6 Mart

İyi Pazarlar 

Gördüğünüz gibi Prag’da da “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır”…


Bu haftaki video mesajımıza güzel bir haberle başlayalım. Prag’a geldiğimizden beri iki yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje daha gerçekleşti. 

Uzun yıllardır Çek Cumhuriyeti Parlamentosu'nda ülkemizle parlamentolararası dostluk grubu maalesef yoktu. Yaptığımız girişimlerin neticesinde "Çek Cumhuriyeti-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu" kuruldu. 

Çekya’da iktidardaki koalisyonun büyük ortağı ODS - Halkın Demokrasisi Partisi milletvekili Sayın Václav Král Başkanlığında oluşan Dostluk grubuna parlamentoda temsil edilen partilerin büyük çoğunluğunun üye vermiş olmasından mutluluk duyduk.

Dostluk grubu yönetiminde ODS Halkın Demokrasisi Partisi milletvekilleri Sayın
Jan Bauer ve Sayın
Petr Fifka, STAN Belediye Başkanları ve Bağımsızlar Partisi Milletvekili Sayın
Josef Flek, TOP09 Gelenek, Sorumluluk ve Refah Partisi milletvekili ve sefaretimizin de içinde bulunduğu Prag 6 ilçe belediye başkanı Sayın Ondřej Kolář, Ana muhalefet partisi ANO Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi milletvekilleri Sayın Jan Kubík ve aynı zamanda Çek Cumhuriyetindeki üç şehitliğimizden birine evsahipliği yapan Valeski Mezirici şehrinin Belediye Başkanı olan Sayın Robert Stržínek yer aldı.

Yeni kurulan bu dostluk grubunun Türkiye Büyük Millet Meclisindeki Çekya Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Çankırı Milletvekili Sayın Salim  Civitcioglu ve arkadaşları ile birlikte iki ülke arasındaki parlamenter ilişkilere önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyoruz.  

Erasmus öğrenci değişim programı çerçevesinde Brno’da eğitim gören Çukurova Üniversitesi Ototmotiv Mühendislik öğrencisi Sayın Uğurcan Uğur sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Konsolosluk Şube Sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik’e kendisinin ve arkadaşlarının deneyimleri hakkında bilgiler verdi.

Geçtiğmiz aylarda Büyükelçilik konutunda ağırladığımız Urban Sketchers (Kent Eskizcileri) Grubu tarafından yayınlanan Drawing Attention dergisinin Mart sayısında reziidansımızda yapılan çalışmalara yer verildi. Nezaketleri için Kent Eskizcileri Grubuna teşekkür ederiz.

Çek Cumhuriyetindeki Türk toplumu konulu bir Tübitak projesi kapsamında Brno Masaryk Üniversitesi ile birlikte çalışan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Coğrafya bölümü öğretim görevlisi Doçent Dr. Ahmet Uysal sefaretimizi ziyaret ederek bizler ile istişarelerde bulundu.

Çekya’da yaşayan ve YouTube kanallarında Prag hakkında çektikleri filmlerle tanınan Sayın Zeynep Çizmeci Kırkağaç ve Sayın Mert Kırkağaç çiftini ağırladık.  Başarılı genç çifti tebrik ederek yeni projelerine destek sözü verdik.

Avrupa’nın en eski yüksek eğitim kurumu olan Prag merkezli Charles Ünivesitesinin Rektör değişim törenine katıldık.  8 yıl boyunca başarıyla rektörlük yaptıktan sonra görevi devreden Prof. Dr. Tomas Zima ve eşine ülkemizle işbirliğine verdikleri önem için teşekkür ederken, geçen yıl yapılan seçimlerde Rektör yardımcısı iken aday olup seçilen yeni Rektör Prof. Dr. Milena Králíčková’yı tebrik ettik ve başarılar diledik. 

Törene katılan Çek Meclis Başkanı Sayın Marketa Pekarova  Adamova ve Pakistan Büyükelçisi Sayın Muhammad Khalid Jamali ile sohbetimiz sırasında Çek Parlamentosunda yıllar sonra bir Türkiye dostluk grubu kurulmasına desteği için Meclis Başkanı Sayın Adamova’ya da teşekkür ettik.

Tabii ki hafta boyunca rutin işlerimizin dışında Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri ve Çek kamuoyunun tepkilerini yakından gözlemleyerek Bakanlığımızla paylaştık. Bu vesile ile isterim. 

Takdir edersiniz ki yoğun ama başarılı bir haftayı daha geride bıraktık. Önümüzdeki hafta bulununcaya kadar hepiniz Ukrayna’daki vatandaşlarımızın tahliyesi için olağanüstü bir performans sergileyen Kiev’de  meslektaşımız Sayın Büyükelçi Yağmur Güldere ve mesai arkadaşları ile Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Bakan Yardımcımız Sayın Yavuz Selim Kuran ve Ankara’da kurulan kriz masasında çalışan arkadaşlarımızın  ortaya koydukları kararlı duruşun Prag’daki tüm kordiplomatik tarafından hayranlıkla takdir edildiğini belirtmekle keyifli bir hafta sonu ve bereketli bir yeni hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla