Oyumuzu kullanırken gördüklerime bakarak araştırarak, soyguncuya, kirlilere, hırsızlara karşı, dürüst ve ahlaklıları, yasalara uyanları düşünerek, tercih ettik.

Seçimde oylarımızı kullandık, ülkeye, insanımıza hayırlı olsun. Kullanırken gördüklerimize bakarak, araştırarak, soyguncuya, kirlilere, hırsızlara karşı, dürüst ve ahlaklıları, yasalara uyanları düşünerek, tercih ettik. Gördüğüne inanmayan, görmediğine nasıl inanır. Bu önemli bir düşünce. Ülkede adaletsizlik, zulümler, soygunlar, keyfi uygulamalar, harami saltanatı, israflar, algı ve hikayelerle, siyaseten düşman üretmeler, KHK hukuksuzluğu, skandallar,denetimsizlik, hak ihlalleri, o kadar arttı ki,çok aydın, siyasetçi ya korkudan, ya çıkardan , ya da  uydurulmuş inanç ve ideolojinin etkisiyle, yandaşlık düzenini tercih etmeyi düşünenler var.Düşünenlerin, ahlaklıların, insan olanların, kendini tanıyanların, buna karşı çıkması gerekirdi. En büyük nimet olan akla ve iradeye vasi aramak, hür düşünceyi yok eder, kaderini, sızlanmalara ve ızdıraplara bırakırsın.Yönetime taliplik, meşru yollarla, başkalarının, milletin yükünü taşımak için, hak ve hukuka riayet etmek, namuslu ve ahlaklı olmak, yöneteceği topluma verilen sözleri yerine getirmek, akıl ve bilime önem vermek içindir. Yönetime talip olmak, kendi yükünü, başkalarına taşıtmak,Karunlaşmak değildir.Nemrutlaşmak, yönetime taliplik,  hiç değildir. Bunları ölçerek hareket etmek gerekir.
Manevi beraberlik adı altında, imtiyazlı sınıf yaratanların, hastalıklarına, servette Karunlaşanlara göz yummak, kirlilerle ortaklığı getirir. Asıl yönettiğinle beraberlik, akıl ve bilimle, adaletle olur. Bunlar sorgulanmalıdır. Kölelikte  irade başkasına aittir. Bu irade niye kirlilere verilir. 
Viktor Dörfler” Yöneticiler İçin Yapay Zeka” eserinde, “tahminleme zordur, özellikle gelecekle ilgiliyse! sözünü alıntılar. Elbette yönetecekleri seçimde, yanılmalar olabilir ancak, aynı yanılmaları, tekrar etmek aptallıktır, hastalıktır, ahlaksızlıktır, kirlilerle ortaklıktır.
İnsanoğlunun” ideal siyasal yönetim arayışları”hep devam etmiş ve gelecekte de devam edecektir. Kişisel olmayan,toplumsal vicdanda, mutabakatla getirilen,yasalara dayalı olan bir anlayış, toplumu huzura götürür. Ülke zulümle değil, ilimle yönetilir.Bir milleti oluşturan ana fikir, farklılıklarla, beraber yaşamadır. Toplum huzurlu bir şekilde yaşayacaksa, kararları alanlarla, yurttaşların mutabakatı esastır, adil yönetimdir. Bu yönteme uyulması gerekir.Tercihleri yaparken akıl, bilim, hukuk, demokrasi ve ahlak bilinciyle hareket ederek,kirli vesayetlerin etkisinde kalmadan,özgür iradeyle eyleme geçilmelidir. Karekterin neyse, kaderini yaşarsın. Seçimde,fırsatlar her zaman gelmez. Su insana bazen hayat verir, bazende boğar. Tercih de böyledir. Yaşatır, bazende yok eder. Ali Şeriati’nin dediği gibi     ” dört zindandan kurtulmak gerekir, bu senin elinde. Bende var olan, ama benim tarafımdan seçilmiş olmayan, her durum, her irade, her istek, her eğilim, farklı vesayetlerin ürünüdür.Bu vesayetler,sahne içinde veya dışında, görünen, görünmeyen olabilir. Kirlilerin vesayeti, gizlense de kokuları yayılır.Tarihin, tabiatın, toplumun belirleyiciliğinden kurtul, kendini tanı, kendini bul, haddini bil,aklının belirleyiciliğine yönelki mesuliyetin ahlak ve adaletten yana olsun.Köleliğe ve köksüzlüğe son ver ki yaşa ve yaşat. Akla, bilime, edebe,adalete,insan olmaya kon.

31-03-2024 Kemal ALBAYRAK