını İsmail Ercan’ın yaptığı kısa adı STOC olan Türkçe Eğitim Merkezi Vakfı’nın öncülüğünde, gerçekleştirilmiştir. WhatsApp gruplarının haber ağından duyurulan etkinliğe, pek çok kişi ve aile çocuklarıyla katılmışlardır. Amsterdam Noord’da yer alan Atatürk Caddesi ve Atatürk anıtı önünde yapılan programda, sanatçı Murat Ay’ın bestelediği ve güftesi Mestan Karabacak’a ait “Cumhuriyet Marşı” katılımcılarla birlikte okunmuştur. Program alanı, Türk ve Hollanda bayraklarıyla donatılmış, Atatürk büstünün etrafı çiçek bahçesine dönüşmüştür.

Hollanda’da sivil Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları elbette yukarıda verdiğimiz iki faaliyetle sınırlı değildir. Amsterdam Annelerinin Cumhuriyet Bayramı Kahvaltısı, UID Hollanda’nın Şehit Ahmet Benler Anısına düzenlediği 100. Yıl Futbol Turnuvası, Türk Federasyon Dordrecht teşkilatının 100. Yıl Cumhuriyet Ali Kınık Konseri etkinlikleri gibi, saymakla bitmeyecek sayıda program yapıldı.

Bütün bu programlardan anlamı, Amsterdam Başkonsolosumuz Mahmut Burak Ersoy’un pazar sabahı yapılan kahvaltı programında söylediği “Cumhuriyet, sadece devlete ve belirli bürokratik makamlara ait değil, hepimize, yurttaşlarımıza aittir” cümlesinde kendini bulmaktadır. Yani, eskiden olduğu gibi millete tepeden bakan jakoben devri kapanmıştır.
 
Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 100. Yılı vesilesiyle; siyasi katılım, toplumlaşma ve milletleşme sürecini başlatıp, halk iradesini öne çıkaran ‘Kutlu ve ebedi bir dünya devleti’nin devamı olan başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Nice Yüz Yıllara…