1988 ‘Karabağ Ermenilerindir!’ sloganları ilk kez o zaman duyulmaya başlandı. Gelecek 4 yıl içinde Azerbaycan’ın beşte biri Ermeni işgaline uğrayacaktı.

“Hamısı bizimdi!”

Yıl 1990 günlerden 19 ocak!... Baku’da yönetim Gorbaçov’un işbirliğiyle bir katliam gerçekleştirdi. Sonuç 600 ölü, yüzlerce yaralı....... Baku kırılmıştı... 20 Janvar Gırgını bir katliamdı.

1988 şubatında Ermeniler, saldırılara başlamışlardı. ‘Karabağ Ermenilerindir!’ sloganları ilk kez o zaman duyulmaya başlandı. Gelecek 4 yıl içinde Azerbaycan’ın beşte biri Ermeni işgaline uğrayacaktı.

Baku’da Ahmed Mehmedov bir Ahiska Türkü. Ailesi 1989’da o henüz 5 yaşındayken, Özbekistan’dan Baku’ya göçediyor. Birkaç ay sonra burada tarihin en kanlı saldırılarından biri gerçekleşiyor... Bizi şehitliğe götürüyor. Dizi dizi mezarların önünden yürürken 5 yaşını hatırlıyor...

‘Yollar hep kandı… Tankların karşısına geçmiş adamlar vardı. Hepsi öldürüldü.

İkinci gün, babam birilerine ölü toplamaya gidiyoruz dedi. Ben biraz sonra kapının dışına çıktım. Yolları hortumla yıkıyorlardı...’

Şehitler anıtına doğru yürüyoruz. Çoğu 20 yaşında ölenlerin karanfillerle süslü resimlerine bakıyorum.. Biri genç biri orta yaşlı iki kadın mezarlardan birine çiçek koyuyorlar. ‘Başınız sağolsun,’ diyorum ‘Sağol’ diyor orta yaşlı olanı. Genç kadın hep önüne bakıyor.

‘Çok çetindi çok!’ diyor.

‘Yakınınız mıydı?’ diye usulca soruyorum..

Genç kadın başını kaldırıyor. Tokat gibi bir cevap veriyor: ‘Hamısı (hepsi) bizimdi!!!’