20 Mart 

İyi Pazarlar. Bugün sizlere Prag’a yaklaşık 2 saat mesafedeki Pardubice şehrindeki şehitliğimizden sesleniyoruz. 

Cuma günü 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü  vesilesi ile tarih boyunca vatanımız için hiçbir tereddüt göstermeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi olduğu gibi 103 yıl önce, 1916 yılında Çanakkale’den gelerek Galiçya Cephesinde şehit düşmüş kahraman askerlerimizi anmak üzere, burada, Pardubice’deki şehitliğimizde bir tören düzenlendik. 
 
Türk milleti anavatanda ve tüm dünyada her yıl 18 Mart günü düzenlenen Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Yıl dönümlerinde, ülkemiz topraklarını bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anmaktadır.

Biz Çek Cumhuriyetinde yaşayan Türkler de 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve “Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet” temalı Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğimizde dünyanın dört bir yanında olduğu gibi heyecan ve gururla şehitlerimizi yad ettik. Ertesi gün de bu ülkenin ikinci büyük şehri Brno’daki Türk-Çek Kültür İşbirliği Derneğimizin girişimleriyle, Hodonin’de bulunan Şehitliğimizde de bir anma töreni gerçekleşti.

2019 Kasım ayında Türkiye Cumhuriyetinin Prag Büyükelçisi olarak göreve başladığımda eşim Beyhan hanım ile birlikte ilk ziyaret ettiğimiz yer olan burada, Pardubice şehitliğimizde bu töreni düzenlenmemiz de çok anlamlı idi. Pardubice Çek Cumhuriyeti’nin Çanakkale ile kardeş kentidir. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm devlet büyüklerimiz Çanakkale’de şehitlerimizi ziyaret edip ülkemizin en görkemli eserlerinden biri olan köprünün açılışını yaparken biz de burada o heyecana ortak olmaya çalıştık. 

Yüz yedinci yıldönümünü idrak ettiğimiz Çanakkale Zaferi, gerçekten de milletimizin büyük imkansızlıklara rağmen, bağımsızlık, onur ve vatan uğruna yaptığı fedakarlıkları gözler önüne seren şanlı bir destandır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında verdiğimiz aziz şehitlerimizden bini aşkını bugünkü Çek Cumhuriyeti topraklarında yatmaktadır. Burada Pardubice şehitliğimizde ise 508, kahraman vatan evlâdımız bulunmaktadır.
 
Burada, vatan topraklarından binlerce kilometre ötede yatan askerlerimizin destansı öyküsüne baktığımızda, Birinci Dünya Savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, topraklarını genişletmek amacıyla Rusya Ordusu’nun 1916 yılı Haziran ayında Galiçya bölgesinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kuvvetlerine karşı büyük bir saldırıya geçtiğini ve bilahare Çanakkale’deki 15. Osmanlı Kolordusu’nun otuz bini aşkın askeri ile müttefiklerimize yardım için, bugün birlikte yaşadığımız insanların atalarını ve bu toprakları korumak için buralara geldiğini görüyoruz. Bugünlerde dünya gündeminin en önemli konusuna baktığımızda aslında tarihin sadece tekerrürden ibaret olduğunu da net bir şekilde anlıyoruz.  Şehitlerimiz aynı zamanda dünyanın neresinde olursa olsun milletimizin haksızlık ve zulme sessiz kalmayacağını da akıncı ruhlarıyla adeta haykırmaktadır. 
 
Medeniyetimizin en mukaddes değerlerinden olan şehitlik mertebesine ulaşmış olan evlatlarımız, dost ve NATO müttefikimiz Çek Cumhuriyetinde ve Çek halkının ebedi misafirleri konumundadır. Çek topraklarında bulunan üç şehitliğimiz, Türk tarihinin olduğu kadar Çek tarihinin de bir parçası haline gelmiştir.
 
Törenimize Katılmak üzere Viyana’dan gelen Diyanet İşleri Başkanlığı din işleri görevlisi Abdurrahman Hocamızın duası sonrası şehitlerimizin ruhuna helva ikramımız oldu. 

Bu haftaki diğer çalışmalarımıza gelince;

Uzun yıllardır Türk mutfağını Prag’lılara sevdiren Sayın Erol Kaya ustamızın restoranı İstanbul Kebap’ın taşındığı yeni mekanı kızım Ecehan ile birlikte ziyaret ettik ve tevafuk olarak orada bulunan iSultangazi’den gelen Erasmus+ öğrencilerimizin talebi üzerine gençlerle fotoğraf da çektirdik.

Avrupa Judo Birliği Ortak Çalışma Kampına katılmak üzere Çekya’ya gelip bir hafta kalan ve aralarında bir çok Dünya ve Avrupa şampiyonluğu sahibi genç sporcu bulunan Judo Milli Takımı kafilemizi Prag Vaclav Havel havaalanından anavatana yolcu ettik.

Uzun yıllar Çek Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcılığı yapan ve Çek siyasetinin önde gelen yöneticilerinden biri olan Sayın Av. Vojtech Filip’in daveti üzerine yüz yıla yakın bir süredir ülkemiz ve tüm dünyada tanınan makina üreticisi Kosovit MAS’ın Tabor bölgesindeki fabrikasını ziyaret ederek şirket üst düzey yöneticileri ile işbirliği potansiyellerini değerlendirdik.

Ülkemizin ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinden mesai arkadaşı ve dostu olan Çek Senatosu üyesi ve aynı zamanda Hluboka şehrinin Belediye Başkanı Sayın Senatör Tomáš Jirsa’yı Belediye Sarayı’nda ziyaret ettik.

Viyana’dan Prag’a ziyarete gelen Halil ve Emel Duran çifti oğulları Buğra ile misafirimiz oldular.

Ülkemize ve kültürümüze hayranlık duyduğu için Türkçe öğrenen Çek Başhemşire Sayın Alice Stanislavova’yı sefaretimizde kabul ederek misafirimize Türkiye ve tarihimize gösterdiği ilgi için teşekkür ettik.

Türk Havacılık Uzay Sanayi Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı Dr. Uğur Zengin başkanlığındaki TUSAŞ, MasterDefence ve Omnipol yetkililerinden oluşan heyeti resmi konutumuzda ağırladık. Hürkuş projesine yönelik çalışmalarında başarılar dileyerek destek sözü verdik ve 2023 yılında hangardan çıkacak milli uçağımızın hediye ettikleri maketi için teşekkür ettik.

Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Adish Mammadov kardeşimizin davetine icabet ederek Çek Cumhuriyetini uzun yıllardır Avrupa Parlamentosu'nda temsil eden eski dostumuz Sayın Jan Zahradil ile güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.


Bazı temaslarda bulunmak üzere Prag’a gelen Savunma Sanayii Başkanlığı yetkilileri Sayın Selim Gül ve Sayın Aslı Nur Ekinci’yi ağırlayarak nezaketleri için teşekkür ettik.

Strasburg merkezli Euro Consultancy Danışmanlık firması kurucusu Sayın Ekrem Şahin, Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle istişarelerde bulundu.

İsviçre’nin Prag Büyükelçisi Sayın Philippe Guex’in davetine icabet ederek 11. Dünya Çevrecilik Eğitimi konferansı bünyesinde düzenlenen “Teknoloji Dünya’yı Kurtarabilir mi?” Konulu sempozyuma katılarak ülkemizin çevre konusundaki duyarlılığının altını çizdik. 

Önümüzdeki hafta bulununcaya kadar hepinize keyifli bir hafta sonu ve bereketli bir yeni hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla.