1967 doğumlu basketbol hocası olan İsmail MUTLU spora 1979 yılında Doğan Yıldız 75 basketbol takımında başlar. Beş yıl üst üste şampiyon olurlar. Yerel ligde arka arkaya yıllarca sayı kralı olup yirmi yıl içinde oynadığı ve çalıştırdığı takımların, tümünü şampiyonluk serisine kilitler. İsmail MUTLU Urfa da basketbol kabuğunu 1994 yılında Urfa Sporun başına geçmekle kırar. 3.ligde ardı, ardına şampiyonluk  göğüsler ve ilk senede 2.lig  Play-off da  Türkiye beşincisi olarak skor er olur. Ve bu takımın ayrı bir inceliği oyuncuların tamamının ise Urfalı bir kadrodan kurulu olmasıdır. İsmail Hocanın başarısının ardı arkası kesilmiş değil, İsmail MUTLU hoca  o zaman ki başında bulunduğu Urfa Spor Basketbol takımı ise ardı ardına Playof’lara kalmıştır.   1995’de Türkiye de ilk beşe kalarak, akabinde 2000 yılında  Ümitler liginde başarı getirerek, CAFER AĞA SPOR SALONUNDA 2000 YILINDA  tamamı Urfalılardan oluşan bir URFA SPOR TAKIM  kadrosu ile  FENERBAHÇE ÜMİT  TAKIMINI  YENMİŞTİR. Ayrıca 16 yıl İl temsilciliği döneminde Bu şerefli  yücelik  Urfa Basketbol  Spor tarihine  Kayda Geçen tek maçlık olağan üstü bir başarıdır .  Ayrıca 16 Yıl İl temsilciliği döneminde   Harran üniversitesi  kadın basketbol  takımı ve  Harran spor  kadın basketbol takımı  Türkiye 2. Liginde üç yıl başarı sağlamıştır . .
     Bu çıkışlar varsa İsmail MUTLU yoksa İsmail MUTLU  HOCA sözünü akıllara şak diye çakmıştır. Zaman zaman kesintisiz 33 yıl içersin de ya sporcu olarak, yahut hocalık, ya da idarecilik ve son olarak ta il temsilciliği yapmıştır. İsmail MUTLU Hoca için başarı, şampiyonluk, krallık dereceleri onun için rutin bir iltifat, sıradan bir yetenek halinde olunca o ruh hali içinde artık bıkkınlık gibi sıkıcı bir tavır havası vermede diyerek, sporu bırakmak ister. Yerinde ve gereğinde yaptığı futbol bazında sürdürdüğü fikir değerindeki  değerlemeleriyle  spor danışmanlığı halen yapmaktadır.  
     Basketbolda İLK DERİ AYAKKABIYI Urfa da giyen adamlardan ve İLK MİLLİ TAKIMA giden hoca olarak tarihe geçer. Haftanın Cumartesi Günü MUTLU GOLDUN kapalı Kapısı önünde çapraz kürsüde sırtını dayamış bir çocuk oturuyorsa, iyi bilin ki İsmail MUTLU Hoca bir yerlerden bir başarı, bir krallık, bir şampiyonluk, bir birincilik getiriyor demektir.  İsmail hoca bekarken Basketbol Sevgili gibi, evlendikten sonra Basketbolu Çocukları gibi sever.  MUTLU SONLA SÜREN BASKETBOL SEVDA ÖYKÜSÜ VE BASKETBOLUN BATMAYAN TİTANİĞİ olmuştur. Günümüzün zor şartlarda olan Şanlıurfa spor takımı için, hepimizin bir İsmail MUTLU gibi spor ruhu taşıması getirmektedi

 BAŞTA DEDİK YA………!  
  YURTTA SPOR  İSMAİL  MUTLU’YA SOR