Anadolu’nun özellikle Mezopotamya olarak tabir edilen yerleşim yerinde tarihten bugüne kadar nice din alimleri, peygamberler evliyalar diyarıdır. Bu kadim ve zengin topraklarda nice önemli isimler geldi geçti. Özellikle de tarih, kültür ve medeniyetin beşiği olan bu topraklarda önemli sanatçılar kültürlerinin gereği ve verdiği acı gözyaşlarıyla yoğrulmuş ses sanatçıları ve ağıt çeken deng bejler çıkmıştır. Kürtçe dili sanatla bağdaşınca tarihten bu güne kadar çok önemli sanatçının seslendirdikleri türküler bugünümüze kadar hala seslendirilmektedir.

 Tarihin beşiği medeniyet şehri Mardin’i biraz ele almak istiyorum. Son zamanlarda çok önemli seslerin gelip geçtiği bu topraklarda çok önemli bir genç kardeşimiz özellikle ulusal ve yerel televizyonlarda seslendirdiği o yanık sesiyle Kürtçe türkülerini dinlemekteyiz. Aslen Mardin Kızıltepeli olan İvan Aslan kardeşimizin sesi de bu bölge ve insanının beğenisini kazanmıştır. Sosyal medya dünyasında milyonlarca takipçisi olan İvan Aslan kardeşim Kürtçe ve Türkçe seslendirdiği önemli türküler beğeni kazanmaktadır. Son zamanlarda büyük çıkış yakalayan İvan Aslan geleceğe kültürünü yaşatabilmek için sürekli gündemi meşgul etmektedir. Sanatın 8 evresi vardır. Son 2 evresi sanat ve sanatçı diye ayrılır.

Kürtçe eserlerinin tarihi dokusuyla bütünleşmiş sesi gelecekte önemli bir yere geleceğini bir sanat düşkünü olarak gözlemliyorum. Özellikle deng bej yani Kürtçe seslendirdiği türküler mana ve anlamıyla kalplerde önemli bir yer bırakmaktadır. Çoğu türkülerinde deng bej rap ile birleşince kulağa hoş gelen ve kalıcı sözler bırakan güzel eserleri bende dinledim.

Bölgenin ve metropol şehirlerde İvan Aslan ın özellikle de eğlence ve düğün sahnelerinde hit olmuş güzel parçalarına şahitlik ediyoruz. Ece mumay  İvan Aslan ve Ahsen almaz ın seslendirdiği 2020 yılına damga vuran şarkının beste Sahibi Aras Ardalandır. Bu şarkı Ah pişte te yar milyonlarca kitlenin sevdiği bir eser olarak basına yansıdı. Sosyal medyanın ve sahnelerinin en çok istenen parçası ah pişte te yar parçasıdır. Bu eserle çıkış yapan İvan Aslan milyonlarca kitlenin beğenisi kazandı. Kardeşime çıktığı bu meşakkatli yolculukta başarılar diliyorum.

Gazeteci yazar Gökhan Bayram