Doğum 22 Şubat 1940, Silifke

Vefat 04 Kasım 2012 Ankara

22 Şubat 1940 tarihinde Silifke’de doğan Cevat Taylan kentimizin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerdendir. Babası Ömer Rıza Taylan Silifke’nin önemli tüccarlarındandı. Ömer Rıza Bey Tıbbiye’de okuyordu. Çanakkale Savaşı çıkınca savaşa katıldı, diğer öğrenci arkadaşları gibi. Ancak Savaş bitiminde okuluna devam etmeyerek ailesine ve kardeşlerine destek olma için memleketine geldi ve ticaret hayatına atıldı. Selanik’ten göç eden edebiyat öğretmeni Kamil Bey’in öğretmen olan kızı Zişan Hanım ile evlendi.

Ömer Rıza Bey ve Zişan Hanım’ın Müjgan, Nejat, Rüksan, Cevat ve Rezan olmak üzere beş evladı vardı. Kızları Müjgan Dericioğlu Millî Eğitim Bakanlığında çok önemli görevlerde bulunmuş başarılı bir kadındı. Nejat Taylan Dış İşleri Bakanlığında yıllarca görev yapmış önemli bir hariciyeci bürokrattı. Rüksan Taylan eğitimci olup çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi konularında uzmandı. Rezan Hatungil Prof.Dr. olmuş önemli bir Akademisyendi.

Beş kardeşten biri olan Cevat Taylan da diğer kardeşleri gibi başarılı olmuş ülkemizin önemli gazetecileri arasındaydı.

Gazeteci Cevat Taylan, İlk 0kulu Silifke Cumhuriyet İlk Okulunda okudu. Sonra Tarsus Amerikan Koleji, ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında, basınla gazeteci olarak ilgilenip çalışmaya başladı.

Nuran Taylan ile evli idi. Cevat ve Nuran Taylan çiftinin Elif adında da bir kızları vardır.

Gazeteciliğe 1963 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Basın hayatının önemli bir kısmını TRT’de geçirdi. Bu arada TV ve Gazetede çeşitli haberler ve programlar yaptı. Ekonomi muhabiri olarak çalıştıktan sonra 1964 yılında editör olarak girdiği TRT Haber Merkezinde muhabir olarak çalışmaya devam etti.

TRT-2'de yayınlanan, dış kaynaklı habere dayalı “Profil” programını hazırlayıp sunarak haber programlarına yeni bir biçim verdi.

TRT dışında birçok yazılı ve görsel basında da çalıştı. 12 Eylül 1980'den önce TRT'den ayrıldı. Günaydın, Güneş, Milliyet ve Daily News gazetelerinde ve Nokta Dergisi'nde çalıştı. NEB ve EKA adlı iki İngilizce dergi çıkardı. Star, Atv ve CNN-Türk televizyonlarında da çalışan Cevat Taylan, dış kaynaklı habercilikte önemli isimlerdendi.

Taylan, çok sayıda genç gazetecinin yetiştirilmesinde emek vermişti.

Son olarak TRT’nin TBMM muhabirliği kadrosunda iken emekli olmuştu.

Her bir ayrı bir değer olan Taylan ailesinin bu değerli evladı Cevat Taylan 04.Kasım.2012 tarihinde Ankara’da vefat etti.

Ruhu şad olsun.

Bir 1 kişi görseli olabilir