EMİN MENGENLİ
21.03.1943
Yukarıdaki tarih Binbaşı Emin Mengenli’nin ölüm yıldönümüdür. Milli Mücadele döneminde 4.mıntıka komutanı olan Emin Mengenli ayrıca Silifke Askerlik Şubesi Başkanlığı görevindeydi. Teğmen olarak orduya katıldığından ölümüne kadar pek çok hizmete imza atan Emin Mengenli’nin aramızdan ayrılışının 66.yılında bugünün insanlarınca hatırlanıyor ve anılıyor olması bir kadirşinaslık örneğidir.
Şimdi Binbaşı Emin Mengenli’nin görevlerine kısaca değinmek istiyorum: Teğmen olarak mezun olduğu yıl Makedonya’da Bulgar Çetelerine karşı mücadelede görev aldı. 1903 yılında Üsteğmen ve bölük komutanı oldu. Yine aynı bölgede görev yaparken İttihat ve Terakki Cemiyetine girerek II. Meşrutiyetin ilanında bulundu.
1908 yılında yüzbaşı oldu ve Arnavutluktaki ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. 1912’de Balkan harbine katıldı. Bu savaşlarda iki defa yaralandı. İstanbul’a geldi. Çanakkale’ye gönderildi ve burada 1914 yılında önyüzbaşılığa terfi etti. Sağlık nedeniyle 1915 yılında Divan-ı Harp üyeliğine atandı. Buradan da Şereflikoçhisar Askerlik Şubesi Başkanlığına atandı. 1917 yılında Binbaşı oldu. 1919 yılında Silifke Askerlik Şubesi Başkanlığı görevine getirildi. Burada ayrıca Ermenek ve İçel (Silifke) Umum Kuvay-ı Milliye komutanlığı görevini de yürüttü. O sırada Silifke’de Yarbay İzzet Bey tarafından kurulan ama faal durumda olmayan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bulunuyordu. Daha sonra bu örgüt yeniden teşkilatlanarak başına Hafız Emin İnankur geçti.
Emin Mengenli Ekim–1920 yılında çıkan Delibaş isyanının bastırılmasında da görev aldı. Kurtuluş gerçekleştikten sonra 1922 yılında sağlık durumu sebebiyle Kıdemli Binbaşı olarak emekliye ayrıldı ve Silifke’ye yerleşti.
Emekli olan Emin Mengenli yine boş durmamış ve bir müddet Türk Hava Kurumu Başkanlığı yapmıştır.
Silifke Ticaret Odası Başkanlığı görevinde bulunmuştur.
Belediye Başkanlığı yapmıştır.
Seçimlerde delegelik ve Varlık Vergisi Komisyonu üyeliği yapmıştır.
Bu görevlerin yanında antika eser ticareti ile uğraşmıştır.
İstiklal madalyası, takdirnamesi, liyakat madalyası, harp madalyası gibi ödüllerin sahibi olan Emin Mengenli 21 Mart 1943 tarihinde şehrimizde vefat etmiştir. Cenazesi Silifke’de bulunan Jandarma Okulu merasim kıtasınca askeri törenle toprağa verilmiştir. 1878 tarihinde Bolu’nun Mengen ilçesinde dünyaya gelen Emin Mengenli pek çok hemşerimizden daha fazla hizmet ettiği Silifke’de yatmaktadır.
Ülkeye pek çok hizmet eden ilçemiz insanlarıyla kader birliği yapan bu değerli insanı hemşeri olarak kabul etmemiz ve ölüm yıldönümlerinde anmamız yerinde bir davranış olacaktır. Çocukları ve torunları ise doğma büyüme Silifkeli olarak dedelerinin güzel ismini yaşatmaktadırlar.
Değerli büyüğümüz Emin Mengenli’yi 76. ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhu Şad olsun.

Not: Ali Çiftçi’nin “Milli Mücadele Döneminde Mersin ve Havalisinde İz Bırakanlar” adlı kitabından yararlanılmıştır.