Devletimiz yatırımcı ve iş adamlarımızın önünü açmaya ve iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye devam ediyor.

23 Ekim 

İyi Pazarlar 

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden biri Çek Cumhuriyeti Sanayii ve Ticaret Bakanı Sayın Jozef Síkela’nın Türkiye’ye resmî ziyareti oldu. Ankara’da TOBB genel merkezinde başlayan ziyareti kapsamında Sayın Bakan ve heyeti ülkemizde  Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un misafiri oldu.  

Sayın Mehmet Muş Bakanımızın da söylediği gibi Türkiye ve Çekya’nın; karşılıklı avantajlı lojistik konumları, vasıflı iş güçleri ve uygun yatırım ortamları ile iki ülkede ortak yatırımlar gerçekleştirmelerine katkı sağlayacak bu temaslar kapsamında ikili ticaret hacmimiz artmaya devam edecektir. Çekya’nın AB içinde kişi başına en fazla yabancı sermaye çeken ülkeler arasına girmesi önemli bir göstergedir.

Devletimiz yatırımcı ve iş adamlarımızın önünü açmaya ve iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye devam ediyor.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumunda Sayın Bakan Mehmet Muş’un yanı sıra Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Jozef Sikela ile TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş insanları yer aldı. 

2021 yılında Çek Cumhuriyeti ile ikili ticaret hacmimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın verdikleri talimat çerçevesinde sürdürdüğümüz yoğun çabaların neticesinde bugüne kadar kaydedilen en yüksek rakam olan 4,3 milyar Dolara yükseldi. Bu yılın yani 2022’nin ilk yarısında devam eden artış ivmesi, yıl sonunda hedef olarak belirlediğimiz 5 milyar doları aşacağımızı  gösteriyor.

Yıllardır üzerinde çalıştığımız ve iki ülke arasında ilk kez gerçekleştirilen JETCO toplantısı kapsamında tüm ekonomik ve teknik iş birliği meselelerinin görüşülmesi birçok sorunun çözülmesi için önemli bir başlangıç olmuştur.

AB dönem başkanlığı yoğunluğuna rağmen vakit ayırıp gerek Ankara’da gerekse İstanbul’da önemli temaslarda bulunan Sayın Bakan Síkela’ya ve tüm ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz. 
 

Konsolosluk Şubesi Sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik bu hafta Büyükelçiliğimizde Sayın Pelin İncel ve Sayın Bahadır Toplugül’ün nikâhlarını kıydı. Tören sonrasında Başkatip Çelik ikisi de pilot olan gelin ve damadı tebrik ederek ömür boyu mutluluklar diledi.

Erasmus+ projesi kapsamında Prag'a gelen, Kocaeli Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Heyetimiz, Sefaretimizi de ziyaret ederek, bizlerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Nazik ziyaretleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. 

Ülkemizin AB sürecindeki en büyük engel maalesef karşılıklı önyargılardır.  AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptığımız 5 yıl boyunca çok emek verip ülkemizin katılım seviyesini yükselttiğimiz Erasmus projeleri karşılıklı temas ve tanıtım ile bu önyargıları kırmak konusunda en etkili araçlardandır. 

Bu hafta maalesef üzücü bir gelişme de yaşadık. Çekya'nın başkenti Prag yakınlarında bulunan gümrük alanında sıra bekleyen 65 yaşındaki Mehmet Ali Atak isimli Türk tır şoförü kalp krizi geçirmesi sonucu hayatını kaybetti.
Aksaray'dan Prag'a prefabrik ev taşıyan 65 yaşındaki tır şöförümüz Prag'ın yaklaşık 50 km kuzeyindeki Nova Ves kasabasında gümrük işlemleri için park halinde beklerken kalp krizi geçirmesi sonucu hayatını kaybetti. Araç takip sisteminden aracın uzun süredir hareket etmediğini fark eden Aksaray merkezli taşıma şirketi yetkililerinin girişimleri sonrası polis ve sağlık ekipleri tarafından yapılan incelemede bu vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı ve otopsi için Prag'daki Bulovka hastanesine kaldırıldı. Olaydan haberimiz olur olmaz Konsolosluk sorumlusu mesai arkadaşlarımızın ilgilenmelerini rica ettik ve nakil işlemlerini tamamlayarak cenazeyi memleketi Aksaray’a yolcu ettik. Mehmet Ali Atak kardeşimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyoruz. 

Başkanlığı yürüttüğümüz İslam İşbirliği Teşkilatı Prag Büyükelçiler Grubunun Çek Dışişleri Bakanlığı ile bu yıl 15 Aralık tarihinde 7. kez düzenlenecek olan inanç ve kültürler arası diyalog toplantısı hazırlıkları kapsamında Çek Cumhuriyeti Dışişleri özel temsilcisi Sayın Robert Rehak ile toplantımıza Tunus Büyükelçisi Sayın Yosra Souiden ve Arnavutluk Büyükelçisi Sayın Illrian Kuka ve Çekya Uluslarilişkiler Enstitüsü yetkilileri de katıldı. Bu hazırlıklar sonrası 15 Aralıkta özellikle İslamofobya ile mücadele çabalarımıza katkısı olacak bir konferans düzenleyebileceğimize inanıyoruz. 

Yarın Çekya Uluslarilişkiler Enstitüsü ile ülkemizin önde gelen kurumlarından İktisadi Kalkınma Vakfının birlikte ev sahipliği yapacakları toplantıda Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş kapsamında ülkemizin AB üyelik sürecini değerlendireceğiz. 

Önümüzdeki haftaki videomuzda buluştuğumuzda bu önemli toplantının detaylarını sizlere aktaracağız. Haftaya Pazar yemi bir video mesajımızla buluşuncaya dek üzere sizlere keyifli bir hafta sonu ve başarılı bir yeni hafta diliyoruz. Kalın sağlıcakla.