24 Nisan 

İyi Pazarlar. Dün idrak ettiğimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluş yıldönümü vesilesi ile Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun. 

Çocuklara armağan edilmiş milli bayramı olan tek ülke olmanın gururu hepimiz için çok anlamlı. 

Yoğun bir haftayı daha geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta içinde  Çek Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Ales Chmelar, Avrupa Parlamentosu üyesi Sayın Marketa Gregorova, Visegrad Insight Genel Yayın Yönetmeni Sayın Wojciech Przybylski, Bölge Uzmanı Sayın Pavel Havlicek ve Denik medya AB Editörü Sayın Luboš Palata’nın katılımıyla Varşova merkezli Visegrad Insight tarafından Prag’da düzenlenen “Ukrayna’daki Savaşın Sosyal ve Ekonomik Sonuçları” başlıklı paneli izleyerek ülkemizin kalıcı ateşkes ve barış sağlamak için sürdürdüğü çabaları dile getirdik.
 
Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte Çek Cumhuriyeti’nin yeni Tarım Bakanı Sayın Zdeněk Nekula’ya bir nezaket ziyaretinde bulunduk ve Tarım Bakanımız Sayın Prof. Vahit Kirisci’nin selamlarını ileterek iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik fikir alışverişinde bulunduk.
 
Erasmus+ programı çerçevesinde Prag’a gelen Karabük/Safranbolu Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerini konuk ederek misafirlerimiz ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
 
Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte 600 yılı aşkın süre önce kurulan ve Avrupa’nın en tarihi eğitim kurumu olan Prag Merkezli Charles Üniversitesinin tarihindeki ilk kadın Rektörü seçilen Prof. Milena Králíčková’yı ziyaret ederek kutladık.

Biz, Charles Üniversitesindeki Türkoloji Kürsüsü başta olmak üzere tüm alanlarda sefaretimizle işbirliğinin devamının önemine değinirken, yeni Rektör Sayın Prof. Milena Králíčková ise üniversitelerinde halihazırda 36 Türk doktora öğrencisi ve birçok lisans ve yüksek lisans öğrencisi olduğunu söyleyerek, daha da fazla Türk öğrenci görmek istediklerini vurguladı ve yeni İngilizce web sitelerinin (www.studycharles.cz) duyurulması konusunda destek istedi.
Prag’da ABD Maslahatgüzarı olarak göreve başlayan Büyükelçi Sayın Michael J. Dodman, bize resmî konutumuzda bir nezaket ziyaretinde bulunarak fikir alışverişinde bulundu. Misafirimize nezaketi için teşekkür ettik.

Prag 1 Belediye Başkanının tanıştırdığı Cerrah Dr. Ondřej Toupal ve eşi Dr. Michaela Toupalova bizi ziyaret ederek iki ülke arasında sağlık sektörüne yönelik işbirliği potansiyelleri hakkında fikir alışverişinde bulundular.
Slovenya’da Erasmus öğrencisi olarak eğitim alırken Prag’ı ziyaret eden Maribor Ünivesitesi öğrencileri Sayın Hüseyin Bayram ve arkadaşı Furkan Özen Büyükelçiliğimizi de ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldılar.

Önümüzdeki Çarşamba akşam idrak edeceğimiz Kadir geceniz şimdiden mübarek olsun. Haftaya Arife günü yeni bir video mesajımızda buluşmak üzere sözlerime son vermeden önce bir duyurumuzu paylaşmak istiyorum. 

Ramazan Bayramının ikinci günü 3 Mayıs Salı günü saat 16 ile 18 arasında Büyükelçilik Rezidansında bir bayramlaşma toplantısı tertip edilecektir. 
Etkinliğin belirli bir başlama saati olmayacaktır. Bu bakımdan, vatandaşlarımız saat 16 ile 18 arasında diledikleri zaman bayramlaşmaya katılabileceklerdir.
Çekya’da yaşayan tüm vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve dostlarımız bayramlaşmaya davetlidir.
Gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için bayramlaşmaya katılmak isteyenlerin 29 Nisan Cuma saat 17.00’a kadar  [email protected] e-posta adresine isimlerini bildirmeleri rica ediyoruz. Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize em içten selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Kalın sağlıcakla